måndag 31 maj 2010

Mina cupcakes + världens enklaste tårta
Här kommer de utlovade recepten från helgen! Vi börjar med det enklaste, nämligen tårtan;
300 g mandelmassa, 3 ägg, 3 dl vispgrädde, en drös av dina favoritbär eller frukt och några kvistar färsk citronmeliss och mynta
Riv eller hacka mandelmassan fint och vispa ihop med äggen till en kletig gröt. Häll i en bröad form, gärna med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Vispa sen grädden löst, bre ut fluffigt över den avsvalnade bottnen och strö över bären och toppa med de färska kryddorna. Klart på momangen! Tack till Clara för det utmärkta mandelbotten-receptet.
Praktiskt va med "3" av varje? Då blir det lätt att komma ihåg så man kan göra utan recept sen!
Sen går vi vidare till Cupcakesen;
För ca 16 st
200 g smör, ca 100 g mörk choklad, 3-4 ägg, 4-5 dl socker, 1 tsk ekologiskt äkta vaniljpulver, en nypa salt, 4-5 msk kakao, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver
100 g vit choklad, ca 200 g rumsvarmt smör, 200 g philadelphiaost, ca 3 dl florsocker, saften av 1/2 lime och några droppar karamellfärg i valfri kulör (jag hade grön)
Ställ ut formar på en plåt (de jag använde köptes nyligen på Åhléns för 29 kr för 12 stycken) och sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och bryt ner chokladen, så att den smälts med smöret. Rör ihop ägg och socker pösigt, och blanda sen i resten av ingredienserna med det chokladblandade smöret sist. När smeten är blank och smidig är den klar! Fyll formarna till hälften och grädda i ca 10 min; när de fått en skorpa som spricker lite grann med en kladdig mitt är de klara. Efter någon minut ska de sjunka ihop så att det blir en perfekt glasyrgrop!
Hacka chokladen till glasyren och smält i vattenbad, med lite olja i tallriken/skålen så att chokladen inte klibbar fast (det ger ingen bismak!). Låt svalna till ljummen temperatur. Vispa det rumsvarma smöret krämigt och tillsätt chokladen, philadelphiaosten, limesaften, florsockret och sist karamellfärgen. När konsistensen känns lagom krämig och fast är det bara att sleva upp i spritspåsen och gå loss på dekorationen!
Se bara till att det inte finns luftbubblor i påsen! Då kan det bli ovälkomna glasyrexplosioner. Men om man trycker lagom uppifrån, håller spetsen ganska nära kakan och spritsar lugnt och sansat brukar det gå bra. Jag spritsade cirkulärt med ett räfflat, ganska stort munstycke och strödde sen turkosa sockerpärlor från Paris här och var, med en jordgubbe eller en biggarreau på toppen.
Äts bäst med sked för att läppstiftet ska hålla!
The recipes from my weekendbakings!
Well, at least one of them, since it's so easy to bake, and also very easy to translate.
You only need five ingredients for this impressive and delicious cake;
300 g of marzipan, 3 eggs, 3 dl of whipped cream, a bunch of your favourite berries and fruits and a few fresh twigs of mint.
Grate or chop the marzipan fine and mix it with the eggs to a porridgelike dough. Put it in a bakingtin with removable margins and bake in 30 minutes on 175 degrees.
Whip the cream loose, spread it over the cool cake and just sprinkle the berries in a pile on the middle, decorating with the fresh mint. Very easy and very good!
Med vänliga hälsningar,
Miriam

6 kommentarer:

Page sa...

thanks for the recipes!!
your cupcakes looks delicious :)
I love the packaging :)
Page

Lisa sa...

mums, fina bilder! tack för recepten!

the freelancer's fashionblog sa...

Mmm-m, skall testa dendär kakan snarast möjligt :)

Gabriella sa...

Åh vilka härliga bilder! Ser mycket gott ut!=)

Matilda sa...

Ser läckert ut!
Vilka fina formar, måste vara betydligt mer användbara än tunna muffinsformar.

ina sa...

Jag provade kakreceptet förra veckan och det var ju alldeles för gott med mandelmassabottnen! På tumanhand åt vi nästan hela kakan på två röda sekunder ungefär. (Gav dig lite creds på min blogg också :)
Tack för receptet!