måndag 29 december 2008

Snällkaramell!
Jag fick paket på posten idag
-från Australien!
Närmare bestämt från rara Mademoiselle Dauphin, som så vänligt skickat ett paket av de eftertraktade Moxie-tampongerna. Jag blev så glad! Det är liksom inte varje dag man får presenter från andra sidan jordklotet av folk man inte känner... Heja!
Dessutom hade hon tagit en ypperligt söt polaroidbild på sig själv, och på baksidan fanns en fin hälsning.
Ja, fram för mer sånt här!
I recieved a package today
-from Australia!
Darling Mademoiselle Dauphin had sent me a box of the precious moxie-tampons that I wanted, and I was so surprised and happy! You don't get presents from the other side of the globe from people you don't know each day...
Also, she had taken a really cute photo of herself with some nice words on the backside.
Thank you!
Med vänliga hälsningar,
Miriam
Filmtips!
Häromveckan fick jag låna filmen Black Book av Ida, och det är en av de bästa filmer jag sett på länge!
Den handlar om judiska Rachel, som försöker fly nazisterna i andra världskrigets Holland. Dock blir hon lurad, och hela hennes familj mördas framför ögonen på henne. Hon beslutar sig för att hämnas, och med hjälp av motståndarrörelsen och sin kvinnliga charm lyckas hon nästla sig in i tyskarnas närmsta krets.

Jag har visserligen alltid en förkärlek för andra världskriget-filmer, men den här var annorlunda. Välgjord och välspelad, och förstås också väldigt hemsk.

Rachel, eller Ellis som hon kallar sig, har vääldans fina kläder, och jag blev lite golvad av Catrice van Houten's Marlene Dietrich-lika skönhet.
Trailern finns på youtube, men den visade nästan hela filmen så jag skippade den!
Yesterday I watched a movie called "Black Book" that I borrowed from Ida. It's one of the best movies I've seen in a while! I always like second world war-movies, but this was special.
I can really recomend it!
Med vänliga hälsningar,
Miriam

söndag 28 december 2008


Nyårskarameller!
På tisdag ska jag vara med i lokalradion (p4) och prata om stil inför nyårsafton. Lyssna då, men få lite inspiration här och nu också!
Rita Hayworth, glamouren gestaltad.

Lite päls både värmer och höjer glamourfaktorn...
(Ny päls= köp fusk! Second hand= okej med äkta)

Satsa på något ovanligt smink som du inte brukar ha annars...
...såhär t ex! Dessutom mitt absoluta drömhår.
(fast blont då förstås)
Själv ska jag bara fira med min familj, då min mamma fyller 60 år 1 januari. Men, klä upp mig ska jag göra för det! Antagligen blir det min favoritklänning och fortfarande bästa second hand-fynd någonsin; den svarta, skräddarsydda sammetsklänningen i New Look-stil som inhandlades för endast 50 kronor på Kupan för 3-4 år sen. Den är alldeles för snäv i armarna för att man ska kunna dansa i den, så därför passar den perfekt för endast middag.
Kom ihåg att grunda ordentligt under klänningen!
Och när festen är över, varva ner med stil...
Hoppas ni alla får ett roligt avslut på 2008!
Bilder från google, Chrystelle och fotosessionen vi hade i tvåan med HVfoto.
Some inspiration for New Years Eve...
I hope you all get a happy ending of 2008!
Med vänliga hälsningar,
Miriam

lördag 27 december 2008

Små ting

Jag gillar min parfymhylla, med strödda rosenblad och knoppiga flaskor. En presentask med fyra blommiga och kryddiga dofter från Penhaligon's mystiska butik i Paris, i ljus vårgrön, puderrosa, dov guld och orientalisk lila. En svepande glamorös påfåelfjäder. En äkta kristallflacon med liten törn på knoppen, som ännu doftar av okänd parfym med hemlig historia.

Small things-

I like my perfumeshelf, with sprinkled rosebuds and round bottles. A giftbox with four flowery and spicy scents from Penhaligon's mysterious shop in Paris, in light springgreen, powderpink, dark gold and oriental lilac. A glamorous peacook-feather. A real chrystalflacon, still smelling of an old, unknown perfume with a secret story.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

fredag 26 december 2008

Kommer ni ihåg?
För några månader sen var de på Blå Porten nyinköpta 40-talsgardinerna utlagda för tillskärning på mitt arbetsbord i skolan. Jag hade en skiss på en skjortklänning med omlott fram, droppformade manschetter, klädda knappar och hela fyra solfjädersplissér för att få vidd i kjolen.
Nu är den klar!
(nästan)
Jag invigde den förra helgen på Chicagos julfest, där den kom i sitt tilltänkta element. Dock tänkte jag inte riktigt på att tyget blir väldigt ömtåligt när det blir blött, och eftersom att jag dansade non-stop hela natten vilket framkallar en del svett blev det tyvär några hål på baksidan. Men, det går att fixa! Hål i klänningen är ju iallafall ett bra bevis på att jag hade riktigt roligt...
Nu i trean börjar grejerna äntligen bli som man tänkt...
My new dress is finished! I bought the yellow fabric, a pair of 40's curtains, on Blå Porten in september, and then I have worked on it from october-december. Although, it's not completely finished yet, a after I danced all night in it on Chicago last weekend it also has a few holes on the back. But, it's all fixable!
Med vänliga hälsningar,
Miriam
Några julklappar
Mycket fint fick jag! Bl a ett glasögonfodral med matchande börs i fina broderier från Mirjam...
...en söt lampskärm av min syster sara (+ två skivor med Mills Brothers och Delta Rythm Boys!)...
...den underbara jugendservisen Sigge från Gustavsberg, som jag önskade mig sist jag var på Blå Porten...
...och likaså den fantastiska Betty Grable-skylten! Den ska nu ramas in och få en riktigt fin plats.
Dock var inte allt second hand. Den här väldans söta Mumin-muggen var sprillans ny, men lika fin för det!
Some of my christmaspresents... I'm so happy for the jugendservice "Sigge" that I found last time I visited Blå Porten! Thanks mum for remembering...
Med vänliga hälsningar,
Miriam

Julaftonsfika

Kakor och finkoppar fram!

All cookies and the finest cups for Christmas Eve...

Med vänliga hälsningar,

Miriam

onsdag 24 december 2008

tisdag 23 december 2008

Pyssel- och inslagningsinspiration!

Att göra fina paket av sina julklappar är både roligt och viktigt tycker jag, då det blir lite extra omtanke och alltid uppskattat av den som får det. Ovan är några paket jag gjort, med olika tips;

1. Där man tejpar ihop "ändarna" på papperet, vik istället den ena två gånger så att utsidan kommer utåt, och tejpa fast med rullade tejpbitar som inte syns. Det blir extra fint om man har ett papper med olika färger på bak- och framsida!

2. Klistra fast en fin bild med pratbubbla istället för en färdig etikett med tomtar på.

3. Det behöver inte vara platt med krullade snören! Använd allt möjligt som dekoration, och lite fluff upptill ser alltid tjusigt ut.

4. Tips på julkort;

Collage! Min favoritteknik som går att använda till allt. Här har jag använt rött och gräddvitt papper, ett tårtpapper, gammalt godispapper och en kopierad klippdocka. Det blir personligt och framförallt aldrig likadant.

p.s Ni kanske märkte att det var något lite konstigt med det här inlägget tidigare, som inte riktigt stämde. Men, det var bara min storasyster som var i farten när datorn var obevakad. Mycket roligt. d.s

Here are some inspiration for giftwrapping and christmascard-making!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Lisas Snickers

Det här godiset hade min klasskompis Lisa med sig till våran julskyltning, och det är helt perfekt julgodis! Goda, lagom stora och väldigt lätta att göra. Det är absolut ingen nyttig sak, men sånt spelar aldrig någon roll tycker jag så länge man rör på sig. Det är min filosofi!

1 långpanna, mängd beroende på storlek

1 burk jordnötssmör, 2 dl sirap, 1 dl socker, 10 dl cornflakes, 1 dl kokosflingor, 1 tsk vaniljsocker, ca 2 kakor blockchoklad

Smält jordnötssmör, sirap och socker samman i en kastrull (ganska stor!). Blanda sen i cornflakes, kokos och vaniljsocker. Smält samtidigt blockchoklad i vattenbad.

Slå jordnötssmeten i en ganska liten smord eller bakplåtspappersklädd långpanna. Häll chokladen över, bre ut och platta till lite, och ställ sedan kallt (i förråd eller utomhus) för att stelna. Skär sedan i valfri storlek!

Dock är de ganska mastiga så ganska små bitar är att rekomendera... Då räcker de ju dessutom längre!

Lisa och jag på julskyltningen.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Bra hårkväll!
Städandet slutade iallafall med en bra grej igår;
en oväntat snygg frisyr!
Jag skulle iväg till Ida och försöte bara täcka mitt ganska smutsiga städhår, men istället blev det riktigt bra. Tänka sig!
Cleaning the house resulted in one good thing (except from a clena house);
an unexpectedly good-looking hairdo!
I was just trying to cover my quite dirty cleaning-hair, since I was going to Ida, but it turned out very nicely!
Med vänliga hälsningar,
Miriam

måndag 22 december 2008

Glamour i dammet

Vi har julstädat här hemma idag, och om det är någonting som tar död på min kreativitet så är det att städa. Jag älskar att laga mat, baka, tvätta och stryka, men städa, nej, det är inte min melodi! Därför blir det inte så mycket mer idag än en ofantligt glamorös bild och en otrolig filmsnutt med den makalösa Josephine Baker.

Imorgon ska jag dock baka och pyssla med Mirjam, så då lär det bli desto mer livat här på bloggen! Recept och kanske några förslag på julklappsinslagningar är att vänta. Håll till godo!

We've been cleaning our house for christmas today, and it's boring that it completely kills my creativity. I love to cook, bake, wash and iron, but cleaning isn't my melody! So, until tomorrow, when I'm going to do a lot of much funnier things, you will get a extremely glamorous picture and an unbelivable filmclip with the fabolous Josephine Baker.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

torsdag 18 december 2008

God jul med Johanna och Eartha Kitt!

Bettie Page i all ära, men året jul-pinuppa blir Johanna Öst. Det är inte första gången hon tar fantastiska pin up-bilder, men de här slog nog de flesta. Sött, charmigt, vågat, tjusigt och glamoröst -precis som det ska vara!

Jag är i full avundan över hennes underbara bulletbra, den sagolika korsetten och de fina strumporna från What Katie did.

En riktig smällkaramell!

Som passande ackompanjemang får ni min favoritjullåt, nämligen Santa Baby med Eartha Kitt.

Lyssna, titta och njut!

Imorgon åker jag till Stockholm över helgen, så bloggen tar paus tills på måndag. Ha det så bra tills dess!

Bettie Page in all honour, but this years christmas-pin up is without doubt Johanna Öst. She's such a treat! I'm very jealous of her fantastic bulletbra, the magical corset and the beautiful stockings from What katie did. These pictures are just like pin-uppictures should be; sweet, charming, daring, elegant and glamorous! Watch them while listening to my favourite christmassong; "Santa Baby" with Eartha Kitt.

I'm going to Stockholm over the weekend, so I'll see you again at monday!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

onsdag 17 december 2008

Nya flickr-fynd!

Jag blev helt kär i bilden ovan...

My grandmother, Viola

May 6th, 1920-March 29th, 2008. Coney Island, Brooklyn New York, 1940s.

Här finns bilden.

Det andra fyndet är ett set med hemliga, drömska, fina och detaljerade collage, härifrån.

Tänk så mycket man kan hitta!

New flickr-founds! I'm in love with the first picture, and the second one is a part of a fantastic sets with similar pretty and dreamy collages. Follow the links to see more.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

tisdag 16 december 2008

En sväng med the Boswell Sisters

Livar upp i kvällen! Lägg också märke till deras fina frisyrer.

Swing up your evening with the Boswell Sisters! And get inspired by their perfect hairdo's...

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Tips...

De nu många gånger omskrivna aftonbakelserna från Twilfit är nu jul-nedsatta! Istället för 999:- kostar pyjamasen nu 599:-, och nattlinnet 299:-istället för 499.

Inte lika saftig att önska sig i julklapp längre alltså!

These two sweets from Twilfit are now on a little christmas-sale...

Med vänliga hälsningar,

Miriam

Jul på Murberget
I söndags var jag på Murbergets traditionella julmarknad, och det gav verkligen julstämning i min smak! Murberget är Härnösands länsmuseeum, med permanenta utställningar om länets historia samt en mängd gamla hus och föremål som man kan titta på. Just på julmarknaden öppnar de husen och pyntar dem till jul i olika årtionden; fattig-jul, storbonde-jul, sekelskiftesjul och, till min stora förtjusning, 40-talsjul.
Ovan, en man i 40-talsuniform som stod och smidde en krok. Han ville gärna bli fotad!
Fattig jul-huset.
Vita, frostiga träd och en stilla värld.
Sekelskiftesjul-huset och...
40-talsjul-huset! Det är den gamla prästgården från Viksjö, så om jag levt för 100 år sen hade jag kanske bott där (eftersom att min pappa nu är präst i Stigsjö och Viksjö församlingar).
Vardagsrummet.
Köket med fint skafferi och spis.
Och tillsist, det underbara sminkbordet med onduleringstänger, hårclips, parfymer, crêmer, spetskragar och manikyrkit.
This sunday I went to the traditional christmasmarket at Murberget, a museeum that tells the history of where I live. It's very cosy and beautiful!
They have saved lots of old houses that they open up on days like this one, to show how christmas could look like for 100 years ago. This year they had a 40's style christmashouse! I loved it.
Med vänliga hälsningar,
Miriam