lördag 31 maj 2008

Filmstjärnor...

Tänk så många det finns som man inte hört talas om alls! Här är Christine Carere, som "inte bara har ett sött ansikte, utan som synes även en vacker och välsvarvad figur".

Från Vi Damer, 1959.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

fredag 30 maj 2008

Mer badinspiration
Sommaren kommer allt närmare, jag gick med riktigt bara ben idag och studenten är två veckor. Och snart kan man bada! Jag älskar verkligen att bada, det är en väldigt stor frihetskänsla för mig. Kan låta lite klyschigt, men alla klyschor härstammar ju från början ur en sanning.

Bilden ovan är från filmen "The Notebook" en av mina absoluta favoritfilmer (både på grund av handlingen och kläderna!). Hennes typiska 40-talsbaddress är helt underbar tycker jag, komplett med hårband och allt.

Jag slog faktiskt till på en bikini idag också, och det blev inte den rödvitprickiga från Intersport. Jag provade den, men den kändes inte riktigt helt rätt. Istället blev det den här brunvitprickiga från Cubus, för 229 kronor. Först hade jag tänkt att köpa den i rosa, och tänkte att brunt bara var tråkigt, men mamma tyckte ändå att jag skulle prova och ack så mycket bättre det blev!

Ett marint uppslag på Carole Lombard (till vänster) och en reklambild för huset Worth (till höger), 30-tal.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Uppvärmning för Herräng

Till vänster, Edith Wilson dansar "Black Bottom" från Londonshowen "Blackbirds", 1928.

Till höger, världsmästaren i Charleston, Bee Jackson.

Två underbara danser och två underbara klänningar! Lägg dessutom märke till den kvinnliga orkestern bakom Edith Wilson. Och de coola flappersen vid borden!

Från boken "Decades of fashion"av Harriet Worsley/Getty Images

Med vänliga hälsningar,

Miriam

torsdag 29 maj 2008

Mer fantastikst från Dorothea's Closet...

40-talsset i fransk silkesspets.

Ja vad säger man? Det är bara så utsökt.


Med vänliga hälsnigar,

Miriam

"Dora (jeftas dotter)"

Sigrid Hjertén, 1915.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

onsdag 28 maj 2008

Appropå Elin...

...så är här två bilder från de hon fotade på mig för sitt projektarbete. De är tagna på Hotell Knaust i Sundsvall och jag tycker att de blev riktigt fina!

foto: Elin Backlund

Med vänliga hälsningar,

Miriam

tisdag 27 maj 2008

Balstil

Det här är Elin, en tjej med väldigt bra smak. Vi lärde känna varandra över internet och vi träffades första gången när hon ville fota mig för hennes projektarbete. Hon är en sån som förstår det vackra i svart, och klär sig därefter.

Bilden är från hennes studentbal för någon vecka sen, och jag tycker att hon ser ut att vara direkt tagen från någon hemlig jazzclub i det sena 20-talets New York, där bara de mest dekadenta får komma in. Mystiskt, glamoröst och elegant.

Kolla gärna hennes smarta och snygga blogg också, på

http://www.elinelba.blogspot.com

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Herräng!

I sommar ska jag på något oerhört spännande. Nämligen Herräng Dance Camp, ett världskänt dansläger en bit bortom Stockholm. Det pågår under fyra veckor, och jag ska vara där under vecka 1 och lära mig Lindy Hop. Övriga danser som lärs ut är Boogie Woogie, Balboa, Stepp och Afrikanskt-Kubanskt. Det ska bli så otroligt roligt och jag har slitit hela våren med marknadsundersökningar på Intervjubolaget här i stan för att ha råd. En vecka kostar nämligen 3200 kronor, men jag är ganska säker på att det kommer vara värt det! Man tränar på dagen och varje kväll är det fest med olika teman, som t ex "Blues night". Det låter bara helt underbart.

Om någon som läser det här också ska dit vecka 1, och bor här i krokarna, hör av dig på miriamskafferep.gmail.com så kanske vi kan åka tillsammans!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

måndag 26 maj 2008

Knäckiga chokladkakor med pistage- och valnötter

De här kakorna är fruktansvärt onyttiga och fruktansvärt oemotståndliga. De är lättgjorda, sega, knapriga och har en riktigt fyllig chokladsmak. Ett starkt tips för studentmottagningar, picnics eller allmän tröst när man behöver det!

För ca 20 st

150 g smör, 3 dl socker, 4 rejäla msk kakao, 1 ägg, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver,3 dl mjöl, ca 100 g pistage- och valnötter och 1 ägg till pensling.

Blanda ihop allt förutom nötterna och penslingsägget. Mosa först ihop det med gaffel, och sen med elvisp med degkrokar. Degen ska bli som en fast chokladmousse ungefär, kladdig fast fullt hanterlig.


Valnötter ser ut som lungor tycker jag, komplett med blodådror och allt. Det är häftigt!

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Ta en klump och "dra" försiktigt ut på en smord eller pappersklädd plåt. Längden behöver absolut inte vara jämn, men platta till den lite. Bred ut den andra klumpen bredvid, och de två andra på en annan plåt. Pensla längderna med ägget och strö sen över de grovt hackade nötterna, och tryck till lite.

Före och efter gräddning.

Som ni ser flyter de ut ordentligt, så lägg dem inte för tätt. Grädda sen i ca 10-15 min på 200 grader.

I väntan på att de svalnar kan man äta kantbitarna, för de är helt underbara när de är nygräddade! Varma, sega och ja, helt fullkomliga.

När de svalnat lite skär man kakorna på diagonalen med en vass, oräfflad kniv. Försök att undvika att skära över nötterna, för de drar med sig kakan och bildar hål. Låt de sen svalna ytterligare, helst på galler.

Förvara dem i en tät burk och ät helst med ett glas mjölk!

Tips!

Idag när jag bakade dem la jag i två klickar Honung med mint- och chokladsmak, en produkt som bl a finns på Butik Klöver. Det blev en svag smak av mint och det blev lite knäckigare!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Drömskor...

...från mästaren Christian Louboutin. Pris inte riktigt nödvändigt att sätta ut.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

söndag 25 maj 2008

Loppisfynd!

Idag hade min klasskompis familj gårdsloppis, och eftersom de bara bor några hus bort från oss, så gick jag och mamma självklart dit. Mor och dotter Parkman satte fyndradarn på och blev 500 kronor fattigare.

Kaffekanna, 30 kr. Burk, 20 kr. Glasskål med silverlock, 20 kr. Armband med målade porslinsplattor och hemligt ur, 50 kr.

Det här armbandet/uret var nog det bästa! Asken var jättefin, de handmålade plattorna ännu finare och när jag upptäckte att mittenplattan gick att fälla upp och att det gömde sig en klocka där under, ja då var det inget snack om saken.

Min storasyster har exakt en likadan sånhär burk, men jag tror att de är ganska vanliga, för jag har sett dem på flera ställen. Men den är minst lika vacker för det!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Morsdag!

Såhär blev min morsdagsfrukost:

Naturell youghurt med färsk mango, passions- och sharonfrukt, valnötter och ringlad honung.

Apelsinjuice, kaffe.

Rostat bröd (det var bara jag hemma, så något hembakat hann jag inte med) med ost och olika grönsaker.

Mamma blev glad, och eftersom det var soligt och fint satte vi oss på balkongen.

Härligt!

Såhär blev min morsdagspresent. Jag hittade ingen tillräckligt fin/stor kaffekopp, så det blev en liten skål och ett emaljfat istället. Och en petunia till rosen. Men det blev fint, och mamma gillade det!

Frukostbricka och fat med smörgåspålägg.

Ute på balkongen.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

lördag 24 maj 2008



Bröllopstankar?

Ifall du har tänkt gifta dig snart, så kommer här några förslag på bröllopsklänningar, alla från http://www.poshgirlvintage.com/



50-talsklänning med spets och massor av tyll!

40-talsfodral i (förmodligen) crêpe satin med paljettbroderier.

Ett uppslag från min skissbok. Jag håller faktiskt på att sy min systers brudklänning nu, men jag har inte gjort någon riktig illustration av modellen än. Men när jag gör det kommer den upp!

Ljuvlig 40-talsklänning med chiffong, volanger, spets och klädda knappar.



En annons jag klippte ur idag från våran lokaltidning. Jag blev helt slagen av Kerstins filmstjärnelook!

50-talsfluffbakelse i "tea-length" med spets och igen, massor av tyll!



Med vänliga hälsningar,

Miriam



Mormor 100 år
Idag hade min mormor blivit hundra år. Dock ville hon inte bli det utan dog ganska nöjd för ett år och fyra månader sen. Men, det hindrar ändå inte att jag saknar henne fruktansvärt mycket.
På bilden, mormor när hon tog sjuksköterskeexamen 1927.
Mormor som brud mitt under andra världskriget. Hon hade kommit från Finland till Sverige med finska krigsbarn, och träffade morfar här.
Hennes krona är gjord av piprensare, ett bevis på hur påhittig man blev när resurser försvann!
Mormor till höger med sin bror Alwar och sin syster Elly, tidigt 20-tal.



Långa raden, alla mormor syskon med ytterligare ett på väg.

(Bilden kommer från Alwars bok "Min väg")

Min mormor var en ovanligt cool person, och trots att hon snart skulle fylla 99 när hon dog var hon ändå klar och pigg. Hon diskuterade gärna allt från Mona Sahlin som ny ledare för socialdemokraterna till vad jag hade på mig och min systers nya digitalkamera.

Puss mormor!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

fredag 23 maj 2008

Second hand-fynd!

Jag var på Myrorna idag för att hitta en kopp till morsdagspresenten, men det slutade med att jag kom hem med två koppar och två olika sorters assietter istället. Så det kan gå.



Koppar för 10 kronor styck, Rörstrands "Gröna Anna"-assietter för 13 kronor styck och vita assietter med rosor för 10 kronor styck.

Bilderna är fotade i våran trädgård, på marken och i vårat japanska prydnadsträd.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

torsdag 22 maj 2008

Det mest utsökta jag sett på länge.

Det är allt jag kan säga.

Lingerie, 40-tal.

Från http://dorotheasclosetvintage.com/

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Helena Hörstedt

En av mina absoluta favoritdesigners någonsin är svenska Helena Hörstedt. Hennes konstverk till kläder kan jag titta på hur länge som helst och ändå hitta nya detaljer. De är vackra, fantasifulla, dramatiska, spännande, eleganta och framförallt

-genuint handarbetade.

Det finns inget bättre än ett plagg där man kan se och känna omtanken och hur många timmar det tagit att göra det.

Från kollektionen "No 3"

"No 2"

"No 3"

Med vänliga hälsningar,

Miriam