Butternut Squash Soup
Förra söndagen fick jag lära mig att laga denna smakrika, imponerande men ändå väldigt enkla soppa av min fina granne Christina. Butternut squash är en slags pumpa, liknande en squash i formen, fast med lite mera kurvor. Den är ljust orange i skalet och knallorange inuti och tillsammans med sötpotatisen blir den en riktig höstsprakande färgfest för såväl öga som mun.
För ungefär 4 personer
1 medelstor Butternut Squash
2-3 medelstora sötpotatisar
1 bit färsk ingefära, stor som två sockerbitar
2-3 vitlöksklyftor
1-2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar
créme fraiche, solroskärnor, bröd
1. Skala pumpan. Skalet är väldigt kraftigt, så använd en riktigt vass kniv. Skär av topp och botten, dela på mitten och "skala" sen med kniven. Var försiktiga så ni inte skär er i fingrarna!
Hacka sen hela pumpan i tärningar.
2. Skala sötpotatisen med vanlig skalare och hacka i tärningar.
3. Skala och finhacka ingefäran och vitlöken. Häll i en stor kastrull/gryta och fräs med en stor klick smör.
4. Tillsätt pumpan och sötpotatisen och låt fräsa en stund tillsammans med kryddorna.
5. Slå på vatten så allt täcks och koka med buljong tills pumpa och potatis blivit mjuka.
6. Mixa allt till en slät soppa, i beredare eller med stavmixer, och spä eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en klick créme fraiche, torrostade solroskärnor och vitlöksgrillade bröd!
Butternut Squash Soup
A great recipe I got last sunday from my lovely neighbour Christina!
The smooth, orange butternut squash make a feast of colour and flavour together with ginger, garlic and sweet potatoes.
For about 4 servings
1 butternut squash
2-3 sweet potatoes
1 chunk of fresh root ginger
2-3 garlic wedges
1-2 vegetable stock cubes
salt, pepper
créme fraiche, sunflower seeds, bread
1. Peel the squash; cut off the bottom and top and slice into two. Use a sharp knife, carefully, and cut off the thick peel. Then cut into chunks.
2. Peel the potatoes and cut into chunks.
3. Peel and cut the ginger and garlic, put in a large pan and fry with butter.
4. Put the squash and potatoes into the pan and fry a while.Then pour water over it and boil until soft with the stock cubes.
5. Blend the whole soup until smooth with a handmixer or a blender. Add more water if needed. Taste off with salt and pepper.
Serve with a spoon of créme fraiche, toasted sunflower seeds and grilled garlic bread!
Med vänliga hälsningar,
Miriam
5 kommentarer:
ooo! vilket fint tips! skall genast börja sökandet efter butternutten ;) kram! fin du är i håret också!
I'm totally making this! I adore butternut squash soup.
xo,
Em
Ohh, jag gjorde en liknande soppa förra helgen på butternut. Ett tips är att ugnsrosta den lite innan kok. Ca 20-30 min, eller tills den blir mjuk. Ännu mer smak då tycker jag!
gjorde soppan igår! bjöd min kille också, blev så himla gott! tack ;)
Jeg smakte denne gresskarsuppen hos ei vennine av meg og syntes den var utrolig god. Så i dag skal jeg følge oppskriften din og lage den selv til middag. :)
Skicka en kommentar