söndag 27 februari 2011

Bull och båg

Jag är i Karlskoga och hälsar på min bror och hans familj, och dagen till ära bakade jag bullar!

Jag brukar inte gå efter något annat recept än det på baksidan av mjölpåsen, men mitt eget knep är att alltid ta mindre mjöl än angivet. Istället för att mäta upp en bestämd mängd från början häller jag på mjöl pö om pö direkt i bunken, och arbetar degen tills den är fast men fortfarande kladdig. Inför jäsningen häller jag på ett generöst lager mjöl på toppen och låter bunken stå tills det nästan jäser över kanten. Resultatet blir långvarigt saftiga och fluffiga bullar! Det här med att "degen ska släppa bunkens kant" som ofta står i bakböcker är bara bluff och båg tycker jag.

I'm visiting my brother and his family in Karlskoga, a small town south west of Stockholm, and today I baked cinnamon bun's. I don't use any other recpie than the ones that's on the backside of each flourbag, but I never use as much flour as they say in the recipes. That makes the buns a lot more djuicy and fluffy!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

8 kommentarer:

spunnet socker sa...

Så gott! Att ha mindre mjöl är ett bra knep som jag också använder mig av. Dessutom har jag också börjat lägga i ca 50g smör när degen är färdigblandad (men alltså innan jäsningen). När man rör runt smöret i degen smälter det av degens värme. Resultatet blir en glansig deg som är fantastiskt lättarbetad!

Betty Lou sa...

åååhh vad goottt!!!

jag gör också som du, bakside-receptet och mjöl tills det inte längre är vansinnigt klibbigt

Anonym sa...

Jag gör också så med mjölet men brukar lägga till ungefär en msk socker extra i degen också. Det hjälper jäsningen så att bullarna blir ännu fluffigare, ett tips jag fick en en riktig bullmamma på jobbet.

Lisa sa...

vad gott med kanelisar!

Anonym sa...

det ser kjempegodt ut! mmm. fikk lyst til å bake selv nå... takk for inspirasjon!

johanna sa...

Så som det sig bör när en småstadsbo läser om sin hemstad någonstans så måste jag tjohoa lite men även tipsa om lördagsloppisarna (som du med all säkerhet redan har full koll på, men ändå). Dessutom är det ett sådant sammanträffande att jag också var i Karlskoga i helgen och bakade bullar!

Hanna sa...

spännande - tror att jag måste testa på ditt knep någon gång! bullarna ser otroligt goda ut.

Anonym sa...

Håller med dig att använda mindre mjöl i degen. Jag brukar istället baka i så mycket mjöl det behövs när jag bakar ut degen. Upplever att degen blir mindre kompakt.