måndag 26 maj 2008

Knäckiga chokladkakor med pistage- och valnötter

De här kakorna är fruktansvärt onyttiga och fruktansvärt oemotståndliga. De är lättgjorda, sega, knapriga och har en riktigt fyllig chokladsmak. Ett starkt tips för studentmottagningar, picnics eller allmän tröst när man behöver det!

För ca 20 st

150 g smör, 3 dl socker, 4 rejäla msk kakao, 1 ägg, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver,3 dl mjöl, ca 100 g pistage- och valnötter och 1 ägg till pensling.

Blanda ihop allt förutom nötterna och penslingsägget. Mosa först ihop det med gaffel, och sen med elvisp med degkrokar. Degen ska bli som en fast chokladmousse ungefär, kladdig fast fullt hanterlig.


Valnötter ser ut som lungor tycker jag, komplett med blodådror och allt. Det är häftigt!

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Ta en klump och "dra" försiktigt ut på en smord eller pappersklädd plåt. Längden behöver absolut inte vara jämn, men platta till den lite. Bred ut den andra klumpen bredvid, och de två andra på en annan plåt. Pensla längderna med ägget och strö sen över de grovt hackade nötterna, och tryck till lite.

Före och efter gräddning.

Som ni ser flyter de ut ordentligt, så lägg dem inte för tätt. Grädda sen i ca 10-15 min på 200 grader.

I väntan på att de svalnar kan man äta kantbitarna, för de är helt underbara när de är nygräddade! Varma, sega och ja, helt fullkomliga.

När de svalnat lite skär man kakorna på diagonalen med en vass, oräfflad kniv. Försök att undvika att skära över nötterna, för de drar med sig kakan och bildar hål. Låt de sen svalna ytterligare, helst på galler.

Förvara dem i en tät burk och ät helst med ett glas mjölk!

Tips!

Idag när jag bakade dem la jag i två klickar Honung med mint- och chokladsmak, en produkt som bl a finns på Butik Klöver. Det blev en svag smak av mint och det blev lite knäckigare!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

1 kommentar:

Mirjam sa...

vad snygg duken i bakgrunden är! och vilket bra recept med ordentlig beskrivning med bilder och allt :)