söndag 10 oktober 2010

Miriams röda linssoppa med grillad paprika och knaperstekt halloumi

Ett recept jag fnulade fram under några rastlösa stunder, som senare visade sig vara riktigt lyckat!

För en god middag + ett gäng matlådor eller ungefär 4-5 personer

2 stora röda paprikor, 1/2 ask körsbärstomater, en stor bit färsk ingefära, olivolja, salt, peppar, chili, örtkryddor, 2 dl röda linser, vatten, 1 tärning grönsaksbuljong och 1-2 paket halloumi

Börja med att lätt olja en ungsform och sätta ugnen på 175-200 grader. Dela paprikorna i fyra, skala ingefäran och dela den i stora bitar. Lägg ingefära och körsbärstomater i botten på plåten, och sen paprikan. Ringla över lite olja, salt, peppar och örtkrydda och sätt in högt i ugnen tills grönsakerna fått brungul färg och bubblar lite lätt.

Koka under tiden linserna enligt anvisning på paketet med buljongtärningen och ställ åt sidan. Gör även i ordning halloumin samt en stekpanna för den, med olja och valfria kryddor. När grönsakerna är färdiggrillade mixas de till en slät gröt med stavmixer eller matberedare, och blandas sen med linserna. Slå på vatten tills konsistensen känns lagom och koka snabbt upp. Smaka av och krydda eventuellt med lite mer och låt sjuda på låg värme under lock. Stek halloumin snabbt på hög värme, tills den blir riktigt knaprig och fin.

Servera direkt med 1-2 skivor halloumi i varje tallrik!

Soppan går utmärkt att frysa.

Miriam's red lentilsoup with roasted paprika and crisp-fried halloumi

A recipe I came up with during restless moments, that turned out to taste really good!

For 4-5 hungry friends

2 big, red paprika's (or pepper's), 1/2 box of cherrytomatoes, a big chunk of fresh ginger, oliveoil, salt, pepper, chili, herbs, 2 dl of ren lentils, 1 vegetable stock cube and 1-2 halloumi's

Put the oven on 175-200 degrees and oil a baking tin. Peel and slice the ginger in smaller chunks and spread over the tin. Slice the paprika's in four and put them in the tin with the cherrytomatoes, some more oil and spices. Roast in the oven until they're golden brown and slightly bubbling.

Boil the lentils with the stock cube and put aside until the vegetables are done. Slice the halloumi and prepare a pan for them with oil and spices. Put the still-warm vegetables in a blender or in a bowl for a hand-blender and mix into a smooth porridge. Mix it with the lentils and some water and heat it up. Taste it, put eventually some extra spice to it and put aside while you fry the halloumi. Fry it fast on high heat!

Serve immediately with 1-2 slices of halloumi in each plate!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

9 kommentarer:

queer as in fuck off sa...

Åh, Pigg är en charmig servis! Extra fin med färgglad mat!

ida sa...

Det ser riktigt gott ut!

jessica sa...

tack för receptet! <3

fröken elin sa...

Hejsan Miriam!
Jag lagade ditt recept och det var så smarrigt att ja var tvungen att tipsa om det på min egen blogg. Hoppas du inte har något mot att jag lånade ditt recept? Goda råd ska man dela med andra, tycker jag. Och recept också! Och vad SNYGG soppan blir. Riktigt uppiggande i höst-Sverige!

Ha det finemang!
Kram/ Fröken elin

Anna. sa...

Supersmarrig soppa. Tack för tipset!

Anonym sa...

känns inte så jävla vintage. halloumi kom för fan till sverige på 90-talet!!!!!!!!! gör om gör rätt!

Miriam Parkman sa...

queer as in fuck off: Eller hur! Färgglad mat (och tallrik!) gör både ögat och magen glad:)

ida: Det är den, fortfarande!

jessica: Varsågod!

fröken elin: Självklart har jag inget emot det, det är bara kul! Jag håller med dig, recept ska man dela och jag blir bara glad om du blivit så inspirerad av mitt recept att du faktiskt provat det själv (och postat det vidare!). Finemang!

anna: Vad roligt att du gillade den! Jag tror nog att jag själv ska göra den snart...det var ett tag sen sist.

anonym: Hörrdudu anonyma matkommentator, även om jag älskar 30-, 50- och 50-talet så betyder inte det att jag vill göra allt precis som man idag tror att det var. Jag älskar att laga mat, och inspireras såväl av moderna smaker som av min mormor och morfar som faktiskt använde ovanliga kryddor som kummin och curry redan på 40-talet. Dessutom var min mormors syster vegetarian redan då, så det är ju absolut inget nytt. Jag delar med mig av mina recept som husmödrar alltid gjort, när man kommit på något nytt och roligt. Vad som verkligen är "vintage" och inte inom mat känns därför som en väldigt onödig diskussion -halloumi har ju trots allt funnits i flera tusen år.

Anonym sa...

ok

Mr Magoo sa...

Vegetarian? Som Adolf då eller, kompisar?