Höstigt tips .1
En redig gryta!
Enkelt, billigt, gott och helt veganskt, om man vill det.
För 1-2 personer
1 halv röd eller gul lök, en stor vitlöksklyfta, olja, vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 stor eller 2 mindre potatisar, 2 morötter, 1 rödbeta, en bit palsternacka eller annan rotfrukt om man har det hemma, salt, peppar, förkokta kidneybönor och ev. korv/qourn el. sojakorv
Börja med att fräsa lök och vitlök i lite olja i en kastrull. Häll sen på vatten till en höjd av ca 6-8 cm och koka upp med buljongtärning. Skala potatis, morötter, rödbeta och ev. annan rotfrukt, och skär i bitar. Lägg i vattnet och koka på högsta värmen, tills potatisen kokat sönder litegrann och grytan fått en tjock, smetig konsistens. Tänk på att man får röra om ganska mycket så det inte bränner fast! Tillsätt salt och peppar, kidneybönor och ev. korv, skuren i bitar. Låt puttra lite till på lägre värme, smaka av och sen är det klart!
Ett gott bröd brukar också vara gott till.
Och, man kan se det här lite som en skafferitömnings-gryta;
släng ner det ni har hemma!
My best autumn-stew;
1/2 red or yellow onion, 1 big wedge of garlic, water, oil, 1 vegetable stock cube, 1 big or 2 smaller potatoes, 2 carrots, 1 beetroot and other root vegetables you like, pre-cooked kidneybeans, salt, pepper and eventually some sausage or qourn/soy-sausage
Fry the onion in some oil in a saucepan. Add about 3 inches of water and let it boil. Peel potatoes, carrots, beetroots and the other ones (if you have any) and cut in smaller pieces. Add them to the water and boil intensively, until the potatoes are almost mashed. Add the beans and the sausage and boil a few minutes more.
Serve with a good bread!
Simple, cheap, delicious and also vegan, if you like.
Perfect!
Med vänliga hälsningar,
Miriam
1 kommentar:
Mums, vad gott det där lät! Här i hushållet blev det fransk gratinerad löksoppa. Smakar kungligt som på den finaste restaurang, men billigt är det! Lök, vetemjöl, vatten, buljongtärning och timjan är det enda som verkligen behövs. Min är dock pimpad med en skvätt sherry. Sen har jag skurit bitar av rostat bröd, lagt i soppan och strött över riven västerbottensost och låtit stå i ugnen i ca 15 minuter. Bästa drycken till är riktig fransk cider.
Jag älskar höstmat, det är så rejält, mättande och värmande. Och ofta, som du själv påpekar, riktigt billigt!
Skicka en kommentar