måndag 18 januari 2010

Miriams spenat- och basilikabullar

Detta är ett foccacialiknande bröd, som passar likaväl till frukost som lunch och middag. Det går snabbt och enkelt att göra och ger ett imponerande resultat!

För ca 16 bullar eller en stor limpa

5 dl vatten, 50 g jäst, 2 tsk salt, 3 msk sirap, 1 dl basilikaolja (men vanlig olivolja går förstås också bra), 12-15 dl valfri mjölblandning med mest vete, 1/2 kruka färsk basilika och en näve färsk spenat

Värm vattnet till fingervärme. Smula under tiden jästen i en bunke, tillsätt salt, sirap och vatten. Rör om tills allt är en jämn vätska, och häll på oljan. Riv eller hacka basilikan och spenaten grovt och blanda i. Sen är det dags för mjölet; till den här gången tog jag ca 8-10 dl vetemjöl, 2-3 dl rågmjöl och 1 dl rågflingor. Ta vad ni har hemma! När degen är en fast klump som ändå är lite kladdig är den klar. Strö lite mjöl över, täck med bakduk och låt jäsa 30 min.

Gör i ordning plåtar med bakplåtspapper. Mjöla sen händerna och knåda degen direkt i bunken, så slipper man slit med degiga köksbänkar efteråt. Ta en nypa deg och rulla till en bulle, ungefär lika stor som en clementin. Lägg ca fyra bullar i varje rad på plåten, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt på ugnen på 225 grader (200 om man gör en limpa).

Innan gräddning; skvätt lite vatten över plåten och tryck ner ett spenat/basilikablad i mitten på varje bulle. Det ger en krispig skorpa och en finare bulle!

Bullar gräddas i 7-10 minuter och limpa i 30-60 minuter.

Ett perfekt bröd till soppa, sallad eller bara en lyxig frukost!

Miriam's spinach- and basilbuns

Perfect for breakfast, lunch or dinner!

(I will translate the recipe, but you'll have to translate the measurements yourself)

For 16 buns or one big loaf

5 dl of water, 50 g of yeast, 2 teaspoons of salt, 3 tablespoons of syrup, 1 dl of basiloil (but ordinary oliveoil is also ok), 1/2 pot of fresh basil, a handful of fresh spinach and 12-15 dl of flour

Heat the water to 37 degrees. Crumble the yeast into a bowl and add salt and syrup. Pour the water over it and stir until it's dispersed. Add oil and the herbs chopped in big pieces. Make your own flourmix; I used ca 8-10 dl of wheatflour, 2-3 dl och ryeflour and 1 dl of rolled oats. Use what you can find at home! Just keep it mostly wheat. When the dough is firm but still a bit sticky it's done. Cover and let it rise for 30 minutes.

Prepare two baking tins with bakingpaper. Put flour on your hands and knead the dough directly in the bowl, instead of messing up your kitchenbenches. Saves a lot of work afterwards! Roll buns big as a clementine and put in lines of four on the baking tin. Cover and let rise for another 30 minutes.

Put the oven on 225 degrees (or 200 if your making a loaf). Before baking, splash some water over the tins and push one leaf of basil och spinach in the middle of each bun. It gives them a crispy crust and a cute look!

Bake buns for 7-10 minutes, and loafs for 30-60 minutes.

Delicious to a soup, salad or just a luxurious breakfast!

(does something sound weird in the translation? please tell me!)

Med vänliga hälsningar,

Miriam

7 kommentarer:

Erica sa...

Det ser gudomligt gott ut! Verkligen. På brodyllens café hade de jättegoda snurror med spenat. De var riktigt goda.

The Black Opal sa...

Wow, Miriam! They look so good!! I want to try to make them!

Could you specify what type of Syrup did you use -- I mean is it sweet corn syrup?

Thank you,

Maria

Miss Rascal sa...

Tack sa mycket for brevet och presenten. :)
Jag kommer att salja rattor pa Etsy om intresse finns.

Och om du undrar sa heter sirapen du anvander i dina bullar golden sirup pa engelska. :)

Natasha sa...

Bullarna ser så himla goda ut! Tack för receptet, ska testa det nång gång snart!

anemonen sa...

De ser goda ut de där. Får nog ta och testa receptet.

Matilda Karlsson sa...

De där bullarna ser riktigt goda ut! Får nog också ta och testa receptet :)

Miriam Parkman sa...

Vad roligt att ni tänker prova! Skriv gärna sen och säg hur det blev:) Kanske har ni även ett tips som gör receptet bättre eller annorlunda?

the black opal: According to Little Rascal (thank you!) it's called Golden Syrup:)