tisdag 6 oktober 2009

Oj-vad-gott-bröd-bröd

Ja rackarns, det här är nog det bästa brödet jag har gjort hittills! Enkelt och otroligt gott -perfekt alltså. Dessutom ser det väldigt proffsigt och bageri-genuint ut, så här kan man imponera om man ska bjuda.

För en stor och härlig limpa;

1/2 paket jäst (25 g), 2 rågade tsk salt, 1 msk honung, 5 dl ljummet vatten, 3 dl grahamsmjöl, 6-7 dl vetemjöl/fullkornsvetemjöl (jag tog lite av varje, men det går att bara ta av ena också) och lite mjöl till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke och häll på salt och honung. (efter förra receptet med samma början fick jag tips från en bagare att man skulle hälla i det sen, för annars dör jästbakterierna. men jag har alltid gjort såhär och mina bröd blir bra! så ja, jag vet inte riktigt vad som är rätt där...) Lös upp med lite av det ljumma vattnet, och häll sen på resten. Blanda sen i grahamsmjölet med en trägaffel, och sen vetemjölet/fullkornsvetemjölet. Låt dock degen vara ganska lös, för somsagt, kladdig deg ger saftigare bröd. Strö sen lite mjöl på toppen, täck med en bakduk och låt jäsa 1-1 1/2 timme.

Arbeta in 1-2 dl mjöl (valfritt) till i degen, och tippa sen ut degen på en smord/pappersklädd plåt. Forma det lite, strö lite mjöl över igen och klappa in det med trägaffeln. Pensla sen ytan med lite vatten, för den där oetmotståndliga skorpan.

Jäs sen igen i 20 min, och värm under tiden ugnen till 250 grader.

Grädda i 15 min, sänk till 200 grader och grädda i 25-30 min till. När det är murrigt mörkt och har en undersida man kan knacka på är det klart!

En otroligt god macka, med smör, ost och mammas plommonmarmelad. Kanterna är helt perfekt sega och knapriga!

Man-this-is-good-bread-bread;

it's probably the best bread I've done!

Simple, delicious and quite impressive actually. But I'm sorry, I don't have the time to translate it now. Maybe later!

Med vänliga hälsningar,

Miriam

7 kommentarer:

Betty Lou sa...

ser smarrigt ut! och proffsiga ut :D

måste testa när jag får plats över i frysen

Emelie sa...

Låter gott!

Åh vilken fin duk med bullar på du har. Vart kommer den ifrån? =)

Mirjam Hemström sa...

Å, detta måste testas! Om det för rackarns är det bästa brödet du någonsin gjort.. Det låter lovande!

Och vad fint det var med den prickiga assietten och glaset till. Stil!

Linnea sa...

Åh, vart har du köpt den prickiga assietten? Hur söt som helst ju! :)
Brödet ser dessutom jättesmarrigt ut! =)

Anna-Karin sa...

Hejsan! Ville bara säga att jag har röstat på dig i Blog awards! Jag hittade hit till din fina blogg via awards-sajten och blev fast. Den är sååå fin. Jag är själv bosatt i Stockholm och har dansat Lindy i åtta år så jag känner igen mig i dig. Nu var det ett tag sen jag var på Chigaco, har varit ganska sjuk men ska def. ta tag i det igen, älskar att dansa. Lycka till i tävlingen, en trogen läsare till har du fått i mig iaf.

Loreal Blondi sa...

Man kan nästan känna doftet :) Mmmm.
Hur gör man de där plommonmarmeladen? Mina försöker smakar bittert :(

Emmas Kök sa...

Brödet ser riktigt fint ut. Skall absolut testat eftersom du ger det så bra beröm :)