tisdag 29 september 2009

Havrebaguetter

Jag fortsätter att försöka baka allt bröd själv, och än så länge går det alldeles utmärkt. Men, det är som underbara Clara säger; det ska gå snabbt och lätt. Därför har det här receptet blivit en favorit!

För 12 st små eller 4 st stora;

1/2 paket jäst (25 g), 2 tsk salt, 1 msk honung, 6 dl ljummet vatten, 2 1/2 dl fiberhavregryn och 10-11 dl fullkornsvetemjöl

ev. frön, kärnor och annat sånt man kan sätta på toppen

Smula ner jästen i en bunke och häll på salt+honung. Lös upp jästen i lite av det ljumma vattnet och häll sen på resten. Tillsätt havregrynen och mjölet, och blanda med trägaffel/sked tills det blir en jämn och fin deg, som dock inte släpper kanterna. Tricket till ett saftigt bröd är alltid att ta "för lite" mjöl! Strö sen lite mjöl på toppen, täck med bakduk och låt jäsa 1-2 timmar.

Värm ugnen till 260 grader. Smörj/pappersklä 1-2 plåtar (beroende på vilken storlek du tänkt göra) och ta fram degen. Nu kommer det praktiska; den behöver inte knådas! Alltså, inget kladdigt bakbord man måste ta rätt på sen. Nej, det är bara att ta klumpar direkt ur skålen, som man sen drar ut, vrider lite och sen lägger ner på plåten. Enkelt va? Det tycker jag iallafall.

Innan de ska in i ugnen kan man skvätta/pensla med lite vatten på dem också, så får de en underbar krispig yta. Och, om man vill, trycka på lite frön etc som gör dem fina och goda!

För stora baguetter;

Grädda direkt i 15 min, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda sen ytterligare 12-15 minuter.

För små baguetter;

Grädda först ca 10 min, sänk till 150 och grädda 5-12 minuter till. De är klara när de är gyllenbruna och har en hård yta man kan knacka på på baksidan!

Det här brödet blir saftigt och gott, och håller sig färskt ganska länge. Går även bra att frysa! Praktiskt, helt enkelt.

This is my new favourite bread-recipe; baguettes with wholegrain-wheatflour and fibre-enriched porridgeoats! It's a really fast and simple recipe, but right now the clock's too much for translating. Maybe I will do it later! But you can try to add porridgeoats in any breadrecipe, it's delicious and healthy!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

14 kommentarer:

Rebecka sa...

Gott! Och vad bra, det påminde mig om att jag är hungrig.

Kristin sa...

Jätte kul med recepten!:) Hur bra som helst när de är enkla, detta ska jag verkligen testa att göra :)

Erica sa...

åh vad gott det ser ut! gillar när man har i lite grövre mjölsorter.

ElinsPhoto sa...

Åh det ser underbart gott ut, smörgåsfantast som jag är!!

Petra sa...

Underbar blogg och helsköntjej med en klädstil jag älskar. är såååå trött på alla Gina tricot tjejer!

Dig kommer jag att följa!

Kram petra

jessica sa...

sötnos! har du möjligtvis lust att hänga på mig till beyond retro-kalaste imorgon klockan åtta?

puss jessica.

Wera sa...

Mums bröd! När jag flyttade hade jag också ambitionen att baka massa bröd själv, men jag har fortfarande inte kommit till skott. Planerar att baka till helgen, dock...

Julia sa...

Tack! Precis vad jag behövde. Du dansar lindy hop va? Jag har gått tre gånger på min nybörjarkurs nu och jag älskar det!!! Ha en fin kväll.

Linnéa sa...

Åh, vad gott det ser ut! Nu blev jag riktigt sugen att baka fast jag bakade foccacia nyssens. Detta blir näst brödbak, om en vecka eller så :)
Linnéa
http://tantnea.webblogg.se/

wonderland sa...

hej! vi har precis startat en bloppis med utgångspunkt att det ska vara second hand-kläder och så billigt som möjligt. titta gärna in! kram.

Anonym sa...

http://www.mittenklaliv.com/2009/09/kesobullar-20-st.html
här är ett jättesmarrigt och enkelt recept på bröd!:)
/ Em

evelina sa...

Låter kanon gott :P

Anonym sa...

bara ett litet tips: häll inte på honung och salt direkt på jästen, den dör då. lös upp jästen först och häll i saltet och honungen med mjölet.

/bagare

Lisalull sa...

Nu har jag testat dessa, kolla länken (mitt namn) om du vill se hur de blev :)