Äppelkaketider!
Såhär i hösttider är det aldrig fel med en kaneldoftande äppelkaka på bordet. Hemma hos oss är det ett bra sätt att använda mängderna av frukt som finns på vårat äppelträd, eftersom de är alldeles för sura för att bara äta rakt av. Det här receptet är bara ett av tusen andra varianter, så kanske kommer det fler!
(då också förhoppningsvis med bild)
Receptet lämpar sig bäst för en rund form eller gjutjärnsstekpanna.
(jag gjorde en dubbelsats i en långpanna en gång, vilket visserligen blev gott, men en rätt kladdig historia)
4 äpplen
3 dl socker
3 ägg
150 g smör
1 dl mjölk
4 dl mjöl
1 msk bakpulver
En bit mandelmassa
Några matskedar farin eller muscovadosocker
Kanel
Ev. en skvätt Whiskey Cream
Ugn: 150 grader.
Börja med att skära äpplena: ta bort kärnhusen och dela dem i klyftor. Vispa sen äggen och sockret länge, tills det blir riktigt fluffigt och fint. Smält smöret och blanda sedan i den rumstempererade mjölken. Vispa i mjöl och bakpulver i äggblandningen, och sen smörmjölken. Eventuellt också Whiskey Cream-skvätten! (väldigt gott)
Slå sen upp smeten i en smörad och bröad form eller gjutjärnsstekpanna. Lägg i äppelklyftorna som du vill, och riv sen mandelmassan över. Strössla till sist sockret och kanelen över hela härligheten!
Grädda i ca 45 minuter, låt svalna en stund och servera sen med grädde, vaniljsås eller glass.
Mysigt!
I will start to translate the recipes soon, hold on!
Med vänliga hälsningar,
Miriam
2 kommentarer:
jag förstår inte riktigt vad du vill ge mig för länkar... specifiera dig darling!
Ville bara tipsa om mitt "vintage recept" på äppelkaka. Det är en kristidskaka som min gammelmormor som var kalaskokerska brukade göra under kriget - tänkte att du kanske skulle tycka det var kul...
http://unofficialmidgets.wordpress.com/2008/09/08/september-apple-cake/
Skicka en kommentar