måndag 7 september 2009

Chokladmuffinbakelse med lingongrädde och knäckig botten
Ja hörrni, dessa chokladmuffins kan man variera i all evinnerlighet. Här är mitt senaste påhitt!
För ca 30 stycken
200 g smör, 5 dl socker, 4 ägg, 2-3 krm salt, 1 tsk äkta vaniljpulver/3 tsk vaniljsocker, 8 msk kakao, 1 tsk bakpulver, 4 dl vetemjöl, två rullar center
grädde, lingonsylt
Smält smöret, vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser, smöret sist. Klicka upp i ganska höga formar, så att det täcker ungefär 1/4. Tryck i en centerbit i mitten på varje. Grädda 8-14 min på 200 grader/175 varmluft. De kommer svälla upp i ugnen och bli bulliga, men när skorpan börjar spricka lite grann är de färdiga att tas ut, och då sjunker de ihop till en perfekt gräddgrop.
Vispa grädde ganska löst och blanda i en ganska sur lingonsylt, efter smak.
Dekorera med en blomma eller något annat fint på toppen!
Centerbiten smälter ner och blir som en seg, knäckig botten, men man kan också trycka ner den precis efter gräddning, för då smälter fyllningen ut när muffinsen delas. Vilket inte heller är så dumt.

Nygräddade.

Samtidigt som jag gjorde de här nyss gjorde jag några i vanliga formar, men pistagegrön kristyr istället. Det var också gott! Faktiskt så gjorde jag några rosa också, vars kristyr jag färgat med rödbeta. Mycket praktiskt, eftersom att det var det jag hade hemma istället för rosa karamellfärg. Det gäller att tänka till lite ibland!

This is another variation of the chocolate cucpake;

put the dough in quite high papermoulds, not covering more than 1/4. When they are baked, they are supposed to fall down in the middle, making perfect space for a filling. For these, I mixed whipped cream with the swedish lingonberryjam, which is a very nice contrast to the sweetness!

But of course, you can fill it with anything you like.

I also made a few with icing, and actually I coloured the pink icing (not in any picture) with beetroots. It worked perfectly! It's nice to be able to use what you have at home sometimes, and not just buy new things.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

11 kommentarer:

Erica sa...

Oh hjälp de där var verkligen vackra! knäckig botten lät ju inte heller särskilt fel! Snygga och säkert supergoda! och det där med rödbeta istället för karamellfärg lät som ett bra tips!

Ljuvligt Hemma sa...

Mumma vad gott & jisses så tjusiga! Måste genast spara receptet.

Fru Silver sa...

Mums! Det ska jag absolut testa! Jättefina bilder!

Ida sa...

*dreglar*
Sjukt fin bild längst upp också!

Hanna sa...

Verkligen jättemysig blogg! Du är väldigt inspirerande. Känns som att du lägger ner din själ i allt du gör. Jag följer inte många bloggar, men du är definitivt en av dem jag kollar! Kram

Mirjam sa...

Vilka underbara muffins! Finfina bilder. Faktiskt så såg jag ditt inlägg i förmiddags, fick inspiration till att baka chokladmuffins jag med, och följde ditt recept. Det var bra! Men det tog en halvtimme att hitta alla ingredienser i köket, jag var tvungen att översätta orden för ingredienserna så jag kunde hitta dom i skåpen. Men så värt det. Jag har ätit fem stycken.

Mirjam Hemström sa...

Och förresten. Dom äter inte grädde här. Kan du tänka dej.

Mila Spigolon sa...

they look sooo delicious I need to try this recipe!
Oh, I've added you in my blog ;)

Lilly Lee sa...

Ser sjukt gott ut!

Mikaela Mars sa...

Bra att kunna använda naturliga grejjer också istället för färgämnena kan köper, mycket bättre tycker jag. :)

Klara sa...

O vad fina!