lördag 13 mars 2010

Miriams favoritpaj

Om det är något jag är lite extra bra på att laga så är det paj. Jag vet inte varför, men varje gång jag bjuder på det får jag väldigt många lovord. Vilket är bra, för det är ju så lätt och praktiskt!

Här kommer receptet på min favorit, för en stor paj eller ett gäng miniportioner;

Deg;

4 dl vetemjöl eller halva grahamsmjöl, 75-100 g rumsvarmt smör, ca 1 dl kesella eller créme fraiche/turkisk youghurt och 1 ägg

Blanda allt till degen, med ägget sist. Om man använder matberedare går det bra att tillsätta alla ingredienser från början. Kläm ut degen i en storm form eller i små, gammeldags bakformar i aluminium. Förgrädda skalen i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.

Fyllning;

3 ägg, 2 dl mjölk, hackad spenat (kanske 200-500 g?), salt, peppar, färsk timjan och basilika, smulad fetaost, blåmögelost och/eller annan ost man har hemma, riven hårdost och ev. räkor, lax och kräftstjärtar

Vispa ihop äggen och mjölken i en bunke. Tillsätt spenaten, kryddorna och osten. Häll över formen/formerna tills fyllningen har någon cm kvar till skalkanten och lägg ev. i räkor, kräftstjärtar och bitar av lax (den behöver ej förstekas). Strössla över riven ost över pajen och grädda i ugn ca 30 minuter eller tills den stelnat och fått fin, gyllenbrun färg.

Låt pajen svalna lite innan servering, och om du gjort minipajer knackar/vände du ut dem ur formarna s fort formarna går att ta i. Dekorera med lite färsk timjan!

Aluminiumformar hittar man på de flesta second hand-affärer och loppisar, som Erikshjälpen, Myrorna, Kupan osv. Mina kom i originalask för 35 kronor (tack mamma!).

Miriam's favouritequiche;

If there's something I'm really good at cooking it's quiche. I don't really know why, but each time I make it for someone they love it. I don't really have translations of the measurments, so I'll just tell you what's in the filling, and you can use any recipe you have for the dough.

Filling for one big quiche or a couple of mini's;

3 eggs, 2 dl of milk, chopped spinach (about 200-500 g maybe?), salt, pepper, fresh basil and thyme, crumbled greek cheese and/or blue cheese or any other cheese you have left over, ev. pieces of salmon and shrimps and grated cheese

Stir the eggs and the milk in a bowl, and add the spinach, spices and crumbled cheese. Pour it over pre-baked pieshells until it almost reaches the edge, and add the pieces of salmon and shrimps the way you want it. Cover it with grated cheese and bake in the oven for about 30 minutes, or until it's firm and has a goldenbrown colour.

Serve when it has cooled down a bit and decorate with some fresh thyme!

p. It's hard to translate recipes. If something sound wrong or weird -please tell me! d.s

Med vänliga hälsningar,

Miriam

4 kommentarer:

Betty Lou sa...

men åååh vad det ser gott ut! och fiffigt med formarna

Erica sa...

De ser ljuvliga ut. Och jag älskar paj! Vilket smart recept på pajdeg förresten. Det ska jag nog testa någon gång när jag faktiskt orkar lägga lite energi på maten. Kram

Anonym sa...

Sötis, kan man använda fryst spenat? Kram

Mirjam sa...

Oh, det här så riktigt gott ut. Så fina bilder. Jag måste prova dessa på min familj. Puss!