tisdag 17 november 2009

Miriams underbara nyttgottbröd

Det här receptet kom till igår, och baseras på Mirjams mormors oumbärliga brödgrundrecept. Det var ett riktigt experiment, men det blev allt annat än misslyckat!

Hälsosamt, nyttigt, nytt och gott, kortsagt nyttgott, är den sanna beskrivningen för det. Eller vad sägs om havregryn, linfrö, russin, rödbeta och morot men inget fett?

För ett stort bröd eller två mindre limpor, ugnstemp 200 grader

5 dl vatten, 50 g färsk jäst, 2 tsk salt, 3 msk sirap, ca 3 dl grahamsmjöl, ca 3 dl vetemjöl, 5-6 dl rågsikt, 1 dl havregryn, 1 dl linfrö, 2 morötter, 1 normalstor rödbeta och lite russin efter smak.

Skala och grovriv morötter och rödbeta. Lös upp jäst, salt och sirap med det fingervarma vattnet i en ganska stor bunke. Blanda övriga ingredienser, med rotsaker och russin sist. Degen ska fortfarande vara lite kladdig! Låt jäsa övertäckt 30-40 min.

Rosa och fin deg efter jäsning

Arbeta degen i bunken, tillsätt lite mera rågsikt om det behövs. Häll upp och forma till på en smord eller pappersklädd plåt, täck över och låt jäsa ytterligare 30 min.

Skvätt lite vatten över ytan på brödet och strössla över linfrö eller något annat ni har hemma. Grädda i mitten av ugnen 30-60 min tills det fått färg och låter ihåligt när man knackar på undersidan.

Resultatet blir ett otroligt saftigt och robust bröd! Den lilla brytningen av russinen till rödbetan är helt underbar.

Provsmaka gärna en varm skiva med smältande smör på direkt! Försvinnande gott.

Jag skar brödet i fyra delar, så att jag enkelt kunde frysa in två. Även om de nog kommer komma fram ganska snart.

I've made the most delicious bread! I can't translate the recipe, but the deliciousness comes from raisins and grated carrots and beetroots. Sounds crazy, but it's fantastic! If you have a basic breadrecipe, you can just add this; 2 carrots, 1 beetroot, raisins how-much-you-want and change the ordinary wheat flour to graham, rye, rolled oats and some kind of seed, like lin or sunflower. Very very nice!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

10 kommentarer:

The Freelancer's FashionBlog sa...

Åh, låter faktiskt jättegott! Skall ta och pröva det nästa gång jag kommer igång med bakandet.

Mirjam Hemström sa...

o sicken fin färg det fick!

farbrormalin sa...

Det receptet ska jag ta och prova. Låter ju alldeles underbart gott, och lite festligt med den rosa rödbetsfärgen!

Natasha sa...

Det ser riktigt gott ut! Nu blev jag också sugen på att baka, men tyvärr så har jag ingen ugn.

felicia sa...

hej! brödet ser super ut! undrar hur varm ugnen behöver vara? min ugn går bara upp till 200 grader nämligen :) fin blogg har du också!

Isabelle sa...

du har en väldigt fin blogg tycker jag :)

Anonym sa...

Miriam! Nu undrar jag om du kan hjälpa mig med din vintageexpertice igen? :) Jag är superdålig på hattar och har en jättefin som jag skulle vilja veta när den är ifrån. Om du har tid och lust så får du jättegärna ta en titt i min blogg och se om du kan säga nåt om hatten. Då skulle jag bli glad! :)
Kramkram /Sofie

Toma sa...

Jag känner lukt av bröd!
Mycket fin! mniam!!!

Christinaaa sa...

var tvungen att pröva detta på en gång - supergott och va glad man blir av degens färg , åååh åhåh
tack för detta, samt allt annat på denna blogg. helt underbart ! vilken inspirationskälla !!!

Sigrid sa...

Bakade detta bröd idag - underbart gott!