Miriams sötsyrliga sommartårta
Minns ni den här bilden? Den och tårtan var till en tävling som Arla hade, där Sveriges nya nationaldagstårta skulle koras. Tyvär kom den inte vidare till omröstning, men jag tycker ändå att det är en vinnartårta så jag publicerar receptet här åt er istället!
Tårtan är inspirerad av svensk skogsmylla, traditionella fäbodar, någon avlägsen emigrerad släkting i Amerika som skickar hem idéer till Sverige och vårat fläderträd hemma i Härnösand.
Marängbottnar;
(man gör två så att man har en i reserv ifall den andra kakbottnen inte reser sig tillräckligt för att delas i tre delar)
4 äggvitor, 1-2 krm ättika, 2 dl strösocker, några droppar limesaft och några droppar flädersaft
Kakbotten;
4 ägg, 2 dl socker, 1 dl vetemjöl, 3/4 dl potatismjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
Fyllning 1;
2 1/2 dl outspädd fläderblomssaft, 3 dl vispgrädde, 1/2 dl socker, 4 msk maizenamjöl, 4 äggulor
Fyllning 2;
250 g jordgubbar, 200 g lingon (frysta eller färska spelar ingen roll), 4 msk florsocker, saften av 1/2 lime
Fyllning 3;
300 g naturell färskost, 1 msk florsocker, saften av 1/2 lime
Till garnering;
5 dl vispgrädde, lite lingonsylt, några fina jordgubbar, några fina blommor och några kvistar färsk timjan
Börja med marängbottnarna; sätt ugnen på 125 grader och vispa vitorna med elvisp i ca 1 minut och tillsätt sedan ättikan. Fortsätt vispa och tillsätt sockret succesivt till det hela blivit till ett vitt, hårt skum som inte rör sig om bunken vänds upp och ner. Rör i lime- och flädersaft och bre ut till två kakformsstora rundlar på pappersklädda bakplåtar. Grädda i ugn ca 1 timme och höj sedan värmen till 175 grader för kakbottnen.
Ta fram eventuella frysta bär så att de tinar och börja med kakbottnen;
Smörj och bröa en form, gärna med ca 20 cm i diameter och höga kanter. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt och fint, och blanda sen mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ner försiktigt i äggsmeten. Häll i formen och grädda ca 35-40 min.
När bottnarna är klara är det dags för fläderkrämen;
Vispa upp gulorna i en skål. Blanda saft, grädde, socker och maizena i en kastrull och koka upp snabbt. Häll i gulorna under kraftig vispning och sjud tills krämen tjocknat (den ska vara rejält dallrig!). Ställ åt sidan och låt svalna.
Blanda jordgubbar och lingon och rör ner florsocker och lime. Låt det stå och safta sig en stund och mosa/mixa sen lätt till en krämig, ej slät puré.
Vispa färskosten för hand eller med elvisp i en skål, tillsammans med florsockret och limen. När den känns luftig och följsam är den klar.
Dela kakbottnen i tre delar med en vass kniv (obs! om det ej går, dela bara i två och använd reserv-marängbottnen som den tredje!). Lägg sen en marängbotten på ett tårtfat och bre rikligt med fläderkräm, ända ut i kanterna. Lägg på en kakbotten och gör samma sak med de rårörda jordgubbarna och lingonen, samt med färskosten på nästa lager. Lägg till sist på topplocket och tryck till lite så det håller ihop.
Vispa grädden till en lätt, fluffig massa och lägg i lingonsylt, tills den får den nyans och smak som du gillar bäst. Lägg på grädden i mitten av tårtan och bre sakta ut mot kanterna, tills grädden själv faller ner över kanten och man bara behöver jämna till med slickepotten.
Lägg några färska jordgubbar i mitten av tårtan, och snitta en stor jordgubbe i fyra som sen delas som en solfjäder bakom de andra gubbarna. Dekorera sen fritt med blommor och timjan!
Tårtan görs med fördel dagen innan den skall ätas och serveras gärna med kaffe och flädersaft. Om det blir en marängbotten över kan man bara spara den och göra något annat gott någon annan dag, t ex en Pavlovatårta.
Det enda som blev dumt med min tårta var att grädden skar sig och blev grynig, istället för den mjuka, fluffiga konsistens man vill ha. Det gör ingenting för smaken, men i en tävling var det nog ett förlorande drag...
Do you remember this secret cakepicture?
Well, it was for a cakecompetition that a swedish milkcompany had, but unfortunately I didn't win. Although, I still think it's a winning cake, so I publish the recipe here instead! But, I don't have the patience to translate it now, so you have to use Google translator...
Med vänliga hälsningar,
Miriam
11 kommentarer:
oj så gott! fina bilder!
there is a blog award at my blog for you :)http://misskittyboo.blogspot.com/
En riktig sommartårta! Verkar jättegod, skall spara receptet och göra den sen när vi har färska inhemska bär...
Åh så fin den va!
Yummie, I will make a cake tomorrow! If it turns out right, I will also post it.
You are always too cute for words. I love your clothing!!!
oh, vad fint. synd att du inte vann tävlingen, jag hade lätt röstat på dig alla gånger!
mmm låter smarrigt! Tack för att du delar med dig så generöst.
Jag ska definitivt spara receptet och göra kakan i sommar.
Oh that looks so delicious...
but I used google translator and it didn't make sense of the words...
Could you please post the recipe in english?
Gräddtårta är verkligen inte min grej men jag måste bara säga att den är oerhört vacker. Riktigt somrig!
Skicka en kommentar