onsdag 7 september 2011


Sy en kanin!
En garanterat uppskattad present i bebistider, som lätt går att göra även för den ovana sömmerskan och kan varieras på tusen sätt. 

Det man behöver är;
1. Ett tyg av ganska kraftig bomull till kroppen, enfärgat eller mönstrat
2. Ett annat tyg av valfri kvalité till insidan av öronen, enfärgat eller mönstrat
3. Papper och penna
4. Tygkrita, nålar, sax, symaskin
5. Ris, Quinoa, Bovete eller annat korn att fylla med
6. Broderigarn och en grövre nål att brodera med


Börja med att rita mönsterdelarna; 1 kropp med huvud i profil, 1 ben med fot, 1 arm och 1 öra. De kan faktiskt se ut hur som helst; det enda man ska tänka på är att inte göra för skarpa kurvor någonstans, då de är väldigt svåra att följa när man sen ska sy.

Lägg sen de urklippta delarna på dubbelt bomullstyg och nåla fast. Mät och rita 1 cm sömsmån runt varje del (om man inser att mönstret är lite oproportionerligt kan man här lägga till och ta bort lite sömsmån för att jämna till). Klipp ut alla delarna och nåla sen fast arm och ben en gång till, och klipp ut direkt efter kanten så att man får fyra enkla delar av vardera kroppsdel. Klipp också ut örat igen, fast i det andra tyget.

Lägg räta mot räta på armar, ben och öron och sy runt med raksöm, men lämna öppet i överkant. Vänd alla delarna rätt; om det är pilligt kan man ta hjälp av en virknål eller ett penselskaft, och pressa sen med strykjärn.

Lägg kroppen räta mot och räta och nåla ihop med öronen imellan, dvs med öronens insida mot kaninens "kind". Sy ihop men lämna ett hål i nederkant som man kan vända och fylla igenom. Vänd och pressa med strykjärn.


Börja sen att fylla armar och ben; lättast går det om man använder en tratt eller viker en liten strut av papper. Till just den här kaninen använde jag helt vanligt matris. Fyll hälften av benen och nyp av på mitten; fötterna ska då kännas fyllda men fortfarande lite mjuka så att man kan klämma på dem. Gör samma sak med armarna. Sy sen en raksöm rätt över stoppet; det blir knäveck respektive armveck. Fyll också kroppen och sy igen hålet för hand.


Vik ner en liten kant upptill på armar och ben, och pressa sen benens ändar åt "andra hållet", dvs så att de sen kan sys fast på sidan av kaninens kropp. Fyll sen upp med ris och sy fast armar och ben för hand på kaninkroppen. Sy gärna lite extra i kanterna så att det håller för starka barnarmar som klämmer, drar och känner!


Såhär ska kaninen se ut när alla delar är fastsydda; nu är det bara ansiktet kvar! Om man får kalla kårar av att brodera kan man måla dit ansiktet med textilpenna, men ärligt talat är det inte alls svårt att brodera heller. Kolla bara;


Ögonen är gjorda av "franska knutar"; en knut helt enkelt. Man sticker in nålen i bakhuvudet på kaninen, och sticker ut den där man vill att ögat ska sitta. Dra ut en bit garn och linda det sen 4-5 varv runt nålen som bilden visar. Håll garnet tight och stick ner nålen igen, precis bredvid där garnet sticker upp.Sticka ut nålen på samma ställe i bakhuvudet som innan och dra åt. Voilá så har man en knut!


Nosen sen görs väldigt lätt; det är bara att sticka in nålen å nytt med nytt garn från bakhuvudet, och sy med helt vanliga raka stygn fram och tillbaka till en upp och ner vänd trekant. Om man är riktigt snajdig kan man kanske fortsätta ut i en liten glad mun, men det orkade inte jag tjorva med!
När man sen är klar med ögon och nos är det bara att göra en liten knut av trådarna som sticker ut och klippa av.

Om man vill sen kan man knyta ett fint band om halsen på kaninen, eller varför inte sticka en liten tröja om man är duktig på sånt?

Lycka till!

How to sew a rabbit!
This is a great gift for newborn babies and other small kids, that's surprisingly easy to make.

I promise to translate the description later, but for now I have to go to sleep!

Med vänliga hälsningar,
Miriam

5 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt söt kanin.

Christel sa...

Ja, varför inte. Det var ju en väldans söt kanin!

Julia sa...

Oh that is sooo cute...you may say it's easy but I still think you are very clever :)

Ellen sa...

Åh, en sån här ska jag göra! Jag ska nämligen få en ny liten kusin snart :)

Linnea sa...

Så fin kanin!! Bra instruktion och väldigt fin blogg!