torsdag 18 juni 2009

Finfynd!
Igår gjorde jag två riktiga pangfynd.
Återkommande Mode i Sundsvall, Erikshjälpens specialbutik med bara utplockade grejer, gick jag och dreglade i en hel timme. Jag hade nämligen missat att de har en vintagekällare! Den har legat ett kvarter bort från skolan i typ ett år, men jag har aldrig gått in. Varför finns det inget vettigt svar på. Men, som tur var gick jag in igår!
Jag fick kompromissa lite bland alla fina grejer jag hittade, men tillslut bestämde jag mig för den underbara sommarklänningen ovan, och en helt otrolig câpe i hermelin.
Klänningen är hemmasydd, och i behov av lagning på vissa ställen. P g a det kunde jag pruta ner den 50 kr, och fick betala 167:- vilket jag ändå tyckte var helt ok. Dyrare än vad jag brukar betala på t ex Kupan, men det här var ju inte riktigt samma affär heller. Och klänningen var precis en sån som jag letat efter länge!
Sen kunde jag inte motstå den här silkeslena câpen i svart och vit hermelin, för 237 kr. Det här med päls är ju en svår fråga, och ett av mina största dilemman då jag är vegetarian sen 5 år tillbaka. Det går ju inte riktigt ihop att tycka om päls då. Men, min lösning blir helt enkelt att det är bättre att använda den päls som finns, istället för att dels köpa ny eller producera fuskpäls i plast med farliga kemikalier för miljön. För, om man skulle slänga all päls sen förr i tiden skulle ju djuren verkligen ha dött i onödan! Och eftersom att jag ändå förespråkar för mindre köttindustri får väl det bli som nån slags "klimatkompensering". Visst, genom att bära päls uppmuntrar jag kanske andra till att också göra det, men jag försöker så ofta som möjligt poängtera att jag endast bär vintagepäls, och absolut ingen ny.
Ingen är perfekt, och päls och äkta material är min svaga punkt.
Den har små hål här och var, men det är inget som stör. Och den är verkligen fullkomligt silkeslen!
Yesterday I did two fantastic finds!
First, a homemade 40's summerdress, in that model I've been searching for for ages. I has to be fixed in some places, but it's nothing complicated.
The second one is a câpe in black and white herm (?), that's completely silksmooth and quite amazing.
The fur-issue is though quite complicated, and my biggest dilemma. I'm a vegetarian since 5 years, but I love and want fur and other real materials.
My solution is to only wear vintagefur, since it would be a shame to not use what's already here. I would never, never buy or wear new fur. I don't either want to wear fake fur, because it's ugly and the production of it damages the environment. Why even produce it when there's tons of vintagepieces just lying around? I know I might encourage other's to wear fur when I'm doing it, but I try to point out that it is vintagefur as often I can.
And, nobody's perfect and fur is my weak point.
Med vänliga hälsningar,
Miriam

17 kommentarer:

Bettie Booh sa...

Oh, sjukt söt klänning. <3

Betty Lou sa...

vilken underbar cape!

nyproducerad päls är ganska vidrigt att köpa och använda, förr hade många päls så det finns ganska mycket att köpa. jag har en hel kappa i päls som jag fått av min faster men har aldrig fått användning av den (än).

Hanne sa...

I have that same problem! Since I'm vegetarian, I always feel torn about wearing fur. It is so elegant and beautiful...but it's still an animal. So, just like you, I only allow myself to buy vintage fur. Re-using is a good thing to do anyways!

Casey sa...

Wow--what amazing finds! :) That cape is extra glamorous; I'm sure you'll have loads of fun wearing it!

Although I'm not a vegetarian, I still have issues with fur too. I hate the feel of fake fur, but equally hate the real fur production practices. So like you, I only buy vintage pieces. I have two mink capes that I love (and sadly have nowhere fancy enough to wear!), and a couple of pelts I'm dying to fashion into collars for my sweaters. :) I just look at using vintage (rather than buying new) as recycling!

Mirjam sa...

Wow, grattis! Det var på tiden! Sa jag alltså aldrig att dom hade en retro-avdelning? Vilken tur att du hittade den tillslut ;)

Mirjam sa...

Och just ja. Jag glömde ju säga att vad fin klänningen var! Jag är ju inte så bra på material och sådant därnt, men färgerna och blommönstret var sådär alldeles perfekta. Vilken perfekt sommarklänning!

Tant Grön sa...

Härliga fynd!

CalamityJem sa...

Gorgeous dress!

Anonym sa...

Åh vilken tjusig cape! :)

Ja jag håller ang. pälsfrågan... köpte just en gammal pälskrage från 40-talet och ibland tänker jag att djur kanske dessutom hade det bättre förr?

Att man kanske jagade hare för köttets skull t.ex. och sedan tog man tillvara på pälsen också. I så fall är det ju mycket mer okej.

Det är bara synd att man inte vet hela historien bakom just det plagg man håller i sin hand, det är väl därför man oroar sig och har dåligt samvete.

BillieB sa...

haha! vilka konstiga priser, ojämna kronor..

fint var det iallafall, lyckans ost

Erika sa...

Underbar sommarklänning! Håller på att sy en liknande, men livet är lite halvkrångligt att få till. Nån gång under sommaren, så...
Ang päls, borde inte samma sak gälla för päls som gäller för elfenben? Det är ju olagligt att handla med elfenben som är yngre än 70 (tror jag) år, just för att man inte får handla med nytt men det är onödigt att slänga saker som är hundratals år gamla. Med tanke på det använder jag med gott samvete päls som är från 60-talet eller tidigare.
Trevlig midsommar!

panoptica sa...

I'm with you on the fur... I have the same situation... I don't wear fur though... It's never that cold here in Mexico...

Clara sa...

Päls ska inte under några omständigheter uppmuntras att bäras.
Tro det eller ej, men vi lever faktiskt på 2000-talet(!)
Det finns bra mycket bättre saker att fynda second hand än något som bara sitter bra på ett djur.
skamligt

vifsla sa...

Åhh underunderbara päls! Jag gillar inte heller "nypäls" men det finns inget som är varmare och vackrare än päls.
Min fd svärmor tvingade på mej sin päls och ett par intersport-tofflor när jag skulle ut på balkongen och röka.
Gud vad jag älskade den pälsen!

Lisa sa...

jag förstår vad du menar, men ett sådant resonemang håller inte, även om vi gärna vill att det ska vara så.
Alla vintagegalna som jag där ute, ni som tror att bara för att plagget är gammalt är det försvarbart att använda pälsen; tänk på att även om den ÄR gammal har den en gång varit ny, och djuret led förmodligen precis lika mycket om det dog innan 60-talet eller igår. Dessutom är det precis som du säger, genom att vi använder päls, gammal eller ny, så skapar vi ett slags mode vilket ger dagens pälsindustri vatten på sin kvarn. Tyvärr.
Jag dömer dig absolut inte, men vill man vara "rätttänkande" i den här frågan så tycker jag att man bör löpa linan ut, men alla har vi våra små svagheter och jag älskar din blogg ändå!

Emma sa...

Lustigt, jag fick nämligen själv en pälscape och en brudklänning häromdagen och tänkte på dig eftersom du också brukar få saker. =) Skrev om pälsdilemmat tidigare idag (lade upp bilder på gåvorna också). Jättefina plagg, och grattis till studenten förresten!

Anonym sa...

ja man hittar alltid ett sätt att rättfärdiga sina hanslingar även om det är emot ens principer!