fredag 5 december 2008

Arg.
Det händer inte ofta att jag bryr mig om sånt här, men den här gången var det för mycket dumt för att jag skulle ignorera det. Underbaraclara gjorde mig uppmärksam på den här artikeln, och hon har redan skrivit ett väldigt bra svar, men även jag känner mig tvungen att ge några svar på tal.
Norrbottens-Kurirens nöjesreporter Nina Svanberg skriver i en krönika om sin stora rädsla över att husmorsidealet är tillbaka, och att vi slungats tillbaka 50 år i tiden. Och jag blir bara så trött. Varför ska allting alltid vara så politiskt korrekt?

Jag har alltid gillat att baka och laga mat. Från sand-, gräs- och vattenkakor på dagis till min första pannkakssmet som jag hällde ut (för att jag inte fattade att den skulle vara så lös) till idag då jag nästan har ett litet rykte om mina bakverk. Jag tycker helt enkelt att det är spännande. Som att laborera på naturkunskapen, fast man kan äta upp det efteråt.
Att second hand-kläder och övriga textila hantverk blivit mitt andra stora intresse beror på två saker; att min mamma alltid samlat utklädningskläder och loppisprylar och för att det helt enkelt passar mig. Jag trivs bäst i kläder från 30-, 40- och 50-talet då de dels passar min kropp bäst (160 cm lång, små axlar, liten midja och ett par rejäla höfter med en lika rejäl rumpa bak). Jag känner mig som en korv i lågt skurna byxor och kjolar.

De äldre plaggen har dessutom en omsorg och kvalitét som sällan finnes idag, då allt bara ska produceras så snabbt och billigt som möjligt och skit samma vad det kostar för någon annan. För, det viktiga är ju att vi får nya kläder hela tiden!

Eller? Nej, just det.

Jag är i full beundran över plagg som fortfarande håller och är i gott skick efter 60-70 år, något som jag knappast tror att ett H&M-plagg kommer klara av. Och, jag har inte sytt grytlappar sen lågstadiet. Jag syr kläder. Att gå på loppis och hitta gamla knypplade spetsar, handbroderade lakan eller till och med ett handsytt plagg är något vi måste göra för att de här teknikerna inte ska försvinna. Det är konststatus! Jag kan inte betala hur mycket som helst för det, för jag är student, men jag har all vördnad och respekt för ett hantverk som jag själv vet hur långt tid det tar. Som mamma säger, det är en kulturgärning. Vi måste ta vara på dessa kvinnors mödosamma arbeten, för annars kommer de ju inte bli ihågkomna för något annat än maka och mor.
Som den här ryan t ex, som hänger på väggen i vårat vardagsrum. Den är gjord av farfars mor Rut, som inte bara spunnit och färgat garnerna till den utan även gjort mönstret och själva knytningen. Hade hon levt idag hade hon antagligen varit textilkonstnär, men när hon levde var hon prästfru och det var tillräckligt. Och nej, det var såklart inte bra, för allt var definitivt inte bättre förr.
Men, för det har jag hellre Mormor än Mary-Kate Olsen som förebild, då den förstnämnda lärt mig betydligt mer om att ta sig dit man vill i livet, oavsett vad omgivningen tycker. Det stämde lika bra våren 1926 då Mormor efter mycket slit och motgång tog sin efterlängtade sjuksköterskeexamen, som våren 2009 då jag tar studenten och har hela livet med planer och drömmar om bl a Borås Textilhögskola framför mig.
Och tillsist, angående citatet
Ha i åtanke att dessa bloggare i regel inte ens fyllt 25 år. Jag bävar för dagen då dessa kvinnor får barn (de lär nog inte dröja!)";
Jag har alltid velat ha barn innan jag är 25, eller max 28.
Herregud, vad ska det bli av mig då?
Ja, säg det, men lycklig kommer jag iallafall vara.
Med vänliga hälsningar,
Miriam
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag kan fortsätta den här diskussionen i evigheter, men då skulle ni inte orka läsa. Så, jag hoppas att det fortsätter i kommentarsfältet istället! Vad tycker ni?

19 kommentarer:

Hanna Parkman sa...

läste precis artikeln... ojoj....
fatta vad mycket kunskap som skulle försvinna om det inte var någon som brydde sig om matlagning och pyssel. pyssel, som förövrigt är en helt annan sak än hantverk.

Ses till jul! Kusin Hanna

Betty Lou sa...

jag skummade igenom artikeln och blev jävligt irriterad. vad fan är det för sorgligt med att gå på loppisar!?! vad ska man göra istället? kuriren är en jävla skit-tidning och har alltid varit det. blä! och bra svar från dig. om jag fattar det rätt när jag läser hennes artikel så är man förtryckt om man gillar att laga mat, baka och pyssla osv. har inte folk en rätt att ha en hobby, ha intressen? jag gillar att baka, laga mat & gå på loppisar är jag då en förtryckt människa?

mina kompisar från pajala är på besök och jag läste delar av artikeln och dom sa typ i kör "är det nina svanberg?". antar att det inte är första gången hon skriver uselt

Betty Lou sa...

och ja, köper jag något på loppis så försöker jag ju ta reda på så mycket jag kan om saken i fråga.

kiwikross sa...

jag blir så arg att jag inte finner några ord...

Vintage Darling sa...

jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt den där kvinnan. fruktansvärt snäv i sitt tankesätt är hon i alla fall.
men det är inget att bry sig om, bara en liten journalist på en liten tidning. hon lär ju knappast förändra världen och jämnställdheten med sina små krönikor.

vifsla sa...

Det är ju så jag vill gråta. Stackars stackars Nina som inte begripit det underbara med hembakt bröd och hemvävda dukar som generationer kommer att kunna njuta av. Hon borde verkligen ta sej tid till ett bullbak. (Hennes kille skulle nog oxå bli himla glad.)

Linda sa...

jättebra skrivet!!

H sa...

jag förstår mig inte på jämställdhetsdebatten ibland överhuudtaget.
Varför varför varför ska det alltid handla om att kvinnan ska bli en man?!
Jämställhet handlar ju för fan om att vi ska få göra egna val i livet!
Kakor och spets eller en hög chefsposition eller Varför inte BÄGGE?

...
fin blogg föresten.

Mvh
H

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

Jag håller med dig och jag har faktiskt fyllt 40. Varför nedvärdera det viktiga arbete farmor och mormor och alla kvinnor före dem utfört!

Li sa...

Åh, jag tycker också det var synd att hon diskuterar så där.
Hela min släkt på mammas sida är enligt mig, hantverksmästare och broderar gärna små tavlor, kuddar, virkar grytlappar eller liknande.

Tur att det fortfarande finns unga människor som uppskattar sånt.
Myself included.

För övrigt så gillar jag din blogg :)

Elina sa...

Det handlar ju om att få välja fritt vilken syssla man vill, oavsett om man är man eller kvinna eller vad den sysslan ansetts vara förut. Skitartikel.

Anonym sa...

Usch! Hon var ju bara pinsam! Hon verkar ju ha missat hälften av allt som bloggare skriver om och om hon nu ska kritisera dom som gillar att göra dessa såkallade "husmors-sysslor" så skulle det ju va bra om hon visste lite mer om personerna hon pekar ut. En blogg är sällan ett visningsrum av den privata vardagen, även om många lämnar ut sig så tror jag att men döljer minst dubbelt så mycket ändå. Hon verkar bara dum i huvudet och fantasilös för att kunna skriva om nått vettigt! Dåligt! /Kajsa

The girl with the thorn in her side sa...

Jag skrev precis om den krönikan och har nu hittat en hel rad svar på andra bloggar. Det gör mig så glad. Det finns hopp ändå. Alla människor tycker inte att det är motsägelsefullt att vara feminist och baka kanelbullar. Bra. Tack. Nu kommer mitt hopp tillbaka lite. :)

Cecilia sa...

Jättebra skrivet ... Jag har själv skrivit om krönikan på min blogg, jag blev lika upprörd som du. Det gör mig trött bara att tänka på det. Att folk inte ska få vara sig själva!

Amanda sa...

Ja, den där krönikan är inte annat än pinsam.
Angående att flytta till Borås, så är ju det en utomordentlig idé! Då kan vi bli vänner.

Mimmi sa...

Jag blir så arg på att det alltid är kvinnans livstil som sätts i fokus medan männen får leva hur fasen de vill. Är kvinnan hemma med barnen är hon bakåtsträvande, är hon på jobbet hela dagarna är hon en dålig mor. Är mannen hemma med barnen är han en hjälte, är han på jobbet hela dagarna är han en driftig och duktig man som "tar hand om sin familj".

Jisses amalia, ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.
Jag håller med om att vårt samhälle ska vara mer jämställt (såklart!) men kan inte alla människor få göra och pyssla med vad de vill eller är det bästa att alla transformeras till ett gäng androgyna robotar?

Jag är en kvinna så varför ska inte jag få känna mig kvinnlig och klä mig hur jag vill, jobba med vad jag vill eller stå vid spisen och föda barn om jag så vill? Allt annat känns rätt så jävla orättvist.

Anna sa...

Det där var nog det mest patetiska jag läst på länge. Som du säger; måste allt vara så politiskt korrekt hela tiden? Näe. Att tjejer gillar och baka och sy behöver inte betyda att saker inte är jämställda.. det var annorlunda förr, då det var normen att kvinnor stod vid spisen osv. vi har lämnat det där ju, och vad ska vi göra istället? Knappast tvinga alla män att stå vid spisen dagarna i ända bara för att det skulle vara "mer" jämställt. Det skulle det ju inte.. Bra skrivet! P.S gillar dina blogg! :)

Anonym sa...

Halleluja, gött för detta inlägget! Nu ska jag genast sticka och kolla ursprungsartikeln... Om hon skriver vad jag tror kommer jag nog tyvärr inte kunna låta bli att såga henne... I alla fall lite...

Anonym sa...

Lite sent ute men; alltid ska typiska "kvinnointressen" ha lägre status än "mansintressen". varför är t.ex en modeblogg fjantigare än en sportblogg? En blir så less! Nä fortsätt med dina intressen och ignorera folk som inte tänker efter.