torsdag 20 maj 2010

Sticklingslycka

Jag gjorde egentligen helt fel när jag knipsade min första stickling, men det blev lyckat ändå!

Istället för att ta de där gröna små bladen längst nere vid jorden knipsade jag av en hel kvist som på bilden ovan, och tryckte sen ner i lite blöt jord i ett hyacintglas. Först såg det ut att vara helt misslyckat, men efter några dagar tog den sig och tillslut virade det sig rottrådar runt hela botten. Efter ca 2-3 veckor hade det kommit två sticklingar inne i glaset!

Så, här har vi den brutalt avklippta kvisten, som nu är omplanterad i en riktig kruka och ser ut som ett litet Bonzai-träd med knopp och allt. Eftersom det var ett lyckat koncept har jag knipsat av en ny kvist (den på bilden ovan) och även den knoppar! Tjoho!

Här är sen de två "riktiga" sticklingarna, omplanterade i varsin skål. De känns lite bräckliga, men de har inte vissnat än så jag håller tummarna!

Fortsättning följer!

I'm just so happy that my flowers are growing so good! I'm really not a gardener, but I make them grow really good anyway. I am proud!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

8 kommentarer:

nusse.blogg.se sa...

Jag brukar bara klippa av en gren, eller en topp, så där 10-20 cm och sticka ner i ny jord, funkar alltid. har märkt att den tar sig bäst om inte krukan är för stor i början, det är bättre att plantera om den när den växt till sig lite, eller plantera flera i samma kruka.

Amanda sa...

Åh så kul med sticklingar! Det ska jag pyssla med sen när jag får balkong!

Jacqueline sa...

Det är sådan lycka att plantera och se hur växter växer! ooh jag blir så glad av det! :D

underbaraclara sa...

Grattis! Pelargoner kan man faktiskt göra sådär med, det är det fina i kråksången

Lisa sa...

mysigt och fint!

Lisa sa...

Min mamma älskar pelargoner och är riktig duktig. Hon har hjälpt mig med alla mina pelargoner här hemma. Hon säger att man ska knipsa av blomknopparna när plantan är så liten som din är, så växer de sig starkare och finare. De orkar inte riktig med att blomma när de är sådär små, även om det ser trevligt ut. Kan ju vara ett tips (även om det såklart gör lite ont att ta bort fina knoppar).

Ida sa...

åå vilket fint mysinlägg!! Pelargonier är så hemtrevliga och vackra. Lycka till med odlingarna och ser framemot att läsa den uppföljare: ) Ha en fin helg!

schmut sa...

Det är en sak som pelargoner och tomater har gemensamt : man kan ta stickling på så gott som vilken del på plantan som helst och få den att föröka sig.
Finns inga fel, bara bra och dåliga försök.