torsdag 5 augusti 2010

3 x Zucchini
Min storasyster Jenny hade en kolonilott full med skörd, och då jag hade turen att vara där då det skördades fick jag med mig nästan två zucchinis och en massa sallad hem. Men, vad skulle jag då göra av så mycket grönsaker för en person? Speciellt zucchini, som jag inte ens gillar så mycket. Men, jag tänkte till lite, kollade vad jag hade hemma, köpte till några ingredienser och fick under tre dagar tre underbara rätter med rå zucchini som utgångspunkt. Vi börjar med den första rätten;
Potatis och morotssoppa med rå, strimlad zucchini och pepparrotsvisp
Du behöver; potatis, morötter, 1-1 1/2 grönsaksbuljongtärning, salt, peppar, örtkrydda, chili, lite curry, zucchini och pepparrotsvisp, färdig eller som du gör själv av riven, färsk pepparrot och vispad grädde.
Tärna rotsakerna och koka dem mjuka i buljong och kryddor. Mixa soppan slät, smaka av och krydda ev. lite till. Servera med strimlad zucchini och kall pepparrotsvisp.
Snabbt, enkelt och supergott! Går bra att frysa in och är även väldigt god kall.
Dag 2
Champinjonsås med råris, zucchini och kapris
Du behöver; färska champinjoner, grädde, salt, peppar, råris/vildris, zucchini, kapris, sallad och ev. lite mjöl
Börja med att koka riset enligt förpackningens anvisningar. Skölj champinjonerna och skiva dem. Bryn med lite smör, salt och peppar i en stekpanna tills de fått färg och slå sen på grädden. Rör om och tillsätt ev. lite siktat vetemjöl om såsen blir alldeles för rinnig. Servera med sallad, strimlad zucchini och kapris. Snabbfixat och oväntat utsökt! Även detta går utmärkt att frysa och ta med som matlåda någon annan dag.
Dag 3
Zucchinisallad med sötsur dressing och smörstekt lantbröd á la Ida
Du behöver; zucchini, sallad, tomater, avocado, mozzarellaost, olja (oliv eller raps), vitvinsvinäger, salt, peppar, örtkryddor, honung, pepparrot/pepparrotsvisp, några skivor lantbröd (passa på att använda torrt bröd!) och smör
Skölj och dela alla grönsaker samt osten som du vill ha dem och blanda i en skål eller lägg upp på fat. Blanda dressingen och smaka av tills den är just så sur eller söt som du föredrar. Ringla över salladen och låt stå ett tag. Smält smör i en stekpanna och stek brödskivorna tills de är riktigt gyllenbruna och fina och ät på en gång. Fräscht och gott! Dock inte lika gott dagen efter, så försök äta upp allt på en gång.
Här nedan syns Jennys fantastiska skörd och på den sista bilden sitter min systerson Frans-Folke och tjyvstartar på den härliga skördelunchen.

3 x Zucchini

My sister has a little garden where she grows all kinds of vegetables, and I was lucky to be there when she picked some of the harvest! I got a delicious lunch and two zucchinins and a lot of salad with me home. Although, I didn't really know what to do with so much zucchini, since I'm not that fond of cooked zucchini. But, with a little thinking, the ingredients I had at home+ a few extras I bought I had three days of delicious food made of raw, fresh zucchini!

Day 1, Potato- and carrotsoup

Boil carrots and potatoes in vegetablebuillon and some spices such as chili, curry, salt and pepper until they get soft. Blend into a smooth, thick soup. Serve with raw, shredded zuchini and whipped horseradish. Really easy and really delicious! It's also very good chilled.

Day 2, Mushroomsauce with raw rice, raw zuchini and capers

Slice the fresh mushrooms and fry until golden in a pan with salt and pepper. Pour cream over it and let it simmer. If needed, put some wheat flour in it. Boil the rice and serve with salad, zuchini and capers. Again, really easy and unexpectedly good!

Day 3, Zuchinisalad with sweet'n'sour salad dressing and butterfried bread

Mix salad, zucchini, tomatoes, avocado and mozzarellacheese in a bowl or on a servingdish. Mix the dressing out of oil, white whine vinegar, salt, pepper, herbs, honey and some horseradish, raw or whipped. Pour it over the salad. Fry dry slices of bread in butter until they are deliciously golden and serve immediately. Done!

I just love when you can use one vegetable for so many things, during several days. Don't you?

The two last pictures are showing Jenny's impressive harvest and her son, starting at the delicious harvestlunch we had.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

7 kommentarer:

Natasha sa...

Allt ser så himla gott ut!

Evelina Bergquist sa...

Hej. JAg har en liten fråga till dig. ^^
Har du alldrig funderat på att byta till blogg.se eller så där man kan ha en mer personlig design m.m
KRMA en nyfiken 15 åring.

Älskar din blogg

Olivia sa...

åh, något som är gott på zucchini är courgetteballs, ett grekisk recept. finns massa olika varianter... egentligen kan man säga att det är zuccinipbiffar. river zucchini, krama ur så det inte är för blött, blanda ev i lite riven morot (eller vilken grönsak som helst egentligen), och vitlök, blanda i mjöl och lite ströbröd för att få bra konsistens och krydda sen stek i olivolja, jättegott till zatsiki.

lovisa/polichinelle sa...

mmm, så gott det ser ut. påhittigt!

Ida sa...

Haha, á la Ida, på min ära :D Verkar väldigt gott alltihop. Ska kika tillbaka hit när jag har zucchinisar och matidétorka i mitt nya götebogrskök :)

lisa sa...

mmmmmmmmmm. allt ser sjukt gott ut!

Anonym sa...

zucchini? avocado? vem lagar du mat åt, r2d2?