söndag 4 maj 2008

Första receptet!

Det första receptet från mig är nog mitt mest användbara.

Det bästa jag vet i sötsaksväg är choklad, och det här receptet är den perfekta grunden för en chokladkaka. Det kommer den fantastiska klassikern Sju sorters kakor, så om man har den kan man likaväl slå upp det där under Chokladmuffins.

För ca 15 muffins eller en sockerkaksform

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

(egentligen 2 1/2, men det räcker med 2 tycker jag om man ska ha annat sött i också)

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

4-6 matskedar kakao (efter smak)

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Förbered en plåt med formar eller smörj och bröa en form. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt, och tillsätt de övriga ingredienserna med smöret sist. Fyll formar eller form och grädda ca 7-10 min/20-25 min 200 grader i vanlig ugn och 175 i varmluft.

Var noga med tiden bara, för om det går för länge blir det bara torrt!

Vad man sen gör med receptet är upp till var och ens fantasi. Man kan variera det till tusen!

T ex:

-Riv i skalet från en apelsin+saften i smeten samtidigt som smöret

- Blanda kakaon i det smälta smöret med lite sirap, mjölk, cognac, whiskey cream eller annan sprit för en fylligare smak

- Blanda i starkt kaffe och ev. kryddor som kanel, kardemumma, chili och muskot

- Blanda i nötter, torkad frukt, bär, chokladbitar, kokos, ja vad som helst egentligen som du gillar. Det mesta passar faktiskt till choklad, till och med flingsalt är riktigt gott.

För den riktiga chokladälskaren kan man också blanda ihop en toppingsås av

1 dl socker

2 msk kakao

2 msk smör

2 msk mjölk

2 msk sirap

i en kastrull med rätt hög värme (man får vispa kraftigt så det inte bränner fast). Den är färdig när den börjar tjockna och när den svalnat lite är det bara att ringla över kakan.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

3 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, ditt trogna gamla kladdkakerecept.. Jag måste säga att du har en viss talang, som lyckas förvandla något så oexotiskt till något så oerhört deliciöst! Kul med variationstipsen. Dom är perfekta för sådana opåhittiga människor som jag, som aldrig lyckas komma på dom där knepiga, lite udda smakkombinationerna som ändå kan bli så förtjusande goda :)

Vad fin kafferepet-"loggan" är! Jag känner bestämt igen den gröna klänningen. Och är det inte den lilla princesstårtan du målade hemma hos mej, också? ;)

Anonym sa...

förresten, jag vet inte om du har varit inne på kakburken.se någon gång, men kolla in den här länken till några supersöta muffinsformar! http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=2105

Miriam Parkman sa...

Tack för tipset Mirjam!
Och du har rätt, klänningen har jag målat av den som hänger på min vägg:) Fast prinsessbakelsen är nymålad! Men den ser ju rätt lik ut.