måndag 9 februari 2009

Snabb-brödet!

Det här brödet kan man göra på mindre än en timme! Goda till t ex soppa eller frukost, eller om man behöver en snabb gå-bort-present. Vad slår lukten av nybakat bröd liksom?

För 6-8 ganska stora, vridna baguetter. Ugnstemp 225 grader.

50 g jäst, 3 nypor salt, 1 klick brödsirap (eller ljus, funkar det med), 5 dl vatten, 1 skvätt mjölk, en skvätt olivolja, 1 ägg, ca 12-15 dl vetemjöl (kan blandas ut med t ex rågsikt, grahamsmjöl eller havregryn, men ta mest av vetemjölet). Eventuellt någon brödkrydda som Rosmarin, Pomerans eller Kummin, eller vad du själv tycker är gott.

Smula ner jästen i en bunke med salt och sirap, och lös upp med det fingervarma degspadet (vattnet). Blanda i allt annat och rör ihop till en lätt kladdig deg (trixet för saftig bröd är alltid att ta mindre mjöl än vad det står i recepten! degen behöver absolut inte släppa kanterna) Jäs i minst 20 min, men några minuter till skadar inte. Knåda sen degen direkt i bunken med degkrokarna på elvispen. Ta knytnävsstora klumpar och vrid snabbt till baguetter, och lägg på en smord eller pappersklädd plåt. Om tid finns, jäs igen 5-15 minuter. Pensla sen bröden med en blandning av olja och vatten, och strö gärna över pumpafrön, solroskärnor, sesamfrön eller något annat ni har hemma.

Grädda i 10-15 minuter, tills de fått gyllenbrun färg och ljudet blir ihåligt när man knackar på undersidan. Klart!

This is a recipe of a very quickily made bread. I will translate it later on!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

5 kommentarer:

Betty Lou sa...

nu blev jag påmind om att baka bröd, ska ta fram surdeg från frysen nu. när mina 10 liter surdeg är slut så måste jag testa ditt recept

Miriam Parkman sa...

Vad praktiskt att ha färdig deg i frysen! Det visste jag inte att det gick. Men, när den tar slut och du kommer på det försent finns mitt recept tillhands;)

Rachel Von Bunny sa...

you make baking look so easy!

Betty Lou sa...

japp. har ett par påsar så jag behöver bara ta fram en, låta tina och sen baka. väldigt smidigt

elinvonkyss sa...

När jag läste det här blev jag otroligt brödsugen så testade att baka det direkt! Kan intyga att det är väldigt gott! Hade dock liiite problem med en "skvätt", en "nypa" och en klick ;) Men det fixade sig trots allt. Bra tips i alla fall!