fredag 9 april 2010


Sur la Plage
Igår var jag, Josefin och Ida på en finfin vernissage -nämligen "Sur la Plage", en haute papier kollektion av Bea Szenfeld. Inspirerad av havsdjur, sjömansmyter och asiatiska djuphavsdykare på 30-talet hade hon skapat tolv magnifika kreationer, som alla var gjorda för hand i hård, metallisk papp.
Ovan, min favorit; "Nixa", enligt mellaneuropeisk folktradition kvinnlig vattenande som bedårar och förför män som dras ner i djupet av floder och hav.
Men först och främst måste jag egentligen visa inbjudan till spektaklet; så utsökt finurlig!
De dragspelande pappersvågorna återfanns sen i skyltfönstret på galleriet där utställningen står.
Inbjudande utsida.
Josefine och Ida fick mycket gott att hålla reda på!
"Haenyo", eller "Havskvinnor". Namn på kvinnliga djuphavsdykare i provinsen Jeju i Korea från tidigt 1900-tal fram till idag. Då endast män behövde skatta blev det inte lönsamt för dem att arbeta, så istället stannande de hemma och kvinnorna tog över det viktiga djuphavsdykandet. De blev mycket skandalöst omskrivna då de dök helt nakna utan utrustning, men de hade inte råd med sånt. Bea har därför gjort en heltäckande baddräkt åt dem
Stiliga detaljer.
Jag diskuterar utställnigen med Bea.
Hon är duktig vill jag lova! Och himskarns trevlig med för den delen.
Jag gillade verkligen den påtagliga 20- och 30-talsstilen i kollektionen, som påminde om glamorösa filmstjärnor på exotisk och äventyrlig semester. Kanske var de här dykarkvinnorna lite så? Frisinnade, våghalsiga och vackra.
Ovan, "Pennatula", sjöfjäder som i en ordning av koralldjur förekommer på bottnar i tropiska och tempererade hav världen över.
"Doris" är i grekisk mytologi en vacker, grönhårig havsnymf, en av okeaniderna.
"Melusina" är en fiktiv hjältinna och legend från 1300-talet. Enligt sagan var hon en underskön kungadotter från Alba (Skottland) vilken till straff för att hon hämnats på sin far för ett löftesbrott han begått mot modern, dömts att varje lördagkväll bli till nedre delen av sin kropp förvandlad till en fisk. Förhäxningen skulle endast upphöra om hon funnit en make som vid trolovningen svurit att varje lördag lämna henne ensam och utan att titta på henne, samt obrottsligt hålla denna ed tills hon fått tolv barn med honom. Skulle han bryta eden skulle hennes straff upphöra först på den yttersta dagen.
Och gissa vem som var där!!
Jo, en av Sveriges med banbrytande designers, nämligen Gunilla Pontén. Det var en väldig ära att få prata med henne! Om ni inte sett hennes otroliga hovklänning från 1955 än så tycker jag att ni ska kolla här omedelbart bums.
Utställningen finns på Designgalleriet på Odengatan 21 under hela april!
"Sur la Plage" by Bea Szenfeld
A haute papier collection inspired by animals of the sea, female corean divers in the 30s and mystical sailortales.
Each garment is made by hand and completely in paper.
A very exciting and beautiful exhibition! I liked how they looked like glamorous 30s moviestars, on an luxurious, exotic and adventurious holiday.
I also met a very cool person; Gunilla Pontén! She was one fo Sweden's first real designers, making big lines with her new-thinking clothes. Take a look at her classical courtdress from 1955 here! It was a great honour for me to meet her.
Med vänliga hälsningar,
Miriam

5 kommentarer:

Erica sa...

Så avundsjuk jag blir på dig som får träffa fina designers. Och det ser ut som en spännande utställning.

Amanda sa...

Åh va fint, det låter som en trevlig och intressant utställning!

Cicci sa...

Jag undrar om Den lilla Sjöjungfrun är inspirerad av Melusina-legenden..?

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

Gunilla Ponten är ju så inspirerande!

Anonym sa...

Men var inte modellerna lite för smala? SÅ vanligt idag tyvärr. Annars såg det fint ut :)