måndag 30 mars 2009

Farmors födelsedagstårta
Min fina farmor fyller 77 år idag, och till hennes kaffebjudning hade jag gjort den här tårtan. Hon kommer från Kall i Jämtland och älskar hjortron, så de fick bli utgångspunkten! Vi hade inga egna hjortron, men man kan köpa finfina ekologiska, frysta på de flesta mataffärer.
Den här tårtan kan nog dessutom funka fint i påsk!
För en tårta för flera,
ugnstemp 175 grader (varmluft och vanlig)
4 ägg, 2 dl socker, 1 dl vetemjöl, 3/4 dl potatismjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 1 skvätt whiskey (kan uteslutas eller bytas ut mot t ex cognac eller annan sprit, typ likör)
Smörj och bröa en form med ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker gräddvitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten, tillsist också den eventuella spritskvätten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Fyllning:
ca 3 dl jordgubb- och rabarberyoghurt, ev. några teskedar plommonmarmelad med kanel (vi har en som vi brukar göra, men den kan uteslutas eller ersättas mot något annat fruktigt), 2-3 dl hjortronsylt (inte för söt!) och några teskedar lemon curd
Bre ut yoghurten och marmeladen på första lagret, och hjortronsylten på det andra. Var noga med att bre ända ut i kanterna! Det är bara fint om det rinner över lite. På toppen, innan grädden, stryk ett tunt lager med lemon curd.
Garnering;
3 dl grädde, några hjortron, några physalis, en fin blomma, mörk choklad med apelsinsmak
Vispa grädden och bre ut över tårtan. Smält chokladen och bre ut på bakplåtspapper, ganska tunt. När det har stelnat, skär tunna flarn.
Garnera sen som ni tycker blir finast!
(obs! det kan vara bra att sätta lite folie runt stjälken på blomman ifall den skulle råka vara lite giftig...)
Servera på en gång eller låt stå kallt ett tag!

My darling grandma has her 77th birthday today, and for her little party today I made her this cake. She comes from Jämtland in northern Sweden, and loves cloudberries that grows there.
It's just an ordinary cake, filled with strawberry- and rubarbyoghurt and plummarmelade with cinnamon on the first layer. On the second layer it's cloudberryjam. On the top, under the whipped cream, a thin layer of lemon curd.
Decorate with cloudberries, a fine flower and physalis ("chinese cherries").
Make thin plates of chocolate, preferably with orangeflavour (melt it and spread out on bakingpaper, cut when stiffened) and place all around the cake.
Serve immediately or place it cold until it's time!
Med vänliga hälsningar,
Miriam

8 kommentarer:

linnea sa...

va fin du gjort för din farmor! jag älskar också. hjortron. synd att om är så attans dyra bara. och jobbiga att plocka på myggiga myrar... annars så tycker jag att cloudberries är engelskans finaste ord...

Ulicam sa...

Kära Miriam, jag vill sy mig en drömsk tyllklänning (med mjukt tylltyg) och ha en överdel som är lite underkläds/korsett liknande.. (nästan som på denna bilden; http://1.bp.blogspot.com/_UlYR2BKmdaU/SPDGM7KbSDI/AAAAAAAACbY/hbfOxsyLAeg/s1600-h/rosa.jpg
)
Vet du möjligen var man skulle kunna hitta ett mönster för det? Bara för överdelen?
Skulle bli jätteglad för tips!
kram Uli

Elina sa...

Grattis Margareta! Hur är det med henne och Nils? Väldigt länge sedan jag träffade dem nu.

Miriam Parkman sa...

linnea: Ja det var den bästa födelsedagspresent jag kunde komma på! Hjortron är rätt dyra ja, men det är ju för att de är så jobbiga att plocka;) Men, jag tycker att det kan vara värt det ibland! Om man inte kan köpa det jämt känns det ju dessutom lyxigare när det väl blir av.
Och jag håller med om cloud berries!

ulicam: Låter som en finfin idé! Mitt bästa tips för mönster är att söka upp Röda Tråden sybehörsbutik i Stockholm, eller kolla deras hemsida rodatraden.se eller något sådant. De har specilaliserat sig på dans- och underklädestillbehör, så där finns både mönster, fjädrar och byglar! Inte så jättedyrt heller. Det är nog det enklaste sättet!
Lycka till!

elina: Jotack det är nog ganska bra ändå, under omständigheterna. Hon som inte trodde att hon skulle bli äldre än 70 lever ju än liksom... Dessutom har hon precis opererat bort gråstarr på sitt seende öga (hon är ju blind på det andra sen barndomen) så nu ser hon bra igen också! Mycket livsglädje kom tillbaka med det...

Fina Matildas mamma sa...

Åh nu blir jag sugen på tårta

Elina sa...

Ja, det förstår jag. Det är så himla härligt att ha kvar di gamle, så man får som njuta av varje stund. Nisse och Margareta kommer alltid vara Sörle och kalas för mig :)

Jenny sa...

Det var en fin-fin tårta du gjrde till farmor :)

disa sa...

視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,女人,美女,寫真,遊戲,微風,微風,台灣論壇,論壇,plus,論壇,維克斯,情色論壇,性愛,性感,校園,正妹,AV,女優,SEX,走光,a片,免費,A漫,h漫,漫畫,免費,網站,遊戲,文學,遊戲,色情,影片,色教館,色色網,色遊戲,自拍,尋人,偵探,偵探社,徵才,澤井芽衣,衣櫥,內衣品牌,曬衣架,西田麻衣,魔衣盒子,麻將,遊戲,薰衣草,洗衣店,內衣,賴布衣,遊戲,哺乳衣,卯月麻衣,成衣工廠,內衣,月眉,字典,育達,字典,教育大學,緯來,教育局,教育局,育達