söndag 3 maj 2009

Miriams favorit!

Avocado är min favoritgrönsak, och jag brukar också säga att det är vegetarianens bästa vän. För, den går att använda till allt! Från förrätt till varmrätt och efterrätt. Har ni t ex provat att göra chokladmousse på avocado någon gång? Om inte, så kommer recept även på det snarast.

Det ni ska få recept på nu är världens bästa mellanmål, lunch eller kanske som uppiggare morgonen efter en utekväll. Jag har fått det från caféet på Herräng där jag jobbade förra sommaren, och jag hoppas att de inte blir arga för att jag för det vidare. Smolee kallar de den för, jag säger kort och gott Miriams favorit.

För ca 2-3 stora glas, beroende på storlek på avocadon

2 avocados som inte behöver vara mogna, ca 3-5 dl apelsinjuice (gärna så färskpressad som möjligt), saften av 1/2-1 citron, 1-3 tsk florsocker

Börja med att mixa avocadon tills den blir som en tjock, grynig gröt. Häll på juice, citronsaft och florsocker och mixa tills det blir slätt och lite trögt flytande. Smaka av då och då och avgör om det behövs mer av något!

Servera direkt eller spara väl övertäckt i kylen. Efter ett tag kan den få en brun yta, men det är bara att ta bort. Under är den alltid fräscht pistagegrön igen!

Jag brukar somsagt äta den här som lunch eller mellanmål, med en macka. Den är dock väldigt god till choklad också, och någon gång ska jag prova att frysa den till glass! Jag har smakat avocadoglass förrut, vilket är väldigt gott, så det här borde bara bli ännu bättre.

Mycket svalkande en varm sommardag dessutom!

This is a recipe on one of my absolute favourites;

The Smolee!

I got it from Herräng Dance Camp's café, where I worked last summer, and I hope they don't get mad at me for sharing it.

Avocado is my favourite vegetable, and I use to say that it is the best friend of a vegetarian. I contains a lot of good fat, and the things you can do with it are endless! This drink is perfect for lunch with a sandwich or for recovery after dancing, work out or just a late night out.

For 2-3 big glasses, depending on size of avocado

2 avocados, 3-5 dl orangejuice, the juice of 1/2-1 lemon and 1-3 teaspoons of floursugar

Blend everything together, into a smooth but thick drink. Taste it off now and then to see if it needs more orangejuice, more lemon etc. Serve immediately or save in the fridge, well covered. It may get a brown layer on the top after a while, but that's nothing bad. Just take it away and you'll have a fresh, pistagiogreen surface again!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

8 kommentarer:

Hanna Persson sa...

det där verkar så läskigt att jag nästan måste testa!

Josefin sa...

Icecream Parlor har mycket fina grejor alltså! Jag i princip levde på banan- och valnötskaka och glass förra året, helt underbart! :)
ha en fin och vårig vecka!

Miriam Parkman sa...

hanna persson: Haha ja den kan väcka en del misstänksamma blickar! Jag har haft med den till skolan några gånger, och jag tror inte att någon som sett det rynkat ihop ögonbrynen och frågat vad det är för något... Men alla som smakar gillar det dessutom!

josefin: Ja, ICP är ett finfint ställe. Bananabread-kakan är supergod den också, men efter en vecka av den ständiga nybakt-lukten blev man lite less;P

Helmi sa...

Hmm.. Låter spännande! ska absolut testa någon gång :)

stina sa...

avokado drink.. låter lite suspekt. Men iofs är det oftast de underligaste rätter som är de godaste.. ska nog testa. är rätt trött på apelsinjuice ;)

Sigrid sa...

fortsätt att skriva om vegetariska maträtter!
hur länge har du varit veg förresten?

Miriam Parkman sa...

helmi: Gör så!

stina: Eller hur! Gör det, det här är en bra variation.

sigrid: Härligt att du uppskattar det! Jag har varit vegetarian sen våren/sommaren i åttan, alltså fem år. Mycket nöjd med det!

Lilla Fröken sa...

Vilket spännande recept!