onsdag 19 augusti 2009

Idas hejdå-muffins
Det är konstigt det här med att flytta hemifrån. Vips är sommaren nästan borta, och på en vecka ska alla ens vänner flytta åt olika håll.
På söndag flyttar Ida, och eftersom att jag ska åka bort resten av veckan hade vi våran sista kväll igår. Inte för evigt förstås, tack och lov, men på ganska länge.
Så, kvällen till ära gjorde jag en evig favorit, kladdiga chokladmuffins (Sju sorters kakor) med min egenkomponerade kaffeglasyr. Och för att liva upp det hela lite, pasteller, blommor och sockerpärlor!
Ida själv från mitt projektarbete, Björka Noir.
Kaffeglasyren gjorde jag ungefär såhär;
100 g smör, ca 1 dl socker, 1 1/2 dl grädde, några matskedar kakao, 1-2 dl bryggt kaffe och 1-2 matskedar siktad maizena.
Börja med att smälta smör och socker ihop i en kastrull på ganska hög värme, tills det blir som en tjock, gul smet. Häll i grädden och kakaon, gärna siktad. Rör om kraftigt så att det löser sig och blandas väl (och inte bränner fast). Häll i kaffet, koka upp och fortsätt röra kraftigt. Efter några minuter, ta av kastrullen åt sidan och sikta i maizena-mjölet. Rör om, och ställ tillbaka på plattan en liten stund. Låt svalna, och låt gärna stå i kylskåp ett tag, innan du dekorerar muffinsen med den.
Men, som alltid, det här är inga exakta mått! Jag höftar och smakar mig fram, och blir det för sött är det mer kakao, för beskt mer socker. Om den är för lös kan man först ta lite mera smör, och sen förstås mera maizena.
Soon I am moving, and so will my best friends too. We're all moving in different directions, so right now there's a lot of sad goodbyes.
Last night was my last night with Ida, since she's moving on sunday, and I'm going away for the rest of the week. So, in honour of the evening, I made one of our favourites;
chocolate cupcakes with coffeefrosting.
The cupcakerecipe is nothing special, but the frosting is my own recipe.
It's made of butter, sugar, cream, cocoa, brewed coffee and maizenaflour (cornflour). I haven't really got any exact measurments, since I'm always making it different. So, just start with the butter and sugar, and measure from how much frosting you need. Melt it together, and then just put the other ingredients in, on high heat and with heavy stiring. Taste it off often and see if something's missing!
The picture of Ida is from my exhibition, Björka Noir.
Med vänliga hälsningar,
Miriam

2 kommentarer:

lisa sa...

ÅH. ska testa o göra de någon dag, med kaffeglasyren, såg gott ut. Du är fin.

Mirjam sa...

vilka underbara muffins! så härliga färger. du är allt bra du.