torsdag 2 april 2009

Kladdkaka de luxe!

En kladdkaka är ju något som jag aldrig tröttnar på, men för det kan man ju variera sig lite. Den här varianten är mitt senaste påhitt!

Själva kladdkakan, ugnstemp 175 grader;

100 g smör, 1 1/2 dl vetemjöl, 4-5 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 2 dl socker, ev. sesamfrön

Smält smöret. Blanda torra ingredienser i en bunke och kläck ner ett ägg i taget. Blanda sen i det smälta smöret, bara genom att röra! Ingen elvisp. Smörj och bröa en form, gärna med sesamfrön för en nötig smak, och häll i smeten. (om formen har avtagbara kanter är det också bra)

De luxe-tillsatsen;

Färdig hallonsylt eller färska hallon (ca 3-4 dl kanske?), några skvättar whiskey, ca 1/2 dl ljus sirap, 2-3 matskedar socker och en handfull mandlar. Obs! Om det är färdig hallonsylt behövs det inte alls lika mycket socker. Bara nån liten klick sirap isåfall.

Häll sylten/hallonen i en kastrull och sätt på ganska hög värme. Rör om försiktigt och tillsätt en skvätt whiskey och lite sirap -här får man smaka sig fram! För beskt -mera sirap/socker, för sött -lite mera whiskey. Lägg i mandlarna och öka värmen så att det nästan kokar, och rör om hela tiden. När sylten blivit fast (inte så rinnig alltså) är den klar. Bred då ut den över smeten i formen, och sätt in i ugnen i ca 20-25 min.

När den svalnat, bre över ett lager vispad grädde och pudra över kakao. Nu är kakan färdig att serveras, men faktiskt blir den dubbelt så god om den får stå en dag! Bäst är om den får stå svalt i typ ett skafferi eller förråd, men kylskåp funkar naturligtvis också.

Klart!

Chocolatecake de luxe;

I never get tired of chocolatecakes, but variations is still nice.

This is my latest version!

Just make an ordinary chocolatecake, use your favouriterecipe. Before you put it in the oven, cook a "topping" out of rasberryjam or fresh rasberries, whiskey, syrup, sugar and almonds.

I haven't got any exact measures, just taste and see what's missing -if it's too sweet, more whiskey. Too bitter, more syrup and sugar. When it has a firm consistency, spread it out on the cake mixture. Bake the usual time your recipe says, and when the cake's cool, spread a layer of whipped cream over it. Finish with sprinkling cocoa!

Now it is ready to serve, but it gets a lot more tasty if it's placed somewhere cool over the night.

Enjoy!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

7 kommentarer:

Hanna Persson sa...

bjuppa! :)

Anonym sa...

Låter helt super gott! Fick nyligen smaka kladdkaka täckt med nougat - det var inte dåligt det heller. Tyvärr finns nougat bara att köpas i Sverige och inte här borta i det avlägsna Finland. Men nu har jag ju ett annat alternativ om man skulle bli sugen nån gång :) Tack för det!

Marie sa...

Vilket bra helgtips!

jessica/vintageportalen.se sa...

den ser jätteflott ut!

BohoMind sa...

Mm såg riktigt gott ut! Det receptet måste jag prova på någon gång =P Jättefin blogg du har Miriam! Kram Marie

Ida sa...

Ååh, det börjar bokstavligen knorra i magen!

Miriam Parkman sa...

hanna persson: Ja en riktigt bra bjudkaka!

idathe: Va kan man inte köpa nougat i Finland? Varför då?
Visserligen är jag inte ett jättefan av nougat, men det känns ju ändå orättvist tycker jag...

marie: Ja den är perfekt för helgen!

jessica: Hehe ja flott är ordet... ;P

marie: Ja gör det! Vad roligt att du gillar bloggen:D

ida: Haha ja då har man lyckats i fotograferandet! Tack;)