måndag 23 november 2009

Min bästa morotstårta

Först och främst -ursäkta den gräsliga bilden. Men, jag gjorde den för fredagsfikat på jobbet och glömde min vanliga kamera, så mobilen fick agera substitut.

Hursomhelst. Detta är ett mycket smarrigt recept, som alla gillar.

För 1 tårta eller 1 långpanna, ugn 175 grader

3 ägg, 2 dl socker, 2 dl oliv- eller solrosolja, ca 2 normalstora/stora grovt rivna morötter, 1 dl farin eller rörsocker, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk kanel, 1 dl hackade nötter och ca 50-100 g grovt hackad mörk choklad (de två sista kan uteslutas)

Börja med att skala och riva morötterna, samt att smörja och bröa en långpanna eller en springform. Vispa ägg och socker pösigt, och tillsätt sen oljan succesivt medans du fortsätter vispa. Sen är det bara att vispa ner övriga ingredienser enligt ovan stående ordning, och slå smeten i formen. Grädda i ca 35-45 min (beroende på ugn) och känn med en sticka när den är klar; "torr" utåt kanterna och lite kladdigare i mitten. Låt svalna innan glasering.

Glasyr

200 g philadelphiaost, 200 g turkisk youghurt, 2-2,5 dl florsocker, 1/2 msk äkta vaniljpulver och skalet och lite av saften från 1 citron och 1 lime

Vispa ihop med elvisp till en lätt men krämig blandning. Smaka av och känn efter om det behövs mera florsocker eller mera citrus. Bre sen ut över tårtan/långpannan.

Dekorationen gjorde jag av rå, hyvlad och skivad morot, samt blad av Thaibasilika (men vad som helst funkar ju egentligen, använd er fantasi!)

This friday I made this carrotcake, for the "friday-coffee-and-cake-time" at work. I forgot my real camera, so my cellphone had to do! It's terrible, but at least a picture.

However, this recipe is really good, containing lots of goodies such as cinnamon, carrots (of course), chocolate and hazelnuts. The icing is made of cream cheese, turkish youghurt, icing sugar, vanilla powder and the peel and jucie from 1 lemon and 1 lime. The decoration is just raw, sliced carrots, and fresh thaibasil.

I really will try to translate my recipes later on, but right now it just takes too much time. But hopefully you get a little inspired anyway!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

6 kommentarer:

Erica sa...

åh så fint du har dekorerat den!

Anonym sa...

Otroligt fin tårta! Mycket snyggt gjord. Kram från Kajsa i Sundsvall

Tessan sa...

Jag bakade ditt rödbetsbröd igår och det är helt underbart gott!
Tack så mycket för receptet!

PS. Snygg morotstårta!

Sara sa...

Det är alltid så roligt att se bilderna av dina kakor

Mikaela Mars sa...

Gud så glada dina kollegor måste ha blivit, riktigt fint!

Miriam sa...

Åh, den ska jag göra nästa gång jag ska bjuda brorsorna på något!

Tjusig du har gjort den :)