söndag 31 augusti 2008

Hejdå Sara!

Imorgon flyttar min storasyster Sara till Malung och folkhögskola där. Det kommer bli tomt!Men, förhoppningsvis får hon det bra där och förhoppningsvis får vi läsa om hennes äventyr i dalkulleland på hennes fantastiska blogg http://egosumsara.blogspot.com/ .

Den är både smart, kritisk, rolig och underhållande!

Ovan, Sara uppklädd på ett av mina kafferep för några år sen. Prudentligt söt i gammelmoster Milles klänning!

Ida och Sara på bal med maffiatema, jul 2007.

Tomorrow my big sister Sara is moving to Malung, to study swedish folkmusic. I will miss her, but I can always read her smart and fun blog!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Minikafferep med Julia

Jag blev sugen på att baka, och behövde dessutom något att lämna som tack till frisörsalongen där vi lånade en trippeltång till Jennys bröllopsfrisyr, och slog därför slag i saken och gjorde några söta bakelser.

Jag gjorde mitt vanliga älsklingsrecept (chokladmuffins, från Sju sorters kakor, finns bland de första inläggen jag skrev här) och fyllde dem med fläderkrämen jag skrev om häromdagen. Dessutom använde jag de fina muffinsformarna från Konfektasken!

Eftersom bara fem skulle till frisörsalongen, och Julia och jag hade bestämt att vi skulle träffas, slog jag på stort och gjorde ett litet minikafferep. Man måste ju ta tillfällena i akt att få använda sina koppar och fat!

Klicka krämen ovanpå muffinsen eller skär upp en skåra längs halva och fyll med en lagom stor klick som gärna får pösa ut lite. Var bara noga med att såga, inte trycka med kniven när ni skär! De smular lätt sönder annars. Klicka sen en liten plätt på toppen och sätt dit ett eller flera hallon.

Julia var förkyld och förtjänade sina tre bakelser.

Jag var inte sämre...

Nöjd och glad av lite kaffe och bakelser!

I baked cupcakes for a thank-you-present, and then had a little Kafferep (sorry, I really don't know how to translate that! But, it is an old swedish expression for a social form of getting together and have some coffee and lots of cookies. And, that is what the blog is named after as well.) Dear Julia was a bit sick and really deserved some sweets, so I took the opportunity to use my second hand-porcelain!

The cupcakes are chocolatemuffins with a filling of Elderflowercream, and a little rasberry on the top. I will soon start to translate the recipes as well!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Revamp vintage clothing

Kära Betty Lou gav mig ytterligare ett riktigt skattkistetips, nämligen adressen till Revamp vintage clothing. De syr upp olika stasser från 1910-1950 som är riktigt fina! Dyrt, visserligen, men helt gratis inspiration!

En riktig drömklänning! Också en sån klänning som gör mig ännu avundsjukare på tjejer med rött hår...

Elegant 30-talsaftonklänning.

Jag blev nästan lite paff när jag såg den här klänningen, för den är väldigt lik en klänning jag har i huvudet för min studentbalklänning! Vi har sidensömnad som sista arbete, och oftast blir det då balklänning. Jag ha precis tänkt mig en sån här djupt, dramatiskt knallröd sidenklänning, med detaljerad rygg och svepande vidd. Dock är framsidan lite annorlunda! Men det är ju ganska långt kvar tills dess, så jag kan ju hinna ändra mig också. Men en fin variant var det här iallafall!

Söt 40-talsflicka med Collegiate-length-kjol.

...en polkagris och en sailor!

( de ser nästan ut så två godisar tycker jag!)

Dear Betty Lou gave me the address to Revamp vintage clothing, a real treasure! Adorable clothes and lots of great information. Although, it's quite expensive, but the inspiration is always for free!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

fredag 29 augusti 2008

Silkespapper

Ett litet inspirationscollage, bara.

Om du inspireras till något, skicka gärna en bild till miriamskafferep@gmail.com!

This is an inspirationcollage I made, with the headline "Silkpaper". If it somehow inspires you to something, please send me a picture to the mailaddress above!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

3x fint från Topshop

Jag skulle behöva en ny höstjacka, och har börjat titta lite här och där. De här tre är ju ioförsig mest kappor och inte jackor, men de var så himskarns fina!

(speciellt den översta, för den hade en fin rosett i ryggen också)

I'm looking for a new autumnjacket, and I slightly fell in love with these three from Topshop. Especially the checked one on the top...

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Fler tjusiga bröllopsjubilarer!

Men den här gången är det inte bara Guldbröllop, utan även Pärlbröllop, för 60 år. Det låter nåt det!

Dessutom har Märtha så söt krona, Margareta en så förväntansfull blick och både Lars och Ivan så tjusiga vågor i håret.

This is pictures from our local newspaper, celebrating old people's 50- and 60-years wedding anniversary! I collect on the fanciest ones, and I think that all of them look like secret moviestars.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

torsdag 28 augusti 2008

Tim Walker
Den 13 oktober fyller jag 18, och då önskar jag mig bl a boken "Pictures" med den brittiske fotografen Tim Walker's bilder. För, hans modebilder är alltid något mer än bara en modebild. Det är saga, fantasi, prinsessor och leksaker, Alice-i-underlandet-världar och magisk dramatik. Nya kläder sätts in i små, egenkomponerade världar som vips bildar ett nytt konstverk.
Se bara på den fullständigt magiska bilden ovan, från ett reportage för Vogue i Indien. Hela bilden är som ett mystiskt smycke, med Lily Cole som en liten fladdrande älva på trappräcket. Hennes röda hår bryter den isblå-gråa skalan perfekt.

Ännu en fantastisk bild med Lily Cole och Erin Fetherson (kommer ej ihåg vad den tredje heter!), också från Vogue.

Svansjön och Nötknäpparen?

Tim Walker själv i en riktig drömbädd.


For my 18th birthday I am wishing the brittish photographer Tim Walker's book "Pictures". I love his photographs, because they're always so much more than "just another fashionshoot". It's full of fantasy, fairytale and magic.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Mer från What Katie did

Jag hade ärligt talat inte kollat så mycket mer om What Katie did förrän Betty Lou pratade om att hon skulle försöka spara för att kunna köpa något ut Rago- eller Maitresse-serien. Vad kan det vara isåfall tänkte jag, och hittade mer än bara två serier att försöka spara till...

(dessutom var delar ur både Rago- och Maitresse-serien på rea!)

Kolla mer på http://whatkatiedid.com

onsdag 27 augusti 2008

Smakprov

Det är mest bara kladd, men ändå en början och ett smakprov på mitt kommande projektarbete. Mer än så säger jag inte än, men det kommer!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

tisdag 26 augusti 2008

Nya fynd!

Trots all bröllopsstress hann jag iallafall fynda lite under förra veckan.

Ovan, 4 blåvita koppar Import och en tillhörande mjölkkanna för struntsumman 18 kronor. De måste nästan ha märkt fel, för det var jättefina! Förutom en liten nagg i ena koppen, men det gjorde ju inget.

Söt mjölkkanna!

Burk, också från Erikshjälpen, för 11 kronor.

Ärendet på stan var egentligen för att köpa hårgrejer till Jennys bröllopsuppsättning samt att hämta ut ett paket till mig från Sivletto. Det innehåll två par svarta strumpor med söm, två par hudfärgade och ett par nätstrumpor med söm. En liten belöning ftill mig själv av pengarna jag fick av Jenny för klänningen! Sen svängde vi in på H&M också och där hittade jag två fina hårblommor och ett paket med väldigt fina hårnålar.

Och tillsist, ytterligare ett Erikshjälpenfynd. Fyra stycken Bavaria-koppar med fat och sju assietter för 78 kronor. De är i utmärkt skick och väldigt tjusiga! Ganska glamorösa till och med. Speciellt eftersom Bavaria är ett klassiskt kvalitétsmärke.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Tårtfylllning!

Jag är egentligen inte så förtjust i gräddtårta, för att jag oftast bara tycker att det blir sliskigt och torrt. Men, med den här fyllningen blir det något helt nytt! Syrligt, annorlunda och med smak av sommar. Tillsammans med rabarberkompott och mandelbottnar från boken Njut en liten smula blev det väldigt uppskattade bröllopstårtor!

Fläderfyllning, till 8-10-bitarstårta eller bakelser

2 dl outspädd fläderblomssaft, hemmagjord eller köpt

3 dl vispgrädde

1/2 dl socker (kan uteslutas tycker jag för ännu mera syrlighet!)

4 msk majsena

4 äggulor

Blanda saft, grädde socker och majsena i en kastrull och koka upp. Var noga med att röra om hela tiden, annars bränner sockret fast i botten och bildar fula bruna klumpar. Vispa upp äggulorna i en skål och häll sakta över den varma gräddblandningen under kraftig vispning. Låt blandningen sjuda, inte koka, tills krämen tjocknar. Ställ åt sidag och kallna.

Bred krämen mellan tårtbottnar eller t ex på små muffins med ett hallon på toppen!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

måndag 25 augusti 2008

Jenny och Joakim

23 augusti 2008

Efter planering, skissning, sömnad, stress och förhoppningar sen i vintras var det i lördags äntligen dags för min storasyster Jenny och hennes fantastiska man Joakims bröllop. Solen sken och det var helt underbart!

Dagen började på deras hotellrum, där jag fixade Jennys frisyr och gav tips till sminkningen.

Minuterna innan i kyrkan;

Joakim vaxar mustacherna och jag fixade det sista på klänningen.

Sara och jag väntar med spänning på att klockorna ska sluta ringa...

Och så;

vigselakten börjar, och Frans-Folke vet inte riktigt vad han tycker om hela kalaset. Men, väldigt vackert var det!

Som utgångsmusik sjöng vi systrar Going to the chapel av The Dixie Cups. Från vänster; Sara, Karolina, Lisa, jag och Frida.

Spänningarna släpper!

Jag blev jättenöjd med klänningen, vilket också Jenny blev (som tur var!).

Stiligaste brudparet någonsin. Joakim fyndade sin frack på Kupan i vintras för 400 kr, och köpte istället en ny, fin och lyxig skjorta från Eton.

Sara hade överdel från Lisa Larsson second hand, kjol från H&M och hårprydnad lånad av mig. Jag hade min gamla Gudrun Sjödén-klänning (jag hade tänkt sy något till mig själv också, men det hanns inte med), câpe från Beyond Retro hatten jag fick av Sara (från Myrorna) och...

...nya strumpor med söm från What Katie Did. Som Freelancer's fashion säger,

It's all in the details.

Sen åkte hela kalaset vidare till Lögdö Bruk, där festen var. Vi välkomnades av bubbel och söta servitriser; Agnes, Fanny, Salka...

...Fia och

...Mirjam, bl a.

Sen bar det iväg till logen, där förrätten stod uppdukad. Syltade kantareller på bruschetta med lingon, renstek/grillad paprika och palsternacka, pepparrot och västerbottensost var bara början på en utsökt middag! Recept på tårtorna kommer lite senare...

Jag och Sara presenterade lite spex...

...och sen var det dans!

Jag bytte om till en roligare-att-dansa-i-klänning och dansade lite hur som helst med Olle.

Och rislampornas mjuka sken fortsatte att lysa medans dansen på logen fortsatte långt in på natten...

Må ni leva lyckliga i alla era dar,

med vänliga hälsningar,

Miriam