måndag 8 december 2008

Lussebullar!

Min pappa Lasse är en riktig mästerbagare, och hans lussebullar blir sällsamt luftiga och saftiga. Hemligheten är kesella, och här kommer hans recept!

För ca 40 bullar, ugnsvärme 225.

1 g saffran, 1 1/2 dl socker, 100 g smör, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 250 g kesella, 1/2 tsk salt, 17 dl vetemjöl, russin till garnering och 1 ägg till pensling.

Stöt saffran riktigt fint i en mortel med lite av sockret. Häll också i lite av mjölken. Smält smöret i en kastrull och häll i resten av mjölken, tills det blir fingervarmt. Blanda sedan det lösta saffranet i spadet.

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt sen resten av degspadet samt kesella, salt och resten av sockret.

Tillsätt det mesta av mjölet, men se till att den inte blir alldeles för smidig och släpper kanterna. En vetebrödsdeg ska alltid vara lite kladdig, annars blir det torrt! Jäs sen i 30-40 minuter.

Arbeta degen på ett mjölat bakbord. Skär eller dra av en bit och rulla den mellan dina kupade händer. Om den känns lite mindre än själva "kupn" har den rätt storlek. Rulla den sedan till en smal korv med båda händerna, och rulla sen ihop ändarna till den berömda lussekatten (ett bakvänt S!). Lägg bullarna på plåtar med ungfär fyra i varje rad. Jäs under bakduk 15-30 minuter.

Tryck ner russin djupt i snurrorna och pensla ordentligt med lätt vispat ägg. Grädda i 5-10 minuter tills de är gyllenbruna, och låt sen svalna på galler.

Ät med mjölk, glögg, varm choklad eller vad som helst!

p.s Fler julekaksrecept kommer! d.s

This is my father's recipe on the traditional Swedish cristmasbun "Lussebulle". Maybe I will translate it later on.

Med vänliga hälsningar,

Miriam

10 kommentarer:

Betty Lou sa...

jag gör också med kesella, mammas recept. hennes blir dock mkt bättre än mina, fluffiga!

idag när jag pratade med henne kring ett-tiden så hade hon hunnit baka limpor, chokladbiskvier, ev. bröd och så kladdkaka och så skulle hon mala lax för att göra laxbiffar. jag har typ inte ens ätit lunch haha

Marie Larsson sa...

Jättefin blogg! Jag har mailat receptet till min sambo o hoppas att han står i detta nu med förklädet på och bakar åt mig. :) I så fall får jag skriva ett stort tack till dig här imorgon...
Med vänliga hälsningar Marie

Anonym sa...

Du har en fin överraskning som väntar på dig på underbaraclaras blogg :)

TheVintage sa...

Åh, det lät gott! :D
Jag har just gjort saffransmuffins jag! :) Saffran är verkligen gott.

Cecilie Askov sa...

Oh my god, I absolutely adore your blog! its really really good!

have a nice evening :)

xoxo

Glamour-Och-Fläskpannkaka sa...

tack för tipset!

Miriam Parkman sa...

betty lou: Ja det är väl någonting med föräldrar... Förhoppningsvis går kunskapen magiskt över när man själv får barn! ;)
Imponerande mamma du har... Så ska jag också bli, hehe.

marie larsson: Tack så mycket! Hoppas bullarna blir lyckade:)

anonym: Ja sannerligen det var det!

thevintage: Ja, saffran är gott till mycket. Jag har ett väldans gott och enkelt recept på en pastarätt med lax ochh saffran som jag kanske lägger upp här snart...

cecilie askov: Oh thank you! It's always so fun when non-swedish-speaking readers find my blog...
Best wishes, Miriam

glamour-och-fläskpannkaka: Varsågod!

Betty Lou sa...

mamma har varit "hemmafru" sen jag föddes, innan jobbade hon på kontor. jag är tredje ungen så jag var väl extremt jobbig när hon inte gick tillbaks till jobbet haha. har för mig att mamma hittat receptet från just arla för sisådär 20 år sen om inte mer.

Little Rascal sa...

I can't stand living in England when it comes to baking!
They don't have Kesella, pearl sugar, fresh yeast, vanilla sugar and dark sirup!
How can they live without it?!

I'm gonna try and find something like Kesella though, I wanna try this.

Miriam Parkman sa...

Ok, I'm not moving to England then;)

Good luck in your hunt!
Hopefully saffron will be smelled soon in your apartment...