onsdag 14 april 2010

Jamenvisst!

Vissa saker var ju faktiskt bättre förr; som synen på smör, t ex! Tänk vad skönt det skulle vara att se en sån här annons i en dagstidning idag, mitt bland bantningskurer, pulvershake-tokerier och diet-tips. Så uppiggande! Dessutom är ju smör faktiskt ganska nyttigt, även om det inte riktigt framställs så idag. Naturligt är alltid nyttigare är fabriksproducerat (läs; maragarin) tänker jag!

"She needs the strenght she can get -she needs butter! Only one kilo of butter contains nutrition from 22 litres of milk."

Some things were certainly better in the olden days!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

30 kommentarer:

Moa - En magisk purt... sa...

Verkligen uppfriskande! Idag ska människor klara sig utan uppladdning i form av ordentlig mat och vila. Det är så klart inte hållbart!

lovisa/polichinelle sa...

jag håller med! har du sett den här bilden, http://www.folkbladet.nu/wp-content/uploads/2010/02/smor.jpg ? den talar sitt tydliga språk! tusen kramar till dig du fina.

Betty Lou sa...

haha bästa annonsen!

Martina sa...

Och mycket godare än fabriksproducerat också :)

Elina Järventaus Johansson sa...

Wow! Vilken fantastisk annons! Och så sann! Det roliga är ju att smör är bland det nyttigaste som finns! Fett är såå nyttigt, och det borde alla äta mer av. Jag är LCHF-frälst (Low Carb High Fat). Man blir inte tjock av fett/smör, och inte blir man sjuk heller. Så mer animaliskt fett åt folket, det är ett som är säkert! :) Det finns nämligen inga vetenskapliga belägg för att smör och fett är skadligt för oss. Så är det. Det är bluff och båg från allra första början, som man påpekade att fett gör oss sjuka och överviktiga och skadar oss. I själva verket är det kolhydraterna som gör oss överviktiga och sjuka.

Margarin är rena giftet...skokräm som man har "förklätt" till smör. Visste ni att det finns bensen i margarin? Vidrigt.

Nej, jag kör på LCHF och lassar på med smör och goa fetter istället för kolhydraterna och mår så fantastiskt mycket bättre av det! Och det är ingen diet, utan bara en omläggning av kosten som är hur bra som helst! Det är synd att svenska folket är så fettskrämt. Hur livnärde sig människan från början? Främst på kött, och var fanns näringen och den godaste smaken? Jo, i de fetaste delarna. Med margarinet och alla konstgjorde ämnen kom också hjärt-och kärlsjukdomarna... Det är sorgligt. Och sorgligt att de inom livsmedelsindustrin får betalt för att föra livsmedelsindustrins åsikt, som är helt tokig.

Men jag ska inte hålla i någon längre lektion om det. Man kan läsa massor om det på nätet, bl.a. i Annika Dahlqvists blogg: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Anonym sa...

Inte nyttigare för miljön. Själv kör jag på mjölkfrittsmör, men inga överdrivna mängder, fett som fett, och jag är rädd om mitt kolesterol.

Kommentaren från "Elina Järventaus Johansson" bör man ta med en nypa salt. Hon hänvisar bland annat till en blogg som skrivs av Sveriges genom tiderna värsta sektledare och mytoman. Folk har redan börjat dö av dieten, men det värsta är belastningen på miljön. Vegansk kost är bäst ur alla synvinklar.

Elina Järventaus Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elina Järventaus Johansson sa...

Kolesterolet är heller ej farligt, det är också påhitt. Vår hjärna är gjord av fett och kolesterol, och behöver det för att fungera.

Att kalla doktor Dahlqvist för sektledare och mytoman är fel. Livsmedelsindustrin är de verklige mytonanerna. Folk dör inte av LCHF-kost. Det här är ett så känsligt ämne för livsmedelsindustrin, så, såklart att man förstorar upp någon händelse då någon får hjärtinfarkt eller dylikt, medan personen äter LCHF-kost. LCHF-kosten ger ingen försäkran om att man aldrig kommer att drabbas av hjärtinfakt eller dylikt, men risken förminskas avesvärt. (Diabetiker som äter enligt LCHF blir friska, och behöver inte längre ta mediciner, exempelvis) Det är så mycket som spelar in i det där, som handlar om folk som sägs dö av lchf-kosten. Hur gammal var personen? Hur länge hade personen ätit kosten? Hade personen någon bakomliggande sjukdom? Etc. etc.

Hur många råkar inte ut för, och dör av, hjärtinfarkter och dylikt varje dag som inte äter LCHF-kost?

Nåväl.

Erica sa...

åh den här reklamen fick mig att le! Så underbart. och vad reklamen måste ha förändrats under tiden.

fröken elin sa...

Jag håller med dig Miriam, om att det verkligen inte är fel att äta smör ibland, om än i måttliga mängder. Smör och fett har fått ganska mycket skit genom åren. Ibland oförtjänt!

Jag är nästan färdig Kostvetare och har alltså läst 3 år på universitet om just ämnet kost. Jag anser mig därför kunnigare på ämnet än många andra ( inte för att skryta men...)

Jag reagerar lite när du säger att smör är "naturligt" men att margarin är fabriksproducerat.

Smör finns inte i sin färdiga form i naturen, och det gör inte margarin heller. Smör tillverkas av grädde som kärnas till smör. Grädde kan man ju kanske anse vara en natrulig produkt. Kärningen sker på fabrik. Men margarin görs också på mjölkprodukter som blandats med vegetabiliska oljor. Margarinet består alltså också av helt naturliga råvaror, och tillverkas precis som smöret på fabrik.

Förr kunde tillverkningsprocessen av margarin bilda transfetter som inte är helt hälsosamma. Sådan tillverkning är idag helt förbjuden i Sverige. Transfetter finns dessutom helt natruligt i mjölken direkt när den kommer ut ur kon. Så margarin är inte alls någon dålig produkt, som många verkar tro.

/vän av ordning :P

Natasha sa...

Håller helt och hållet med!

Magganmagi sa...

Miriam, så klok du är!!
Härlig annons!
Läser din blogg med stort nöje så gott som dagligen.
Kram
Maggan

Miriam Parkman sa...

Oj oj vilken debatt det blev!
Oväntat men roligt.
Jag kan inte riktigt uttala mig om den här dietfrågan, för jag äter inte någon speciell utan faktiskt bara vad jag tycker om. Jag är vegetarian men äter fisk, är brödmänniska in i själen men äter gärna t ex lax bra med grönsaker. Rätt mycket fett för det är gott, och gärna något sött varje dag.
Jag dricker dock inte läsk spciellt ofta och jag lagar i princip all min mat själv.
Så, en ganska naturlig mix av fett, kolhydrater, sött och gott och nyttigt är min melodi! Kombinerat med vardagsmotion, dans och träning.

Fröken Elin -du har säkert rätt. Jag är inte utbildad kostvetare så jag tror på dig. Det jag vet och syftar på i texten kan man t ex säga såhär; att baka "kanelhjärtan" med margarin är som att tanka en bil med vatten. Hela poängen och funktionen faller liksom platt. Och ja, att en smördegskaka bör innehålla smör säger ju sig självt;) Tyvär är det också så att många inte äter smördegskakor idag just p g a det namnet, för att det skulle vara så onyttigt, men så är det ju inte! Enligt mig är allt nyttigt och bra så länge det kombineras rätt. Jag säger som Alice -det är tidens melodi!

fröken elin sa...

Vad bra att vi redde ut det där då :)

Jag håller med dig att det mest hälsosamma är att äta lite av varje, och inte tänka så mycket på det. Att äta något sött varje dag blir man ju glad av. Det är nyttigt för själen. Jag tror imånga fall att, särskilt tjejer, mår sämre av att de har dåligt smavete för att de äter "onyttigheter" , än vad de mår dåligt av "onyttigheterna" i sig, om du förstår vad jag menar.

Ät av allt, i måttliga mängder, och var lycklig! Det är min melodi! :P

Anonym sa...

Måste bara lägga mig i den kostdebatt som plötsligt poppade upp här.
Fröken Elin: jag tycker nog att det är en milsvid skillnad mellan att kärna grädde till smör, och att låta olika oljor genomgå flera omestrings och raffineringsprosser där man använder sig av div kemikalier bl a natriummetylat.
Dessutom är det mycket stor skillnad mellan de naturliga transfetter som finns i mjölk och industriellt framställda transfetter.
Jag kan rekommendera att läsa på om fetter och hur de påverkar människokroppen här:
http://www.kostdoktorn.se/vetenskap
En mycket seriös och bra sida av Dr Andreas Eenfeldt där han har sammanställd den senaste forskningen inom mat och hälsa.
Han tjänar ingenting på sin hemsida och har inga kopplingar till varken livsmedelsindustrin eller bantnings"industrin".

Till Anonyma veganen: Alla som tror sig veta något om vad som är nyttigt och inte tycker jag absolut ska ta och läsa på lite innan man ger sig in i debatten. Man kan faktiskt skada andra människors hälsa allvarligt genom att ge råd om sådant som man faktiskt inte har någon kunskap om. Aftonbladet är inte en vetenskaplig tidskrift.
/ mia

Anonym sa...

Elina: Jag märker på dina argument att du är helt hjärntvättad av ledaren Dahlqvist. Såklart höga kolesterolhalter är farligt, det är den vanligaste orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Jag har själv diabetes, visserligen typ 1 och jag skulle dö om jag bara åt fett, min kropp skulle försuras. Att diabetiker typ 2 inte får äta socker är ju också en gammal myt. Min gammelmormor hade diabetes typ 2, hon blev 94 år och åt chokladägg varje dag. Fast jag tycker såklart inte att man kan bilda fakta av personliga historier och erfarenheter, som ledaren Dahlqvist dock verkar tro. Riktiga läkare jag har pratat med har redan börjat slå larm om att hittills något så när friska personer som börjat med Dahlqvist-fettet och struntat i sina mediciner snabbt blivit mycket sämre och många har till och med dött i hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessutom är det som sagt en egoistisk kost för lata människor som inte orkar ut och motionera. Alla skulle inte kunna leva på den där kosten. Animalisk kost är skadligt för miljön.

Mia: Precis! Säg det till ledaren Dahlkvist. Själv är jag snart utbildad sjuksköterska och sätter vetenskapen högt.

Ravjagarn sa...

Slår vad om att hon även behöver ett malmedel med DDT i (ja, det var populärt en gång i tiden)!

Apropå smör så är väl 3 ess klassiska margarinreklam värd att inte glömmas bort. Serien med värdinnor som alla dukade med 3 ess lyx är rätt rolig.

Anonym sa...

Anonym blivande sjuksköterska kl 11.38

Om du verkligen är en person som sätter vetenskapen högt, så skulle du veta att ditt svar inehöll en del ovetenskapliga felaktigheter.
Du som sköterskeelev borde veta att Dr Dahlqvists råd till diabetiker typ 2 är enl "vetenskap och beprövad erfarenhet" Allt enligt Socialstyrelsen.
Att kalla LCHF för en "egoistisk kost för lata människor som inte orkar ut och motionera" var okunnigt, vetenskapligt felaktigt, och väldigt kränkande sagt av dig.
Jag tycker att du är skyldig Elina en ursäkt.
/ mia

Anonym sa...

Kära Miriam

Det var verkligen inte meningen att börja någon slags kost/vetenskaps debatt här på din blogg.
Ber om ursäkt!
/ mia

Anonym sa...

Mia: Vetenskapen säger att det är antal kcal som avgör om en person går upp i vikt eller inte. Eftersom fett mättar bättre är det lättare att hålla ner kcal på så sätt, MEN det i sin tur höjer BLODFETTERNA, och som sagt högt kolesterol är en av de vanligaste orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar.

För att ta ett eget exempel som ledaren Dahlqvist alltid gör. Jag hade en nära släkting som tyvärr gick bort för några veckor sedan. Den sidan av släkten har alltid haft höga kolesterolvärden eftersom de i grunden är bönder och lever på mycket animaler. Hon har däremot försökt äta mycket grönsaker och baljväxter, men samtidigt har hon ätit mycket socker och har därför varit lite överviktig (L/XL). För ca 2-3 år sedan ställde hon om sin kost och började äta enligt ledaren Dahlqvists melodi. Vi försökte varna henne och sa att det vore bättre om hon försökte röra på sig mer (hon har tidigare varit idrottlärare). Nu för några veckor sen gick hon och dog, 60 (!!) år gammal. Orsak: För höga kolesterolvärden.

Sen ett annat exempel. Ta äldre personer. Det är väldigt viktigt att speciellt äldre inte blir underviktiga. Det är till exempel lättare att drabbas av trycksår och infektioner om man är underviktig. Vad gör man för att motverka det? Jo, man blandar i en stor smörklick i deras mat. Det är inte fettet i sig som gör att människor går upp och ner i vikt, utan det är ett kcal-kompakt livsmedel som snabbt kan göra kost mer kcal-rik om man är undervikt.

Jag har inte träffat på en enda LCHF:are som inte är lat och överviktig (vid omställningen av sin kost). Med egoistisk syftade jag på miljön. Markerna går att använda på ett mycket mer energirikt sätt om man odlar t.ex. baljväxter. En annan sak som brukar utmärka LCHF:are är brist på kritiskt tänkande, de följer dahlqvist blint, använder samma argument och yrar om att Livsmedelsverket har som syfte att ta död på mänskligheten. Jag har ingen lust att försvara Livsmedelsverket, jag tycker många av deras råd är stela och omöjliga att leva upp till. Jag som har valt att leva på vegetarisk kost kan ändå tänka själv, och kan t.ex. tycka att fisk överlag är bra mat.

Anonym sa...

Men fett menar jag då mättat fett*

Anonym sa...

Som sagt, Miriams blogg är inte ett forum för att uttrycka personliga åsikter om kost.
Gå in på www.kostoktorn.se
så kan du där debattera dina åsikter med personer som har läst de senaste vetenskapliga rönen.

Min personliga åsikt om dig är att det är skrämmande att en person med så mycket förutfattade och rent av elaka åsikter om andra människor ska jobba som sjuksköterska. Måtte jag aldrig hamna i din "vård".
/mia

Anonym sa...

http://www.kostdoktorn.se

För alla som tycker att det verkar spännande med, seriösa, diskussioner om kost, hälsa och de senaste vetenskapliga rönen.
Så kan vi kanske lämna Miriams blogg ifred.

Än en gång, Miriam, ursäkta!
( men oförskämda fördomsfulla människor gör mig så in i själen ledsen, och då har jag svårt att vara tyst )

A red lipstick sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
A red lipstick sa...

I've given you an award:
http://a-red-lipstick.blogspot.com/2010/04/some-links-to-click-on-and-two-more.html

Hope you're having a wonderful Thursday!

Anna | Mormor hade stil sa...

Hihi! Ja, hon kanske behövde - och fick - äkta smör. Men fick hon äkta kaffe, tro? http://www.mormorhadestil.se/2010/04/15/en-blandning-av-finaste-cerealier-franck-kaffesurrogat/ ;-)

Anonym sa...

Mia: "Miriams blogg är inte ett forum för att uttrycka personliga åsikter om kost." och ändå fortsätter du skriva här? Jag tror dessutom Miriam kan prata för sig själv. Den sidan är lika seriös som forumet Flashback, likasinnade idioter som samlas för att peppa varandra till att ta över världen.

Haha, elaka åsikter? Tänk över dina egna uttalanden innan du klandrar andra ("men oförskämda fördomsfulla människor" bara för att jag vågar skriva vad jag tycker?). Jag tänker inte låtsas in för dig att jag älskar alla människor, däremot skulle väl aldrig säga till en patient att hon/han var lat även om jag tänkte det. Jag skulle däremot kunna övertyga personen om fördelarna med att motionera mer, dels för vikten, för att stärka skelettet, förbättra den psykiska hälsan och för att bli piggare. Jag skulle heller aldrig som Annika Dahlqvist valde att göra, snacka skit om folk som äter kolhydrater, om Livsmedelsverket och som professionell försöka hjärntvätta mina patienter till min livsstil.

Håll dig du till dina tomtar och troll på kostdoktorn.se! :)

Miriam Parkman sa...

Hörrni;
vad roligt att det blev en sån debatt! Det verkar finnas mycket att tala om här. Men, jag vill understryka att det här är en snäll och trevligt menad blogg.
Då diskussionen blivit något hätsk föreslår jag att ni antingen hittar någon annanstans där ni kan fortsätta, eller helt enkelt accepterar att ni tycker olika!
Sånt är livet, och det kan man inte alltid göra något åt.

Anonym sa...

Jag accepterar att vi tycker olika.
Vill bara tillägga att en av de forskare som kommer till tals på Kostdoktorn.se är Fredrik Nyström.
Nyström är överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet. Han forskar på fetma, högt blodtryck, blodfetter och diabetes.
Väldigt tråkigt att en sjuksköterskeelev avfärdar bl a honom som "tomtar och troll" och tror att hon vet bättre.

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

Vilken underbar annons!