måndag 16 juni 2008

Kanelhjärtan

Igår bakade jag de här söta små kakorna! De är enkla men väldigt fina, och väldigt goda att doppa i kaffet. Hemligheten för att lyckas är att använda riktigt smör (margarin är uteslutet) och att värma/mjuka upp degen för hand; genom att man knådar den om och om igen blir kakorna spröda och frasiga, på samma sätt som med Wienerbröd (smöret "vänds" och läggs omlott flera gånger, vilket skapar flera tunna små lager).

För ca 50-100 kakor, beroende på formstorlek;

6 dl vetemjöl

4 msk socker

2 äggulor + äggvitor för pensling

250 g rumsvarmt smör, skuret i bitar

För hand: Tillsätt ingredienserna i tur och ordning enligt listan ovan, knåda ihop till en fast, lätt kladdig klump.

I matberedare: Tillsätt allt från början och kör runt.

Lägg sen degen i en plastpåse och platta till den lite. Låt stå i kylskåp ca 1 timme. Under tiden kan man förbereda plåtar med bakplåtspapper och ta fram en pensel till äggvitorna. Sätt också på ugnen på 200 grader.

När degen är färdigkyld tar man en bit i taget och knådar tills den blir mjuk och kavelbar. Kavla ut på mjölat bakbord, men lyft då och då på plattan så att den inte fastnar i bänken. När den är ungefär 3-6 mm tjock är det dags att trycka ut kakorna.

Tryck ut hjärtan med pepparkaksformar, gärna i olika storlekar om man har det (tänk bara på att inte lägga dem på på samma plåt sen!). Om man har andra pepparkaksformar kan man förstås också göra kanelgubbar, kanelgrisar eller kanelänglar.

Pilla bort degen runt kakorna och lyft över till plåten, för hand eller med en stekspade. Pensla kakorna med äggvita och strö först över socker, vanligt eller rå/rör, och sen kanelen, enklast genom att hälla i en tesil och sen pudra över. Grädda i 6-10 min, beroende på ugnkapacitet. De är klara när kanterna börar bli lätt bruna.

Lyft över dem väldit försiktigt till ett galler, och låt svalna där innan fövaring i en fin kakburk.

På kvällen kom Mirjam, och vi fikade nybakta kakor och såg på The Notebook, som fortfarande är lika bra. Historien, kläderna, bilarna, musiken! Jag är född för sent...

Med vänliga hälsningar,

Miriam

6 kommentarer:

Miss Rascal sa...

I absolutely love baking and cinnamon! :D
My darling is turning 38 so we're having a party this weekend and I'm totally dried out on ideas what yummy stuff to bake, this would be perfect!
And radio-cake! :D

Thanks doll! <3

j sa...

åh vad rart med kanelhjärtan. de ser ljuvligt goda ut. jag måste nog baka någon dag!

Lady Thirty sa...

vilken mysig liten blogg du har :)

B-b-b-etty sa...

åh jag älskar the notebook. en av mina favvo-filmer. allt är perfekt i den, små detaljer som när hon tar på sig mascara. svenska översättningen är bland de sämsta jag vet: "dagboken, jag sökte dig och fann mitt hjärta"

WTF?!?!?

Miriam Parkman sa...

little rascal: How good! I hope he´ll like them. (he probably will;P)

josefine: Naka på, det tar inte lång tid!

lady thirty: Välkommen!

Betty Lou: Jag vet. Som när hon knäpper av strumporna. Eller ja, allt. Kostymörerna till den filmen måste ha haft väldigt roligt, och de lyckades oerhört. (jag är rätt avis på rachel mcadams som fick bära alla de där kläderna, och få så fina frisyrer)

Översättarna färemot, de måste ju haft lite väl roligt när de arbetade med den här filmen...

Anonym sa...

Kanelhjärtan som är så gott! Undrar om det finns något recept utan ägg... Det känns som jag har fått en nytt mål i mitt liv - jakten på de ägglösa kanelhjärtana!