tisdag 3 mars 2009

Vintagestories by KappAhl

I början av april, närmare bestämt v. 15, släpper oväntat den helyllesvenniga kedjan KappAhl en kollektion som heter Vintagestories, inspirerad av gamla 20- och 30-tals-Hollywoodfilmer. Deras designers har letat i second hand-affärer och bland gamla bilder världen över för att hitta känslan, och varje plagg har därför sin egna historia bifogad på en liten lapp.

"Plaggen är genomarbetade med mycket detaljer. Spetsar, fina knappar, sidenblandningar och tunna material gör att varje plagg är unikt", som de beskrivs på hemsidan. Plaggen kommer vara limiterade, för att öka vintagekänslan, vilket ju är ganska ovanligt av en kedja att göra.

Själv tycker jag nog att underkläderna ser bäst ut, som de fantastiska trosorna högst upp med lagda veck, spetsar och rosetter. Kläderna känns en aning för romantiska för min smak, och faktiskt inte så jätteautentiska! Koftan ovan är ju jättesöt, men många av de andra plaggen känns mer som en överromantiserad gulligull-bild av en lantlig, lite påhittad 20-talsidyll.

Och tillsist, hur svårt ska det vara att få till en bra bild när man är en jättestor kedja med massa resurser? Visst, det är väl en fin frisyr osv, men var är läppstiftet? Den shinglade bobben? (om det nu ska vara 20-tal) Ibland förstår jag inte alls vad deras stylister håller på med.

Dessutom ser bilden i sig ser väldigt digital ut, och inte alls speciellt gammal. Det finns många andra och bättre sätt man kan använda om man vill ha en gammal look på en bild...

Så, ja, vi får se hur kollektionen ter sig när den väl kommer ut, men än så länge är jag lite skeptisk.

KappAhl, a swedish clothingstore, is unexpectedly releasing a collection called "Vintagestories" in april. It's inspired by 20's and 30's Hollywoodmovies, and each garment has their own story attached with the pricetag. The lingeriepart looks great, but the clothes looks a bit too romantic, and not very authentic. More like a made up image of what it was like! I don't like the model either, there´s nothing 20's abot her. Where's the lipstick? The short wavy bob? Sometimes I really don't get what their stylists do...

So, right now I quite sceptical, but of course, it can change. We'll see in april!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

9 kommentarer:

Betty Lou sa...

förstår inte heller att dom inte kan göra det ordentligt när dom ändå håller på. den där bilden påminner mig mer om 90-talet, typ harlequin-novells-omslag.

små vackra ting sa...

tack för att du sa detta, jag fattade inte heller vad stylisterna hållit på med, vilken ingen i min närhet förstod när jag försökte förklara

underbaraclara sa...

jag håller verkligen med dig. precis samma sak tänkte jag när jag fick pressreleasen. Vilket slöseri på resurser :O

Tifa sa...

Håller med jag också.
Ttosorna är jättefina, men mycket av det andra känns bara som från en novell om det romantiska, lite old fashioned livet på landet.

Får se hur allt ser ut i butik men mja, än ser det inte ut att vara mycket att hurra för.

Lillgull sa...

Jag ansluter mig till den allmänt negativa kören... :)
Kanske har de inte riktat in sig på oss hardcore secondhand nördar? De har nog sett 20-talet mer.. som en inspiration...?

Men jag måste säga, jag gillar Gudrun Sjöden och Noa noas bilder mer än dessa.
Trosorna tycker jag ser direkt missklädsamma ut. Hipsters- som jag hatar. De lagda vecken är nog bara veck som bildats när de sytt i resår på baksidan.

Anonym sa...

jag har en fråga. Hur fodrar man sina egna syddakläder?!

Miriam Parkman sa...

betty lou: Haha ja det var en klockren jämförelse! Typ omslagen på tantsnuskböckerna man kan köpa vid kassan i mataffären. Nejdu, vad håller de på med...

små vackra ting: Jag tycker det är skönt att ni håller med mig också! För nej, det är inte alltid så lätt att förklara att det inte alls ser gammalt ut för omgivningen...

underbaraclara: Ja verkligen! Vad anställer dom för folk egentligen? Jag hade kunnat göra det bättre för säkert halva kostnaden (om inte mer) hehe.

tifa: Nä, precis. Det är konstigt att det här är det som kommit fram när de så gärna vill lyfta fram att deras designers letat över hela världen efter originalexemplar och i gamla filmer! Man undrar ju lite om de verkligen gjort det... Men ja, vi får se helt enkelt.

lillgull: Jo självklart riktar de ju sig till den stora massan, eftersom de är en kedja. Men, jag tror ändå att de skulle tjäna mer på att ha gjort det bättre och mer autentiskt. Jag tror inte att det är bara vi hardcorenördar som skulle gilla det...
Men jag håller med dig, jag gillar också Gudrun Sjödén och Noa Noa bättre. GD kan vara en riktig mästare i att fota sina kollektioner vackert!
Själv gillar jag hipsters, för de passar min kropp väldigt bra. Men absolut, hade de varit höga hade de skjutit högre i poäng! Och jo, det är rynkor som blivit av att de har sytt i resår osv, men rynkor låter så fult. Och man måste ändå lägga dem på plats när man sytt, så ja, en form av lagda veck blir det ju ändå.

anonym: Oj det beror ju helt på vad det är för plagg! Men oftast blir det så att man vändsyr ytterplagget med en likadan del av foder. Så, om du t ex har en klänning syr du förutom själva huvudklänningen en till likadan klänning i fodertyg, nålar fast den med rätsidan mot rätsidan på ytterklänningen och syr ihop i överkant. Vänd sen fodret innåt, pressa och sy eventuellt stickning för att hålla fodret nere.
Inte så jättelätt att förklara såhär utan att veta vad det är för plagg du syftar på, men hoppas det kan hjälpa lite iallafall!

Lillgull sa...

Oki jag trodde lagda veck var lika med plisserat, därav min kommentar om de där små¨vecken eller rynkorna....Jag är absolut ingen sömnads expert.
Jag anmärkte inte på ordvalet det var absolut inte så jag menade!!! -IIhh jag är snäll, jag är inte en sån där otäck liten besserwisser..

Det är bara så att jag ogillar påsydd resår mot huden. Det är så mycket skönare och lyxigare när resåren ligger inbäddad.
Och du får jättegärna gilla hipsters!
Jag gillar det inte för jag är för rund helt enkel. Det ser inte klädsamt ut på mig :)

vintage darling sa...

håller med här.
bilderna är tråkiga, det är ingen direkt känsla i dom och stylistjobbet känns inte heller rätt. betty nämnde harlequin-novell. det kändes som en bra jämförelse.

kommer ta en titt när kläderna kommer ut i butik men förväntningarna är väl sådär. synd, när tanken är så god!