söndag 5 september 2010

En guide till Stockholm;
Promenad på söder
Igår hade jag inget att göra, så jag åkte till Medborgarplatsen och tog en promenad. Det är sannerligen ett fint stråk för en stadspromenix!
Jag tog tunnelbanan till Medborgarplatsen (grön linje) och gick upp mot Björns Trädgård. Sen gick jag med Götgatsbacken i ryggen, funderade på att ta en vegetarisk korv på kiosken mitt emot torget, men fortsatte och villade in mig bland de olika, berömda söderkvarteren. Det må vara hippt, men väl värt sitt rykte!
Husen är fina och spännande från olika stilepoker och i varje glugg och hörn finns det små caféer, butiker och affärer som man inte hittar överallt. Om ni inte varit där förrut -använd inte någon karta! Det blir roligare så och man hittar definitivt ändå. Följ någon människa du tycker ser intressant ut och se vart du hamnar!
Hela området kryllar av sånna här fina teakportar...
...och butikslokaler.
På väg mot Nytorget hittade jag en otroligt fin och trevlig mezebar/mataffär som jag inte sett förrut. Alla möjliga frukter, bär, grönsaker och juicer man kan tänka sig! Plus utländska matprodukter och allsköns kryddor. Jag köpte fyra svenska plommon och en färsk Burek (filodegsrulle med fetaost och spenat) för 19 kronor. Finemang!
På Nytorgsbacken ligger café Gildas, som jag skrivit om här, och på Tjärhovsgatan ligger café Tjärlek. Båda väl värda ett besök eller två!
Renstiernas gata, som ligger ovanför Nytorget, påminner om varför jag gillar Stockholm; ett rött trähus med grönt fönster och staket mitt bland höghusen. Trevligt!
Uppför backen och precis i slutet av gatan, nämligen på nummer 12, ligger ett annat av mina favoritcaféer här i stan; Chokladfabriken. Där kan man avnjuta högklassig choklad av bästa kvalité för helt och hållet överkomliga priser! Jag avslutade min promenad där med en kopp ljus, varm choklad med marshmallows för 35 kronor.
Någon vänlig själ hade planterat Stockrosor längs en vägg. Ack så fint!
Nöjd efter promenad i den tidiga höstsolen!
A guide to Stockholm;
a walk around the southern blocks
Take the subway to Medborgarplatsen (green line), follow the signs to "Björns Trädgård" and take to the left when you enter the street. Pass a hot dog-kiosk and then turn left again, to Tjärhovsgatan. And, get lost! Don't use a map; just walk and see where you end up. All the houses as really beautiful, and each street has a dozen of cosy cafés and shops.
My favourite cafés in the area is Gildas at Nytorget, café Tjärlek at Tjärhovsgatan and Chokladfabriken at Renstiernas gata 12.
I promise you will find something you like in the area!
Med vänliga hälsningar,
Miriam

5 kommentarer:

Lisa sa...

mysigt och gott med varm choklad!

Andi B. Goode sa...

Looks so much prettier than here!
-Andi x

Emelie sa...

Hej Miriam, och tack för en trevlig guide till söder. Jag och min man åker till Stockholm i dag, och ska bo på just söder. Har du något tips på en bra frisör i centrala Sthlm, med rimliga priser och inte omöjligt att få en tid med kort varsel?

cruella sa...

Bakom vackra porten med etsade slingor har jag en tantbekant född 1926. Numera ser hon nästan ingenting men vad hon kan berätta från sitt liv på Söder och i Bagarmossen då det sjöd av liv och var nytt på 50-talet...

Miriam Parkman sa...

Lisa: O ja!

Andi B. Goode: Really? Well, I guess Stockholm is a pretty unusual and wellpreserved city since we didn't join the war...
Which was both good and bad I guess.

Emelie: Oj så synd att jag inte såg det här i tid! Dock skulle jag inte ha kunnat ge tips på någon bra frisör, eftersom jag aldrig går till frisören själv, men något annat roligt tips hade jag nog kunnat ge. Hoppas ni hade en trevlig helg ändå!

cruella: Åhh så underbart!!
Sånna historier är bland de bästa jag vet. Och just från söderorterna på 50-talet, då allt precis var sådär nytt och sjudande, det skulle jag verkligen vilja veta mer om!