lördag 10 april 2010

Kafferepets allra första sågning
Den här bloggen är inte skapad för otrevliga saker. Inte för tjaffs, gnäll, elakheter och deppigheter. Men nu måste vi göra ett undantag.
KappAhl har i dagarna släppt sin nya "Vintagekollektion" som enligt dem själva ska ha "shapes of the 50s" och innehåller klänningar, kjolar, shorts, förkläden och linnen i blommigt, prickigt och gullegull-volanger. De första pressbilderna, som bilden ovan tillhör, visar en översminkad och överretuscherad modell, här i ett linne med typiskt rakt 60-talssnitt. De senare bilderna som nu visas i butik ha de dock lyckats bättre med;

Frisyren börjar se riktigt bra ut, sminket ser inte ut att ligga som en kaka på ytan, ljuset och färgerna stämmer bra med original och det hela känns inte längre lika mycket som en läskig version av en kommersiell Marilyn Monroe. Men, om vi tar och tittar närmare på kläderna -vad ser vi? Jo, låga byxmidjor, över-knät-korta kjolar, långa linnen och blusar samt en höftlång t-shirt med ett stort Mimmi Pigg-tryck på. Hur kan man bara göra såhär fel?

Visst, den ska vara "shapes of the 50s", men hur kan man då misshandla temat så brutalt? Och hur kan man kalla det för "Vintage"? Vintage är och förblir det som är gammalt på riktigt, och inget annat. Ingen skulle t ex ha haft såhär lågmidjade, högt skurna och slit-tvättade shorts på 50-talet;

Det fanns helt enkelt inte! Låga midjor var inte vanligt på 70-talet, knappt ens 80-talet. Så, varför blir jag då upprörd av detta? Jo, för att existerande kunskap inte används. Vi är trots allt ganska många i Sverige idag som har koll på den här tidens mode, varav några av oss också visar det offentligt, med t ex bloggar. Eftersom både jag och Vintageportalen-Jessica fått pressmail från KappAhl i förväg om den här kollektionen känner de uppenbarligen till oss, men där verkar det ta stopp. Vad skriver vi om, vad visar vi för bilder? Tja, säg det säger KappAhls designavdelning och tar fram den mest klyschiga hitte-på version av "50-tal" man göra. Varför gör de inte ordentlig research?

Ni kan tycka att jag är dum som sitter här och gnäller för att jag inte får vara med, men det är faktiskt provocerande när tillgänglig kunskap inte används. Och, det är fruktansvärt provocerande när 50-talets fina, klassiska mode ska bluddras bort bland bohemblommiga 70-talslinnen, ljustvättade, lågmidjade jeans med gylf fram och pråligt volangiga blusar som knappt har en midjemarkering.

Ni frågar mig ibland var jag hittar mina kläder, hur jag gör för att få till stilen eller om jag har några tips på hur man lyckas. Svaret är; skippa sån här nyproducerad skit. Man får så gärna tycka om den här kollektionen och köpa hela om man så vill, men om man vill ha en autentisk 50-talsstil finns det bara ett sätt -kunskap och äkta vara.

Vad tycker ni? Debattera vidare i kommentarfältet!

(I have to translate this quick, because time is running away and I need to go to bed)

This blog isn't made for sad things. Not for complaining, whining and depressing thoughts. But, now I have to make an exception.

During this week a famous swedish mall called "KappAhl" has released a new collection called "Vintage stories -shapes of the 50s", including dresses, tops, shorts and jeans that's supposed to look like vintage 50's. And it's so depressing to see. So sad to see the stylish, fun and classic fashion of the 50's getting killed by some hideous low-waisted shorts and some 60s styled polka dot-tops. By too much make up, a terrible hairstylist and a photographer that mustn't know anything about the 50's except from "that picture of Marilyn Monroe" and maybe an episode of "Mad Men". And how can they call it "vintage"? Vintage is and will always be the original, the real deal. Although, the second picture released to the press looks better -hair's better, make up's better, light and colouring is no longer looking like a complete cliché. But -the clothes is still the same. Nothing's right!! Sure, it's called "shapes of the 50's" but this collection is definately more "shapes of cliché 60's and hippe 70's". How can they miss that?

You can call me stupid to sit here and whine because they didn't ask me, but it is actually quite provoking when they send you pressemails but never seem to have checked what I actually write about. When the knowledge actually exists -why not use it?

Now, you who don't speak swedish mostly don't live in Sweden, so you don't have any chances to buy this anyway. But, you sometimes ask me how I do this style, where I buy my clothes and if I have any tips on how to get it. Well, here's the answer; skip this repro shit. I don't mind if you like these pictures and would like to buy the whole collection, but if you want an authentic, 50s style there's only one way to get it -knowledge and the originals.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

57 kommentarer:

stina sa...

jag håller helt med dig. visserligen kanske man inte vill ta en stil och arbeta med den genuint igenom, men fakta är fortfarande fakta. jag tänker att det kanske finns dom som vill ha ett linne i 60 tals modell fast med textilt mönster från 50 talet, men det gör det inte rätt. det känns fel att mixa så, det blir så okorrekt.

vintage girl sa...

I agree. Yesterday I went to KappAhl in Poland, just to look at that new collecction. And it was terrible - cut, fabrics, everything. Also that woman in advertisment didn't look like 50's style.

Elina sa...

Oh så jag håller med! Vissa plagg var fina i sig, men de har ingenting med vare sig vintage eller 50-tal att göra. Samma sak var det med den förra "vintage"-kollektionen de hade, som skulle vara lite 20-talsinspirerad. Vid första anblicken såg det lovande ut, men fållängderna, LÄNGDERNA! Blir bara så fel. Däremot hade de ett par fina spetshandskar, de la jag beslag på :)

LadyAngore sa...

Är helt med på vad du skriver. Var lite nyfiken på hur denna kollaktionen skulle bli, såg tom lite fram emot det. men när jag igår besökte en av butikerna kunde jag inte låta bli att hänga lite läpp. Det va verkligen hemskt!! Bara för att det är rött med prickar är det inte 50 -tal som många verkar tro. Trist!
Men vilken tur att det finns så många bra vintage butiker idag!

Anonym sa...

Bra rutet Miriam!
Jag tänkte exakt samma sak när jag gick in i KappAhl butiken för att titta på kollektionen igår. Blev mycket irriterad över att de inte ens lyckats sätta midjan rätt på plaggen samt blandat in helt fel material.
( som insider i den Svenska modebranchen kan jag skvallra om att KappAhls designavdelning knappt existerar. Där regerar inköpare. Hade de istället jobbat med välutbildade designers så hade en sån här blunder aldrig hänt. Om de hade använt sig av mönsterkonstruktörer istället för att låta fabrikerna göra mönster, så hade inte passformen varit så kass. Vi mönsterkonstruktörer kan nämligen också vår dräkthistoria.)
/ mia

Hanna sa...

Hej, jag var och kollade på kappahls nya kollektion igår och det är som du säger. det fanns en klänning som jag tyckte var rätt okej för att likna något från 50-talet, även om det mer kändes typ -61 eller så. annars tyckte jag också att det mesta var fel. alltihop var uppenbart att man skulle låtsas vara en hemmafru då det även fanns disktrasor och muffinsformar att köpa. lite väl mycket tycker jag.

Jacqueline sa...

Jag tyckte mig se en del ljusglimtar i mailet jag fick för någon månad sedan om kollektionen, så igår gick jag in på KappAhl för att se om det var något att ha. Det enda jag gillade var den rosa toppen med det vita broderiet, men det var allt och den gillade jag mest för färgens skull. Men resten var bara blaha blaha! Jag hade hoppats att det skulle finnas byxor med det rätta stuket men herregud så fel det kan bli! Hur tänkte dom frågar jag mig också! Och klänningarna sedan nej fyfyfy! Besviken och irriterad gick jag hem och började knåpa ihop ett upprört inlägg, men jag funderar fortfarande om jag skall posta det... Jag håller med dig att det är så tråkigt att klaga och gnälla på saker, det blir en så negativ stämning. Men samtidigt tycker jag nog att det behövs en våg av dålig kritik för den här kollektionen var inte bra.
Barnkläderna var urgulliga till viss del, men inte för att de heller hade något med 50-tal att göra. Cupcake-mönster liksom...?

Marie sa...

Utan att ha en åsikt om kollektionen i sig så tycker jag du absolut gör rätt i att skriva om ditt missnöje. Det blir trevligare om man bara har en glad blogg, men i det här fallet behöver nog KappAhl få reda på kritiken och det kan de genom det här inlägget. Mejla gärna deras pressavdelning med en länk. De kanske inte ens är medvetna om sin blunder och undrar sen varför kollektionen inte säljer så bra...? Konsumentmakt ftw.

Isabelle sa...

Hej! Kan inte göra annat än hålla med dig. Deras research är verkligen katastrofalt dåligt gjord. 50-talet handlar ju inte bara om prickigt och gulligt. Och som sagt, var hör de där shortsen hemma, inte är de i 50-talsstil i alla fall. Nä, den där kollektionen tilltalar mig inte alls och måste liksom du såga den!

Gina Americana sa...

Indeed, we all agree that there's NOTHING like the real thing with vintage. But let's chill out. As we say in English "imitation is the sincerest form of flattery!" So take what Kapp Ahl has done as a complement to all you vintage lovelies...people on the street will certainly recognize the difference!

Lisa sa...

Jag förstår att du blir upprörd Miriam och jag håller med dig om att kollektionen är gräslig men... Jag tror aldrig att det var Kappahls mening att göra en autentisk 50-tals/vintage kollektion. Vad jag menar är att anledningen till att de inte använt sig av befintlig kunskap (eller typ ens tittat på foton från 50-talet) är helt enkelt att autenticitet inte har något värde för dem. De är ute efter att sälja kläder och hoppas kunna använda sig av vintage-hypen för att lyckas med detta. Jag tycker det är tråkigt men knappast omoraliskt.

Idun sa...

Helt rätt! Jag håller med i allt du säger och tycker det är himla tråkigt att svenska kedjor gång på gång skapar sådan skit. Men med en syster i just ett sådant företag, så har jag hört vad deras version är av det också. De tror helt enkelt att en "riktigt 50/40 vintage" kollektion inte kan sälja lika bra som den mellanvariant som de skapar. Det är också effektivt att ta de mönster som de redan använder till andra plagg och bara Vintagefiera dessa. Och då blir ju resultatet som det blev också. Jag håller mig till egensytt, reproduktioner och riktig vintage, KappAhl kan man köpa strumpor på.

Martina sa...

Den här kollektionen verkar mest vara lämpad för sånna som är lite för fega för att sticka ut så mycket som man faktiskt gör om man använder genuina vintagekläder idag (i alla fall på mindre orter), men som ändå tycker att det är snyggt :) Jag är långt ifrån en expert, men hade jag själv sett dessa kläder i butik utan att det stått något om vintage, så hade jag knappt kopplat kläderna till det heller. Superhärlig blogg, förresten :) Blir helt glad av att läsa.

Olivia sa...

Jag var inne igår och hittade inte mycket jag gillade, såg mycket bättre ut på bilderna tyckte jag..provade en klänning som såg för j-vlig ut på faktiskt...midjan satt jättekonstigt...men jag hittade faktiskt en vit kofta som jag tyckte var väldigt fin...och solbrillorna, även om de kändes lite billiga så gillar jag dem...men måste sägas att jag trodde det skulle vara lite annorluna...men men, det är ändå roligt tycker jag, att de försöker.

Mari sa...

Jeg fant en kjole jeg faktisk likte. Men nå er ikke jeg opptatt av å se ut som autentisk 50-talls. Det blir litt for mye for meg. Men enig i at kolleksjonen er skuffelse. Særlig reagerer jeg på hvor dårlig materiale de har valgt å sy den i. Virker billig.

Erica sa...

Tycker att du har så rätt! Rolig idé men tragiskt resultat tycker jag.

Moa - En magisk purt... sa...

Och det störiga är ju att det skulle kunna bli så himla bra! Midjemarkerade klänningar med vida kjolar - det hade varit något! Jag förstår ingenting när jag ser bilderna på blusarna och jeansen - vad tänkte de på? Det ser ut som vilket nyproducerat skräp som helst!

Anonym sa...

Bra bra bra! När de hade sin förra "vintage"-kollektion som skulle föreställa 20-30tal fann jag ändå några assecoarer. Jag såg verkligen framemot den här kollektionen, men nu när jag ser bilderna är jag inte så sugen längre. Dock förstod jag redan från början att det aldrig skulle bli på riktigt, KappAhl skulle aldrig göra riktigt autentiska plagg som verkligen såg ut att vara från 50-talet, det var nog heller aldrig deras mening. Men jag håller med dig, det gör jag. Tråkigt att de kallar för VINTAGE när det inte alls är i närheten!
Tack för vacker blogg.

Elina Järventaus Johansson sa...

Håller med dig. Det är otroligt störande, nyproducerade kläder som kallas för "vintage" och ska vara autentiska. Pyttsan! Låga midjor, inte ens knälånga kjolar... En stor röd bock i kanten! Det är synd att de ska göra så. Antingen får man ju helt enkelt försöka hitta plagg på second hand, köpa äkta vintage plagg eller helt enkelt sy egna kläder för att få en mer autentisk look.

Anonym sa...

Nejnej! Jag skrev inlägget ovan men har nu varit inne och kollat på deras kollektion. Usch! Det är verkligen den typiska bubbelgums-grease-hemmafru-bilden av femtiotalet. I modern version!Var finns midjorna? Under brösten enligt KappAhl, men inte alls enligt femtiotalets mode. Nää, det där kan man inte kalla vintage, men det är ändå roligt att de försöker. Kanske...

Pernille Nordby sa...

Jeg er helt enig med deg, Miriam! Var innom Kappahl i Oslo i går, sånn i tolvtiden og da var det faktisk helt utplukket allerede! (De lanserte kolleksjonen klokken ni samme dag), så det er tydeligvis populært likevel. Men jeg tror det er mange som kjøper bare fordi det er limited edition. Hadde gledet meg til å kanskje finne en skatt, men ble veldig skuffet. Det virker jo som de ikke engang har forsøkt å få det til å ligne noe fra 50-tallet! Jeg falt for solbrillene likevel da. De er litt større enn cat eye-briller fra 50-tallet, og passer litt bedre til mitt ansikt. Men rynker litt på nesen av at det sikkert går 500 mennesker rundt i Oslo med de samme solbrillene :-/

Anonym sa...

Alltså....vågar jag ens ha min klänning därifrån på mig?
Det känns ju som att alla kommer tycka att jag ser för jävlig ut. Jag köpte den röda med vita prickar på.
KAN NÅGON SVARA PÅ DET HÄR TACK?

Olivia sa...

Fast å andra sidan var det nog aldrig tänkt att det skulle vara reproduktion. Utan bara 50-tals inspirerat... inspirerat av 50-tal kan ju faktiskt se ut lite hur som helst. det är ju ändå en klädkedja som saluför "mainstream-kläder" då får man ju inte försöka göra dem till något de inte är....

anonym
Du kommer säkert se jättefin ut...Klart du ska ha på dig din klänning!

Magdalena sa...

Det är klart att man ska kunna ha de på sig, det är inte så att det inte är fint. Men som Miriam har skrivit; Man kan inte kalla det "Vintage", om det INTE är det.

Det är tråkigt att när affärer gör "50-tals tema" så blir de "prickiga Marilyn Monroe klänningar.. "

underbaraclara sa...

VÄL RUTET

Maria sa...

Jag håller med! Mode handlar dock om att hela tiden skapa nytt utifrån inspiration som de här säger ska vara 50-tal. Jag blir först och främst precis som du irriterad på deras brist på kunskap och samtidigt väldigt irriterade på den reklamagent eller inhousebyrå som utformat denna kampanj. När det dessutom är Kaphal, med en mycket äldre målgrupp än t ex H&M eller MQ, borde de ha tänkt efter en extra gång!
Är målet med kampanjen att försöka lura till sig en yngre lite mer "lättlurad" målgrupp eller att skapa en lockande nostalgi för de äldre genom att visa på felaktiga snitt?

Miss Cherry sa...

Skönt med flera som tycker samma sak, gick förbi skyltfönstret idag och blev nästan generad över hur fel det kan gå, Kollektionen borde inte ens få ha namnet Vintage, som sagt riktigt synd att inte kappahl gör en ordentlig recearch, allt känns väldigt Retro barbie, fattar inte grejen med att 50-tal ska förknippas med prickiga klänningar?

Men som sagt smaken är som baken, men jag kommer självklart bojkotta detta, tycker allt är pinsamt värre.

Fanny sa...

Jag tror att de ville göra en modern kommersiell version av 50-talsmode vilken kommer att sälja mycket. Jag tycker att det har lyckats ganska bra med det när det kommer till en del klänningar. Dock finns det påtok för många plagg som inte har något what so ever med 50-talet att göra. Jättekonstigt.

Jag tror dock inte heller att de har gjort ett så dåligt bakgrundsarbete egentligen. Tror bara inte att viljan finns att göra något på riktigt.

Clara Wijk sa...

Visst lite surt, håller med dej. Men jag tycker ändå att det är värt en applåd för att de försöker! Jag menar att de ens gör en vintagekollektion bevisar ju tydlig att affärerna faktist börjar annamma det här med retromode och återanvändning vilket är en grymt god nyhet, speciellt kappahl som är en klädkedja för ofta lite äldre kundkretsar som kanske inte alltid är så öppna för sådana modiga förändringar, inte minst när de gäller kläder som deras gammla föräldrar bar när de var unga, vilket för dom kanske var det fulaste en ungdom man kunde tänka sig på den tiden. Kanske försöker Kappahl snarare locka in fler människor i vintagemodet genom att mjukstarta lite, istället för att gå fullt ut skrämma iväg dem? Det är lätt att glömma bort att det faktist, sorgligt men sant, finns människor som inte alls tycker om allt det som vi vintagenördar älskar! så jag tycker faktiskt det inte var så alldeles hemskt gjort av kappahl, så småningom ser vi nog allt mer "äkta" ny vintage i butikerna, så bit ihop, vår tid kommer!

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

jag håller med dig! blev besviken när jag var i butiken. Hittade dock en kofta och en klänning som passade och jag tyckte var söta men ingenting går ju upp mot äkta vintage!

Miriam Parkman sa...

Skönt att höra att så många håller med mig!
Men, först och främst, "anonym";
självklart ska du ha din klänning och känna dig fin i den om du vill. Jag vill inte vara någon stilpolis. Jag är ju till och med själv väldigt svag för prickigt, men just den här formen då det ska kallas "Vintage" och "50-tal" är det jag stör mig på. Och kom ihåg att det här är min blogg med min smak och mina åsikter -alltså inget som egentligen har något att göra med vad du tycker!

clara wijk: Jag förstår vad du menar, men min poäng är lite att jag inte vill ha retrotrender i de stora kedjorna, för de lyckas aldrig. Ordet "retro" är i huvudtaget inget positivt ord för mig, för det är bara "inspirerat av", alltså inte autentiskt vilket jag vill ha. Och om man vill börja med en vintagestil är det rätt dumt att börja med massproducerad konfektion, för det stämmer ju inte i huvudtaget. En sista konsekvens av att de kallar kollektionen "Vintage" och "50-tal" är att fler kommer missförstå begreppen och sälja vad skit som helst under det, och också tro att mimmi pigg-tryck och cupcake-applikationer faktiskt fanns på 50-talet. Och det är illa.
Jag är bara så less på att dessa stilfulla årtionden ständigt ska missförstås!

Anonym sa...

We also have KappAhl here in Finland and I couldn´t agree with you more.
I also can´t be impressed and happy, that KappAhl does this for us (lovers of real vintage), cause they do this to sell and make money. These days everything labelled with Vintage or Retro sells.
If some clothing company wants to do this and sell 50s vintage-inspired clothing, why can´t it be done right?!

Nilla sa...

Hej!!!

Har du sett att du är med på bild här?:
http://copenhagenstreetstyle.dk/page/6/

riktigt snygg bild :)

Ida Victoria sa...

Jeg er enig i det om lave midjer. De burde de holdt seg unna.

Men poenget med kolleksjonen, er jo ikke å lage en eksakt kopi av 50-tallet, men lage nye klær som er inspirert av 50-tallet. Det er to veldig forksjellige ting.

Kitten sa...

Alltså man blir så störd. De kan laga vad de vill för kläder men kalla dem då nåt annat namn, snälla. "Inspirerat av", anyone? Personligen tycker jag det känns som om de utnyttjar vintage-trenden bara för att tjäna pengar, utan att det egentligen har nåt med vintage att göra. Ok, det var säkerligen inte deras avsikt att försöka göra nåt autentiskt, men kom igen, man ser ju knappt något 50-talsaktigt överhuvudtaget! Lite mer vintage hade det nog fått vara tycker jag...

nostalgifabriken sa...

tack för en vacker och kreativ blogg, miriam. du inspirerar många och jag hoppas du aldrig slutar skriva och fota om ditt liv. här kommer mina funderingar om kappahls vintagekollektion:

vintage är på modet och kappahl hakar på, varken konstigt eller fel tycker jag. en kvalificerad gissning är att målgruppen inte är den typiska vintageexperten, snarare en tvåbarnsmamma i borås (inget ont om tvåbarnsmammor i borås, men ni fattar). håller absolut med clara wijk att det här kan bli ett vintageintresse längre fram. eller att tvåbarnsmamman i borås bär kläderna och skaffar något nytt i en helt annan stil nästa säsong. båda alternativen är helt okej tycker jag.

kan dra en parallell till mina andra intressen; arkeologi och historia. mitt intresse började inte genom att läsa en avhandling om gropkeramisk kultur i östergötland. snarare genom herman lindqvist. den sistnämnda har gjort mer för folks historieintresse än föregående, trots att den förstnämnda innehåller mer ”sanning”. och bara för man läst något av herman lindqvist behöver inte betyda att jag tycker att man också måste läsa den där avhandlingen.

det ÄR jobbigt när man tycker någon ”misstolkar” ens intressen. men någonstans måste intresset få börja. och man måste få våga bli intresserad.

ha en underbar dag allihopa och fridens liljor på er!

Anonym sa...

inte bara hur de är till formen osv. som en som är väldigt kurvig, typ joan holloway, är det där med vintage ett väldigt sökande och grävande. oftast blir det mer 70-o. 80-tal, eftersom inte riktiga 50 o. början av 60-tals kläder passar. synd att de lyckas inte heller med att göra en "repro" och så att också vi med byst hade någon gång fina kläder, inte tält. (storlekarna skillde för övrigt väldigt lite).

Carolina sa...

Hear hear!

jessica/vintageportalen sa...

mycket bra sagt miriam!

M sa...

Måste instämma!
Dessutom är det så tråkigt när man går på t.ex. Vintage market och det inte finns ett plagg som är äldre än 5 år...

Miss Margarita sa...

Hei!
Jeg er helt enig med deg i at Kapp Ahl har gjort en heller dårlig jobb i forhold til gjennomføringen av denne kolleksjonen. Vi har samme kampanje i Norge, og jeg ble veldig skeptisk når jeg så hvor lite autentisk dette er. Denne kolleksjonen er nok tiltenkt "vanlige folk" – ikke oss som er oppriktig interessert i vintage og 50s stil. Det siste året har rockabilly/pin-up trenden blitt ekstremt populær, og dette er nok KappAhls forsøk på å tjene mest mulig penger på denne populariteten.

Til slutt, takk for en fantastisk flott og interessant blogg!

(Håper det går fint med kommentar på norsk ;)

Cicci sa...

Bra tänkt. Håller helt med dig !

Mallis sa...

Håller helt med dig!

Det var riktigt sladdriga kläder och dålig passform. Och definitivt inte anpassat för oss med byst.

Rebecka sa...

Jag håller helt och fullt med dig. Att kalla nyproducerad skit för "vintage" är så himla löjligt. Det är så synd att folk som faktiskt arbetar med kläder inte kan modehistoria.

Clinen sa...

Jag håller helt med dig men vad gör vi som har modell större? Jag inte lyckats hitta en enda vintageklänning från 1950-1960 i min storlek. Riktigt tragiskt.

Då får man ju tyvärr gå på det näst bästa och köpa detta fejkade 50-tal. Eller du kanske har några tips för oss med stora storlekar? /Clinen

Anonym sa...

It may well be your blog, your comments and your opinions but when you put them into the public domain for others to comment on not everyone is going to automatically agree with you. Espeically when you write quite a provocative rant using negative language, chill out! Those of us who cherish vintage for what it really is know the difference between vintage and and retro and the public really aren't as stupid as you imply.

Tea sa...

Fy så tråkigt! Det hade ju kunnat bli så bra och spännande.

Anonym sa...

men dom gör det ju bara för att sälja. och vilke trendiga personer handlar på kappahl? trendare som du, för det måste jag ändå säga att du och jessica är skulle ju inte handla där för att det är fel. det är ju inne med husmorsstilen och dom kör en lightvariant

Breathless sa...

Jag blev också hemskt besviken på kollektionen. Det FINNS en marknad för riktiga 50-talsreproduktioner, när ska producenterna inse det? Varför måste de jämt fega ur?

Anonym sa...

Hej, vill bara säga att jag älskar din blogg. Måste dock påpeka att linnet på första bilden är en del av en pyjamas, och den här modellen fanns faktiskt även på 50talet. Jag vet det därför att jag använder väldigt liknande linnen att sova i som min mormor sydde på just 50talet. Troligtvis av en mycket bättre kvalitet, för jag använder dom fortfarande och det finns inget skönare att sova i under sommarmånaderna...

Torbjörn sa...

Liiite gnälligt tycker jag, jag tror de flesta förstår att KappAhl med "vintage" inte menar begagnade kläder. Hittade en fin klänning till min dotter iaf. Och hur många av dessa tatuerade damer som ränner runt i 50-tals kläder idag är kosher egentligen? Knappt sjöbusar från den tiden såg ut så där. Så i autenticitet-racet har de flesta av dagens pinuppor redan förlorat.

Joachim Sällström sa...

Inte det minsta gnälligt måste jag säga. Du har helt rätt. Den översta bilden ser lika 50-tal ut som Cindy Crawford gjorde 1994. Är den här reklamkampanjen designad av Vivo eller?

Cecilia sa...

Bra skrivet. Såg fram emot kollektionen innan jag sett den, men när jag gick in i butiken var det bara skrattretande. Fanns ingenting som andades 50-tal där. Vilket otroligt pinsamt initiativ av Kappahl.

Cecilia sa...

Måste dock hålla med Torbjörn här.

"Och hur många av dessa tatuerade damer som ränner runt i 50-tals kläder idag är kosher egentligen? Knappt sjöbusar från den tiden såg ut så där."

Det är fler än Kappahl som inte vet vad de talar om.

Kristin sa...

KappAhls syfte är att gå med vinst och ge målgruppen vad de vill ha.
Jag tycker den här disskussionen är naiv och löjlig.
"Vintage Stories" är inte meningen att vara rakt igenom plagiat utan en inspiration i modern tappning. Skulle KappAhl producera riktiga tidstypiska plagg skulle dessa ej sälja. "Vintage Stories" har varit en säljsuccé i hela landet och kunderna uppskattade kollektionen mycket. Jag tycker personligen att kollektionen är jättefin och KappAhls designers har klarat sin uppgift - designa en säljbar kollektion.

Lillgull sa...

Jag är sen på att kommentera här men jag blev otroligt ledsen när jag läste de hårda kommentarerna och Miriams hårda ord om detta försök att närma sig "vår sida av modet" som Kappahl gjort. Eftersom jag tyckte att det var kul att de gjorde ett försök, även om jag inte heller gillar jeansshortsen eller alla av plaggen heller. Om jag inte gillar det behöver jag ju inte köpa det.

Jag håller helt med t ex Thorbjörn , Clinen och Nostalgifabriken. Visa lite tolerans och sluta racka ner så mycket på äkthet etc. Då jag är storleken större efter min graviditet har jag själv köpt två klänningar ur kollektionen som jag tyckte var jättefina vardagsplagg (visar dessa i min blogg denna vecka eftersom jag har Romantik tema). Precis som Clinen säger hittar man faktiskt inte alltid något äkta som är exakt den storlek man behöver-då är ju reproduktion ett jättebra alternativ tycker jag. Dessutom kan man alltid styla till vad man än har på sig med "äkta" vintage detaljer som Miriam säger så behöver man bara lära sig mer och läsa på tex i gamla damtidningar för att förstå hur man ska lägga ihop plaggen och matcha accessoarerna.
Varför tror alla i 19 års åldern att man kan köpa sig "äkthet" för pengar? Hade även denna diskution på Modette förut(även då med tjejer i denna åldern) Om du har köpt en äkta femtitals klänning och bär den är du då mer äkta än någon annan? Det är lite vintage fascism på nått sätt...

Anonym sa...

Jo, men låg midja var det på 70-talet! Det var faktiskt "brevlåde-låga" midjor på byxor i mitten på 70-talet.